用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 怎樣管理暑假的時間
go

怎樣管理暑假的時間

我個小朋友今年升中,已經很反叛,暑假除了返中學上課,補習外和運動堂外,常常看電視,有時看上數小時,請問你地的小朋友有無特別方法管理他們 的時間? 謝謝

每日8am起床, 早餐後睇下課外書, 玩一陣, 食lunch, 休息一陣, 練笛, 又睇下課外書, 沖涼, dinner, 煲TV, 10pm訓.....有d時間去左學畫畫書法跳舞田徑游水. 間中又去library借下書.

原帖由 ALAL 於 11-7-20 14:28 發表
我個小朋友今年升中,已經很反叛,暑假除了返中學上課,補習外和運動堂外,常常看電視,有時看上數小時,請問你地的小朋友有無特別方法管理他們 的時間? 謝謝 ...

我個小朋友今年升中,已經很反叛,暑假除了返中學上課,補習外和運動堂外,常常看電視,有時看上數小時,請問你地的小朋友有無特別方法管理他們 的時間? 謝謝 ...

做義工, 青年空間有很多選擇

YANAMAMI

你個孩子好有DISCIPLINE, 造完正經野晚上先玩,是不是你幫他訂的,或是他自發的?

原帖由 Yanamami 於 11-7-20 14:35 發表
每日8am起床, 早餐後睇下課外書, 玩一陣, 食lunch, 休息一陣, 練笛, 又睇下課外書, 沖涼, dinner, 煲TV, 10pm訓.....有d時間去左學畫畫書法跳舞田徑游水. 間中又去library借下書.

...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ALAL 於 11-7-20 15:56 發表
YANAMAMI

你個孩子好有DISCIPLINE, 造完正經野晚上先玩,是不是你幫他訂的,或是他自發的?

升中二要佢自己定時間表啦,只給小小意見,
是否執行,容後再自我檢討或獎勵吧!
不需要任何懲罰的.

始終仲係初升中, 邊識自動自覺o丫.  不過暫時仲听我點.

原帖由 ALAL 於 11-7-20 15:56 發表
YANAMAMI

暑假是假期,不會有時間表,也不會管制。假期的主要活動是耍樂,休息,聯誼和發夢。還有看電影,行街和去書展。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-7-20 20:30 發表
暑假是假期,不會有時間表,也不會管制。假期的主要活動是耍樂,休息,聯誼和發夢。還有看電影,行街和去書展。

記住要做暑期功課呀...

ChiChiPaPa 發表於 11-7-20 20:30

講明係暑假,比佢地hea吓又何妨! 上到中學好忙架,let the kid take a break la!!!

做義工和上暑期興趣課程已經沒有空閒時間。

我的兩個侄兒暑假時有時待在我家,由我媽接送上暑期班。他們想用我的電腦必須打電話向我借用,我又順道問問他們做了甚麼,用電腦來做甚麼,會用多久之類。

總之大家有商有量,只要他們不濫用,我就不會管得太嚴。

每個小朋友性格唔同~  有d小朋友hea完可以好快收拾心情讀書, 有d一hea就好難收拾, 我女就係hea完可以再hea~  所以我管佢架!  呢個暑假, 一定要好好將六年級d英文文法温返熟佢, 要每朝誦讀30mins 英文, 每日要練小提琴, 做運動!  完成每日任務才可以上facebook, 睇電視, 上網但都只限1 hr!

唔嚴d, 再遲d唔得架~~

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-7-20 20:30 發表

同理心,有得佢癱透下.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我在8月前都唔管佢,不過8月開始,銜接班亦開始啦,到時就會緊番。
****未經本人許可, 不得轉載****

我個女都係嚟緊9月升中呀,從小三開始屋企電視長關!特別日子先間中開吓,後期直情阿女慣左都話電視係無用!
不過我本身教左佢睇節目上TVB.COM,唔洗被電視時間表控制自己時間,佢之前已習慣得閒先上網睇節目!呢個方法亦唔洗佢有藉口話"要睇埋先"!
由於今年派位後先知暑假時間安排,所以無報暑期班呀,但中學方面除左有適應班外,重有一定功課要做,咁我會由佢輕鬆完成功課,,暑假多左去玩,唔係想佢HEA,係想佢喺輕鬆心情下做好暑期功課之餘,都想佢未正式入中學就嚇親啦!還慶幸呢段時間佢心情輕鬆之餘,每日自動自覺會花小小時間溫習(因現中學適應班每日有dict & quiz)
我女都鍾意閱讀(可能慣左無電視劇要追吧!),所以若太清閒,又想佢玩D有益身心o既活動,會去游吓水,去吓圖書館,,,咁已經可以過一個充實o既大半天!
唔好以為我女係天生聽教聽話的書蟲型呀,各施各法咋,視乎你小朋友性格咋,太放縱亦難收!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝各位家教高手抽時間回答,我真是獲益良多,雖然未必造到十足,但起碼有個目標.步入青少年期的變化太大,造媽媽真是有牌學.

原帖由 cameo 於 11-7-25 04:08 發表

我個女都係嚟緊9月升中呀,從小三開始屋企電視長關!特別日子先間中開吓,後期直情阿女慣左都話電視係無用!
不過我本身教左佢睇節目上TVB.COM,唔洗被電視時間表控制自己時間,佢之前已習慣得閒先上網睇節目!呢個方法亦 ...