用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.1A 家長交流區
樓主: Wolly
go

2011-2012 P.1A 家長交流區

回覆 1# vvmon 的文章

Dear ammwong,
pls check pm!
vvmon

Sorry, 遲來報到. 小女都是 P. 1A 的.
我無去到注冊日, 所以無即時買書, 要在書店執, 執左兩間書店都仲未買齊書, 其他用品都備有除VA袋外.

Hi, mummies,
If u want to join the FB . I can help u . Just give me your e mail address then we become friends and i can bring u to the group.

Dear All,
小女是今年GH P1的, 也很想加入Facebook, 可否告知, 感謝!

Hello各位1Aparents,
好耐冇上來,
又多左2個新同學仔,
好開心呀!

Asu, Ruby521,
Welcome!Welcome!

Spermwhale,
你囡囡又是P1A嗎?

anyway....Welcome!!

前日Orientation Day,
我聽阿囡講老師都教左佢地好多野,
連好細微的部份都教埋,
例如去toilet果part,
如果自己去完厠所吾小心整污曹左果厠板的話,
老師都教佢地要用紙巾清潔番,
呢part我最欣賞,
除左可以培養佢地的公德心之餘,
如果人人真係肯咁做的話,
真係會衛生d!

阿囡重講佢識左2個新同學仔,
小息時又一齊食野,
見佢講番出來時佢自己都好開心(touchwood^^”),
所以暫時我都好放心!

再過多2日就真真正正返學喇,
今朝阿囡仲要9點半先醒 ,
到時最大挑戰就係要早起身,
大家努力呀!!

原帖由 tigerdaddy 於 11-8-11 20:54 發表
再次感謝wolly 組織起這個論壇。其實在這裏討論本班的問題都可以啦,FB 本人也很頭疼,不太會用。
很高興我們班的家長這樣團結,今後大家有很多互相交流,互相學習的時候。一群人當中總有活躍,熱情,無私的如我們的wolly, 也有 ...

tigerdaddy,
你實在太客氣喇!
都係果句, 大家都係關心小朋友,
吾好客氣喇!

不過你講得冇錯,
"很高興我們班的家長這樣團結"<--呢句我好認同,
Orientation Day果日,
見到我地班d家長個個都好友善,
我抄吾切校長講野時,
仲有個新同學仔媽咪主動幫我,
真係好開心!

原帖由 zoeandmammy 於 11-8-10 17:22 發表
想問吓你地買左運動鞋未呀? 買左邊個牌子呀?
學校寫話唔鼓勱買名牌, 但要厚底波鞋, 去睇NB, NIKE 都總有個LOGO, 好難揀呀!
呢D 係咪一定唔準架?

zoeandmammy,
吾好意思咁遲先覆你,
全白色冇logo的運動鞋我都搵左好耐,
不過我搵親果d,
quality都吾太好,
始終鞋對腳部發育幾重要,
所以最後我都係買左對NiXX比阿囡咋...

原帖由 Ruby521 於 11-8-28 13:37 發表
Sorry, 遲來報到. 小女都是 P. 1A 的.
我無去到注冊日, 所以無即時買書, 要在書店執, 執左兩間書店都仲未買齊書, 其他用品都備有除VA袋外.

Ruby521,
我都未買齊書,
其中有幾本仲未有貨,
不過註冊日果日我就比曬錢,
負責賣書果位女士話開學時,
會直接起課室派番比阿女.

原帖由 Wolly 於 11-8-29 16:44 發表

zoeandmammy,
吾好意思咁遲先覆你,
全白色冇logo的運動鞋我都搵左好耐,
不過我搵親果d,
quality都吾太好,
始終鞋對腳部發育幾重要,
所以最後我都係買左對NiXX比阿囡咋... ...

仲有 Dr. Kong的鞋是全白無logo的.

原帖由 Wolly 於 11-8-29 16:50 發表

Ruby521,
我都未買齊書,
其中有幾本仲未有貨,
不過註冊日果日我就比曬錢,
負責賣書果位女士話開學時,
會直接起課室派番比阿女.

Wolly,
你同偉發買的亦唔齊書呀~~
我仲欠 Math & You 的下學期兩冊, GS 下學期兩冊書和兩冊練習. 仲有英文故事書, 你呢?

Aiya,I need to wake up at 6:15.
Remember to bring pencil case, HW bag or A4 file and snack to school tmr!

Also the pink heart with photo and name on it.

Bcos it 's a private group so may be can't search. If u dun mind , just give me your e mail address then I can add u in fb.

Remember to bring pencil case, HW bag or A4 file , snacks, pink heart with name and photo on it, +/- school bus card.

thanks sinwin for the reminder

Thanks, Sinwin & jasminedada!

By the way, don't forget to bring along the raincoat and temperture record sheet ar!!!!!!!!

回覆 93# Ruby521 的文章

Ruby,
張list 起屋企,遲些再覆你。

Thanks Wolly...and could you pls check PM.