用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼兒園通常interview咩呢﹖
go

幼兒園通常interview咩呢﹖ [複製鏈接]

我個女下年九月就要讀幼兒園啦!我知有0的幼兒園今年年尾就要interview,但我個女而加得16個月,野都未識講好多,0甘通常幼兒園in0的歲幾既BB0的咩呢﹖
   2    0    0    0

你個囡而家16個月, 即係10年大仔, 咁年尾都就兩歲, 收ge機會都大d ge! 你咪同佢練習多d囉, 最少教佢識講爸爸媽媽先, 因為老師通常會問吓佢邊個帶你嚟架, 跟住叫佢跟指令做d簡單嘢!
如枱面有車仔船仔咁, 就會叫佢"攞架車仔比老師", 或者叫佢將A籃的波波拿去B藍咁!
N班係in家長多架, 睇定學校網站, 睇吓佢地係咩教學理念, 有咩唔明可以到時問, 老師通常會問你點解選呢間呀咁架!

colors - red, orange, green, blue, yellow
shapes - square, circle, rectangle, triangle, oval
fruites - apple, watermelon, orange
toys - car, fork, knife, plate, cup
who is mother? who is father?
puzzel - 4 pieces
speech - hello, good morning, good afternoon, good bye

No worries - still have few more months before the interview time. Kid can change a lot within few months. I recall my son started talking only in 19 months, and he talked in 2 months time since then.

In the interview, the teachers in general would like to see how parents interact with kids day to day. They would like those parents who spend more time and care kids. Of course plus some common questions like 4001cc mentioned.

仲有眼耳口鼻

原帖由 4001cc 於 11-7-23 13:24 發表
colors - red, orange, green, blue, yellow
shapes - square, circle, rectangle, triangle, oval
fruites - apple, watermelon, orange
toys - car, fork, knife, plate, cup
who is mother? who is father?
puzze ...

回復 5# AYMK 的帖子

yea yea yea

我記得考朗思(Think) PN時, 老師叫我女形容卡片上小朋友做緊咩.
而卡片上小朋友做嘅係: 踢波, 刷牙, 沖涼.
我女當時約一歲8個月, 只可講到: 波波, 刷刷刷, 同埋白白豬.
哩個題目係我遇到比較深嘅題目. (以佢考時嘅年齡計)

差不多間間都會問佢叫咩名, 佢當時只可答到自己小名, 答唔到全名, 不過都過關.

我都好擔心。我個小朋友都係10年大仔,但係家下只係識講mama、阿ma,間唔中先講爹爹、ball ball、dog dog、chi chi、街街,我都唔知點算好!!!!!

原帖由 tsangnamnam 於 11-7-27 10:50 發表
我記得考朗思(Think) PN時, 老師叫我女形容卡片上小朋友做緊咩.
我女當時約一歲8個月, 只可講到: 波波, 刷刷刷, 同埋白白豬.
哩個題目係我遇到比較深嘅題目. (以佢考時嘅 ...

wow... 好難. 囡囡1007bb, 今年報n班, interview時應該未識講野, 希望d問題淺d啦.

原帖由 大白豬 於 11-7-27 14:04 發表

wow... 好難. 囡囡1007bb, 今年報n班, interview時應該未識講野, 希望d問題淺d啦.

上年都有啲學校冇考講野, 譬如: 劍鳴.
入到去係聽老師講故仔, 根住老師講嘅故仔指自己嘅眼耳口鼻.
然後拎住個搖鈴跟老師跳舞.
之後捐山窿.

我上次考個間考好多野,如下:
1) 自己扶扶手上、落樓梯
2) 玩過山洞
3) 玩平行木
4) 問小朋友個名
5) 問眼耳口鼻 (用公仔問,最後又要小朋友指出自己既眼耳口鼻)
6) 比積木小朋友搭高&橫放,跟住放入盒
7) 比銀幣要小朋友放入錢箱
8) 比相片小朋友看,叫小朋友配對實物
9) 老師講圖型名稱,叫小朋友指出
……
有些已經唔記得了因為已經成年前既事…

原帖由 tsangnamnam 於 11-7-28 09:49 發表

上年都有啲學校冇考講野, 譬如: 劍鳴.
入到去係聽老師講故仔, 根住老師講嘅故仔指自己嘅眼耳口鼻.
然後拎住個搖鈴跟老師跳舞.
之後捐山窿.

劍鳴是否全英文in? thanks.
咁真係睇眼緣.

原帖由 heihei2009 於 11-7-29 14:52 發表
我上次考個間考好多野,如下:
1) 自己扶扶手上、落樓梯
2) 玩過山洞
3) 玩平行木
4) 問小朋友個名
5) 問眼耳口鼻 (用公仔問,最後又要小朋友指出自己既眼耳口鼻)
6) 比積木小朋友搭高&橫放,跟住放入盒
7) 比銀幣要小朋友 ...

k1 interview?

Sorry, are we talking about Pre-Nursery (2 years old) Interview or Nursery/K1 (3 years old) Interview here?

The questions seeems very hard for a 2 years old who hardly know how to speak..

原帖由 大白豬 於 11-8-1 14:14 發表

劍鳴是否全英文in? thanks.
咁真係睇眼緣.

我都好想知劍鳴是否考全英文對答。Thanks.

回復 13# 大白豬 的帖子

考pn咋,我都唔知點解佢考咁多野…

回復 16# kartimmi 的帖子

有些pn真係考得好深,好似考緊k1咁,有些只係比玩具小朋友玩,睇下小朋友既反應。

其實面試時一歲多,小朋友可能未識講野同剛剛學行,真係唔知老師會用甚麼準則去選學生…

原帖由 tsangnamnam 於 11-7-27 10:50 發表
哩個題目係我遇到比較深嘅題目. (以佢考時嘅 ...

你個女好o力呀!我個女現在快20個月,但都不會回答自己叫什麼名字。顏色又分唔到,希望9月面試時會進步D。
‹ 上一主題|下一主題