用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園通常interview咩呢﹖
樓主: v_vcsl
go

幼兒園通常interview咩呢﹖

原帖由 大白豬 於 11-7-27 14:04 發表

wow... 好難. 囡囡1007bb, 今年報n班, interview時應該未識講野, 希望d問題淺d啦.

可能因為細囡(11月尾), 我囡囡今年4月in 朗思係要求簡單好多, 因為唔使佢講嘢, 主要俾bread, 車, cup, 叫佢俾老師, 爸爸, 媽媽, 又問吓佢個啲物件點用, 玩, 砌圖仲指住個洞叫囡囡放, 嗰時囡囡只係識得走時講bye bye, & 老師俾嘢佢會做佢自創的"唔該"手勢, 結果都收咗pm, 但我就唔知有冇人冇offer lu

原帖由 大白豬 於 11-8-1 14:14 發表

劍鳴是否全英文in? thanks.
咁真係睇眼緣.

點講呢... 老師係全英文講故仔, 同埋俾指示, 但唔需要小朋友回答, 只要理解之後跟住做就得.

原帖由 tsangnamnam 於 11-8-8 14:14 發表

點講呢... 老師係全英文講故仔, 同埋俾指示, 但唔需要小朋友回答, 只要理解之後跟住做就得.

Thank you.

原帖由 hobby 於 11-8-5 09:52 發表

可能因為細囡(11月尾), 我囡囡今年4月in 朗思係要求簡單好多, 因為唔使佢講嘢, 主要俾bread, 車, cup, 叫佢俾老師, 爸爸, 媽媽, 又問吓佢個啲物件點用, 玩, 砌圖仲指住個洞叫囡囡放, 嗰時囡囡只係識得走時講bye by ...

think我都會報, 不過未必讀, 因為太貴啦 ($68000 per year, right?). 當去攞個經驗.

原帖由 大白豬 於 11-8-8 15:44 發表

think我都會報, 不過未必讀, 因為太貴啦 ($68000 per year, right?). 當去攞個經驗.

今年半日就$4500/mth, 全日就$7400/mth; 可能因為細囡, 收佢啲學校都有番咁上下貴, 不過點都好過冇得讀, 因為想囡囡識多啲嘢, 如果唔係k1仲更加冇得爭

原帖由 hobby 於 11-8-9 11:21 發表

今年半日就$4500/mth, 全日就$7400/mth; 可能因為細囡, 收佢啲學校都有番咁上下貴, 不過點都好過冇得讀, 因為想囡囡識多啲嘢, 如果唔係k1仲更加冇得爭

$4500 half-day 都ok, 我諗加埋雜費+校車, $6000一個月. 我仲以為學費$68000一年. 多謝你的資料.
不過收囡囡先算啦, 佢而家仲係一舊飯. 年尾interview都唔知點攪. >.<

原帖由 大白豬 於 11-8-9 13:57 發表

$4500 half-day 都ok, 我諗加埋雜費+校車, $6000一個月. 我仲以為學費$68000一年. 多謝你的資料.
不過收囡囡先算啦, 佢而家仲係一舊飯. 年尾interview都唔知點攪. >. ...

不過依家啲學校年年係咁加 - 學費, 出年唔知會加幾多呢 ...

我相信大b收個機會好大, 因為我囡囡係細b, 2nd round interview 都仲有位, 同埋我成日覺得要自己見過間學校, 見過啲老師, 都可以決定讀唔讀, 所以報多幾間都唔怕, in 咗收咗先算, 最多waste 報名費, 好過之後後悔冇報名;

我記得第一間係in 方方, 囡囡仲未夠一歲, 不過方方就跟報名次序收生, 囡囡俾到反應, 咁就收咗, 方方好似要囡囡玩玩具, 睇吓佢識唔識聽指領, up, down, give, take, put it back, apply, banana, daddy, mami, hello, bye, 其他好似eye movement, hearing ... (我哋申請international class) 我估中英班都差唔多

有啲學校就group in, 咁就係老師唱歌, 叫小朋友一齊做動, 跟住俾啲物件, pass, take, put it back, tidy up ...不過group in 親阿囡都唔係好識跟住做動作, 但我覺得收唔係係因為大細b多過個performance

我原本仲有一間收咗, 自己都幾鐘意間學校, 仲可以返全日或am, 不過後來發覺車程太遠, 搭的士都要$90, 咁結果放棄咗啲留位費, 讀得pm offer 的think

原帖由 hobby 於 11-8-10 09:32 發表

不過依家啲學校年年係咁加 - 學費, 出年唔知會加幾多呢 ...

我相信大b收個機會好大, 因為我囡囡係細b, 2nd round interview 都仲有位, 同埋我成日覺得要自己見過間學校, 見過啲老師, 都可以決定讀唔讀, 所以報多 ...

我同囡囡通常用廣東話溝通, 我怕佢唔識聽英文. 請問你是否報國際班所以interview用英文?
其實think都唔錯, 起碼都有d名氣.

原帖由 大白豬 於 11-8-10 14:09 發表

我同囡囡通常用廣東話溝通, 我怕佢唔識聽英文. 請問你是否報國際班所以interview用英文?
其實think都唔錯, 起碼都有d名氣.

唔使擔心, Think 係全廣東話in (local stream), 其他就睇返間學校, 如果國際班就eng and / or 普通話, 不過我囡囡完全唔識聽普通話, 我哋就同老師講對唔住, 佢唔識普通話

至於英文, 我囡囡都唔叫做識, 我哋只係教simple words, 俾english songs 佢聽; 佢interview 好似識係因為佢聽到啲key words - daddy, mami, 生果名, give, take, tidy up ... etc;

但又如果想報樂基, 劍鳴, 咁就真係train 多啲英文會好啲, 如果係國際班,我相信都要識普通話先機會大

talk to the baby more when they are young, that help their language

陌生人叫佢唔多做..平時train 好似又幾好...真係唔知點算..

The interview questions are so difficult for a 1.5-2 years old kid wor!  My son can't speak actually! I don't think he can say his name!

咁就大鑊啦....我個仔1010細仔, 如果11月interview, 佢先啱啱一歲, 都唔知識d乜...就算出年年頭都係around 歲半...
而家10個月講野淨係識講mum mum, 奶奶, 爸爸媽媽都係撞彩先講, 其餘指令就淨係識bye bye, 其他咩拍手, 形狀, 顏色果d乜都唔識...平時就99湊, 我同老公都係用廣東話同佢溝通...到時都唔知有冇學校收佢添呀...

回覆 33# hehababy 的文章

我大仔係0810(仲要係10尾bb), 講真當年11月in果round真係唔識講野, 佢已經好叻仔(我覺得)識做指令(arms up, 指nose等), 相比大佢幾個月d大d係好弱! 過咗年頭, 第二round interview就好好多, 已經識講單字,numbers, colours, fruit, animal, 五官等基本野全識. 你係估唔到小朋友幾個月會差好遠. 唔好擔心, 俾多d心機去教, 佢地係吸收緊,會suddenly叻咗好多.  add oil!

我自己覺得PN interview....離不開:運氣,眼緣同家長對答.

當中運氣+眼緣,我哋冇得控制. 唯一家長對答這一part可以控制到. 所以家長對學校要有足夠嘅了解, 要做點功課.

就算小朋友在家裏識答晒d問題或識做晒d指定動作都未必一定bingo, 因為往往interview時間和小朋友當日狀態亦是關鍵之一.

其實小朋友咁細, 好難做到對答如流. 只要對老師有反應已經不錯. 最好有eye contact(這點家長可以train吓小朋友).

good luck!

原帖由 hehababy 於 11-8-24 16:31 發表
咁就大鑊啦....我個仔1010細仔, 如果11月interview, 佢先啱啱一歲, 都唔知識d乜...就算出年年頭都係around 歲半...
而家10個月講野淨係識講mum mum, 奶奶, 爸爸媽媽都係撞彩先講, 其餘指令就淨係識bye bye, 其他咩拍 ...

唔怕, 我覺得最緊要唔怕人, 講真, 一齊interview, 細b點叻都同大b有啲距離, 老師會明白, 我囡囡0911, apply 咗13 間pn, 結果有9間有得interview, 2間whole day offer, 1間am/whole day, 3 間pm offer, 不過就唔係大熱的學校, 我仲記得其中間, group interview, 囡囡都唔係好跟到做動作, 有時直頭唔做, tidy up 又放咗件玩具落地, 嗰時佢仲未識得自己行, 但就肯俾個外籍老師拖住手行去第2間房, 未識得講嘢, 佢就係咁同人笑, 到咗第2間房, 老師問我哋問題, 囡囡就坐定定, 有時個老師同佢講嘢, 佢都只係笑, 係走識得用手bye bye, 我相信基本禮貌, 情緒穩定都好緊要

同意!!
有時太主動的, 反而不受學校歡迎.

我個仔好細胆, 痴實我地就唔怕人, 仲會成日撩人添...但係我一擺低佢就會喊架喇...

而家返緊playgroup, 希望越黎越好啦...