用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KHmama:我想問關於lunch問題(九龍城網)
go

KHmama:我想問關於lunch問題(九龍城網) [複製鏈接]

0    0    0    0

回復 1# 萬榮太太 的帖子

我淨係知道"培道" F.1-F.3要留校食飯.

聖家都係!

回復 1# 萬榮太太 的帖子

培道BAND 2中既成績, 就算收左都會追得辛苦. 我相信佢今年收左唔少BAND 1尾BAND 2頭既學生.

原帖由 萬榮太太 於 11-7-24 23:15 發表
培道係我心水的一間,但好驚個女入左追唔到,因佢只得BAND 2中嘅成績...

點解你咁多野驚架!又驚小朋友要出外食飯,又驚佢d成績追唔上。
小朋友上中學,家長某程度上亦要學識放手,我們只須從傍引導。小朋友亦應學懂自我管理自己的事。
至於成績方面,本身培道都是band 2學校,而你女兒又係band 2成績,只要中學時繼續努力,應該沒有問題,不要給自己太大壓力。相反,我會好好部署往後的考試,希望更上一層樓,於第一輪自行收生時期開得勝。

萬榮太太:
不要擔心,順其自然吧!呈分試還有兩次追啦,如果我是妳,就找一間校風好、功課不需追太多,男女校、撲索的學校,自行一擊即中的集學校。考慮"彭學高"或"九龍塘中學",......進取就胡兆熾。

我個女得頭半年係學校食, 跟住要出街食, 我又覺得冇問題, 始終佢地都要習慣下自立, 你只需要搵間校風好既學校比佢就得.

萬榮太太
你可以參加九龍城區升中巡禮,了解多些中學

曾參觀過培道新校舍, 好靚GA, 有個好大GE飯堂, 好似係要留晌學校食(唔記得左), 佢地話會定期安排D 高年級晌LUNCH 後,留晌飯堂幫助D低班同學, 溫習,做指導......

你要留意下你喜歡GE學校簡介日/開放日等...去參觀,了解多D....好過自己晌度想/ 假設...

我2010年都係join個朋友,佢個仔係合一堂學生,好似係九龍城教師協會辦的,你可以check下九龍城教師協會或問下合一堂小學。

萬榮太太,如果是band1尾和band2頭的女生,九真和培道都係佢地ge心儀中學。

原帖由 萬榮太太 於 11-7-25 10:42 發表
多謝hin hin,我不嬲都係想第一位胡兆熾,而第二位想培道,第三位就真係唔知"彭學高"或"九龍塘中學"好呢???or 我呢個排位唔岩呢?請俾意見

如果你心儀培道,應該放第一位。因為培道比較熱門,放第一志願的亦未必夠派,若放第二位,恐怕連第二志願的機會都浪費,到時唔知派到去邊就慘。相反胡兆熾放第二都重有機會。

原帖由 萬榮太太 於 11-7-26 08:59 發表
fallenleaf ,我唸住會去培道interview,之於放第一位,你都講得岩,但如果唔得,第二位機會大嗎?

個遊戲玩法係先派完第一志願揀培道的學生,若培道仍有位剩才輪到派第二志願的。放第二位恐怕機會較微。

回復 1# fallenleaf 的帖子

以我經驗, 培道今年自行係收band 1生(可能係band 1尾), 所以band 2自行揀培道機會有d微.
而等到乙部, 因為縮班, 今年培道只有33個位比九龍城區, 依間一定係band1學生既保險線, 所以如果band 2生抽培道, 仲要放第2位, 我驚有d難. 除非今年乙部有番多d位比九龍城網, 但依個數又好似去到填乙部表格時至知, 所以你自己諗清楚點排.

回復 1# Daisy媽咪 的帖子

Homantin Govt School- f1-f2 lunch at classroom only.
Pui Dao - this year one Chinese class, 3 English class. But Chinese class also use English books.
Seaward Woo - your kid may study better, conduct is OK but not as good as Pui Dao.
I think if your kid loves to read books, and maths is not bad, even though banding is not high, you can try Pui Dao.
‹ 上一主題|下一主題