用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地小朋友几多歲開始講嘢?
go

你地小朋友几多歲開始講嘢? [複製鏈接]

其實點先算識講嘢?自閉症嘅小朋友係咪都係好遲先講嘢?通常多少歲?

就算開始講嘢,係咪只係重覆別人說話? 會唔會你問佢"呢樣係咩" 佢會答得出。

你叫佢指眼耳口鼻佢識指嗎? 定或是完全你講咩佢都唔會理?

1    0    0    0

個個既 case/發展都唔同....你所提到的,亦有些小朋友有,有些小朋友無....

你其實想知/問咩呢?不如直接點,我想很多家長都有經驗可分享的!

原帖由 BKVIP 於 11-7-22 17:30 發表
其實點先算識講嘢?自閉症嘅小朋友係咪都係好遲先講嘢?通常多少歲?

就算開始講嘢,係咪只係重覆別人說話? 會唔會你問佢"呢樣係咩" 佢會答得出。

你叫佢指眼耳口鼻佢識指嗎? 定或是完全你講咩佢都唔會理? ...

你叫佢指眼耳口鼻佢識指嗎? 定或是完全你講咩佢都唔會理? ...

每個自閉症的小朋友的表現都唔同,有的到了成人階段還是只會重覆別人說話,有的表達能力可以與常人無異呢~~~

以我個仔來講,最初(2.5歲)要佢講野,係由「比」開始,用佢鐘意的食物或想要的東西開始。(在這之前都識講爸爸媽媽波波等10個字左右)。

現在將3歲,眼耳口鼻頭手腳都認到,又識唱ABC歌,又識數1-15 or 10-1,佢最近開始肯跟人講野,係街叫佢同我朋友叫Aunt都肯。當然佢唔係次之都跟,要心情好才講。

囝囝兩歲一個月講單字,三個月後會講單詞,而家兩歲十一個月會講短句,如:我想食糖,唔該開雪櫃等。語言能力係兩歲左右。

我個b 依家2.5歲,最近先開始講單字,佢有時會大叫 "爸爸" ,但係唔係對住爸爸講   其實都唔知佢係咪知"爸爸"代表咩。

叫佢指眼耳口鼻都指到,問佢飲唔飲,佢會答"飲",佢最認得就係"pooh" 同 "e 哦",蜜蜂佢只講到個"蜜"字,叫佢從書中指邊個係蛋糕、蘋果、奶奶,如佢知嘅佢會指到。其實我想知自閉嘅小朋友係咪都係3歲或4歲先開始有語言能力?

我工人以前講英文,工人走咗後最近個b 開始講多咗嘢,唔知關唔關2種語言事,還是佢有返咁上下大,突然開hill? 但我再請工人都可能係講英文,係咪唔係咁好呢?還是請個講廣東話講到唔咸唔淡嘅工人呢?

我個仔大約1.5歲才正式講單字,由我發現佢無語言,我便停了所有英文歌及英文VCD,而所有專業同非專業人士都是建議只用一種語言。

小兒做過針炙,亦由兩歲開始接受ABA訓練,又做口腔訓練等等,有老師建議同他多講故事,真正係邊一樣幫到佢我都唔知喇﹗但係當中有一個ST要求我個仔講一D很長的句子,我個仔當時根本唔知重複緊的說話係什麼意思,所以我覺得一定要同認知同時進行才有用。

講到工人,即使佢D廣東話唔係咁好,但係起碼佢會明白你小朋友要咩,唔通要個仔喺呢個時候學晒兩種語言嚟同工人溝通咩﹖

請問是在中心 定 私人做ABA訓練,有什麼果效果,可否比電話同地址我?
謝謝你!

原帖由 fatpam 於 11-8-16 19:48 發表
請問是在中心 定 私人做ABA訓練,有什麼果效果,可否比電話同地址我?
謝謝你!

我個仔係喺Little Kids 做單對單ABA訓練,各方面都有進步,因為單對單的原因,認知方面當然特別快,另外就係聽指令,不單只要聽 therapist 話,其他家人都要聽。除此以外,亦有少許大、小肌肉訓練,要看小朋友情況會有不同。

不過我覺得其中最好的是按照幼稚園的困難更改課程配合,由於小朋友真係太多問題,有些問題在開始返幼稚園後才出現,目前只可以見招拆招。

地址同電話我PM你啦﹗

我囝囝3歲講單字,4歲先開始講句子

2歲11個月,係針炙後1個月多d開聲,有1日無端端對住個字母表讀abc開始,跟住就1連串地將我地以前不斷教都冇反應既說話講晒出黎,而家除左我問佢既野會講之外,仲會好主動將見到既野望住人地講,例如在街見到巴士就指住講『巴士』,再望住我地加一個自信笑容,好叻咁!但之前係連爸爸媽媽都冇,所以唔駛擔心,佢唔講你都要日日教呀!

回復 3# angels'mom 的帖子

可否比些資料我關於ABA訓練?謝謝!

我都想要aba 的訓練資料thanks

醒目開學勳章

我仔3歲先單字, 成5歲先有單句子

而家6歲半先可以簡述事件及故事 (返左半年言語治療有呢個成績; 半年前, 我仔言語表達只有3歲10個月); 我仔在家對住熟人就係開籠雀, 一對陌生人就唔出聲

9月已經返緊一般津校小一, 叩門入到既 ... 老師8月初收左 CAC 中心報告, 班主任話佢 OK 接受, 社交 OK; 而家係專注力問題最大 (其實佢求知慾大, 有新奇野出現, 就一定分晒心去睇); 不過, 正因佢求知慾大, 所以, 認知算做比同齡好 (係政府 CAC 中心言語評估出來講)

我仔下月4歲,仲未有單字,而家番緊S位,有額外加ST同私人PST(ABA)比佢,儘力啦,不過小朋友多少影響左佢自信,因為佢知道自己講唔倒野住,唯有多D讚佢,同佢見多D人試多D野囉,反而最頭痛係出年姐姐完約走啦,到時唔......

我仔3歲幾講單字, "要"比"幾個音, 跟住俾卡通Video佢睇, 佢好鐘意其中二三隻video, 睇左幾十次, 佢又在video中學了幾句短句, (但佢吾明句子的意思, 只係重復咁跟電視講), 4歲幾才開始有意思的說話, 但依然只自講自說; 5歲後才同別人對答到.
‹ 上一主題|下一主題