用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.1A 家長交流區
樓主: Wolly
go

2011-2012 P.1A 家長交流區

Dear Jasminedada,

我也比亞女漿糊筆用,因漿糊筆是每天要帶的,即是有V.A.堂那天,小朋友應該兩樣都有!
木顏色是上堂和做功課用的,粉彩是V.A.堂用的,當年老師不建議用粉彩做功課!
vvmon
原帖由 Jasminedada 於 11-8-4 11:41 發表
Hi VVMON,

請問膠水及白膠"張"是否同時要帶?
可否帶漿糊筆代替呢''??

另外...可否帶CRAYON 代替木顏色呢??
因CRAYON 唔洗刨...乾淨D

請問從那裏可知道這些資料? 30-Jul註册日都冇通告給我呢?
原帖由 vvmon 於 11-8-4 11:14 發表
Dear Wolly,
V.A.袋內要有膠水,剪刀,白膠"張",圍裙,冬天時要加手袖。枱墊,另粉彩不用買,應該雜費內已包括!
木顏色,膠水和剪刀是每天要帶的。
雨衣亦是每天要帶的,建議買輕便雨衣!
我沒有特別買小息袋給亞女,因平日要帶的已有很 ...

謝謝vvmon~

如果用蠟筆 (不是粉彩)代替木顏色呢?可以的嗎?
thanks~

Deae Jasminedada,
我當年老師是.建議用木顏色,因老師話小朋友用蠟筆會搞到好dirty!
vvmon
原帖由 Jasminedada 於 11-8-4 21:31 發表
謝謝vvmon~

如果用蠟筆 (不是粉彩)代替木顏色呢?可以的嗎?
thanks~

原來如此... VVMON...謝謝你

8月家長日, 老師會講既.
原帖由 lawhyc 於 11-8-4 17:54 發表
請問從那裏可知道這些資料? 30-Jul註册日都冇通告給我呢?
~easybring~

注册日

請問是否老師在註冊日那天提醒要買V.A.,功課袋,筆袋加文具,水瓶加食物盒,枱墊? 為何我們不知道要買這些東西呢?

回覆 32# Wolly 的文章

hi, wolly

Thanks for organising this forum.

註冊日那天見到我們班的班主任,是個非常爽朗快樂的人。

Thanks ar
agree also to set up FB forum as well
原帖由 tigerdaddy 於 11-8-5 19:28 發表
hi, wolly

Thanks for organising this forum.

請問各位,V.A. 是什麼 ?你地知既好多野我都唔知架, 如果有咩新消息,請在此通知一下,謝謝。

不好意思, 我的女兒今年是讀P1, 因為我沒有去註冊日,
所以不知道要買什麼東西, 看了你們的MESSAGE 才知道, 有以下問題
1. 點解要買枱墊 (是LUNCH用或是V.A)
2. 什麼是V.A.袋 (要放什麼呢)
3. 小息袋是放什麼的
4. 學校是否不建議小朋友的書包有公仔 (係唔係要好純樸)
請各家長多多指教
Thanks

原帖由 tigerdaddy 於 11-8-5 19:28 發表
hi, wolly

我買咗有公仔的書包...OK嗎? P.1A 係点o家?? 乜當日有提要準備VA袋嗎? 我咩都唔知啊!

HI,
我囡囡都係P1A 呀! 多多指教!
註冊果日我有去呀! 但又唔見有講開學要帶D 乜嘢咁!
我仲以為佢地係27號先講添!
睇你地D 留言, 好似每天都好多嘢要帶咁! 個書包咪好重囉!!

Dear all,

午安!:loveliness:
前2日終於幫囡囡買左校服~
(金錀-買左2條校服裙;1件白色外套)
(寶琳-買左1套PE衫+褲;1件綠色冷背心)
起寶琳買校服時,
見到佢地掛左件棉襖出來,
個顏色同個款都好.... ...
吾知冬天係咪規定一定要著得呢件咁"傳統"的棉襖返學呢?!
吾知著羽絨又得吾得呢?!
如果得,
呢幾個月得閒時真係要四維留意下先得...
因為"綠"得來又好睇的jacket真係幾蝦人搵...

回覆 36# Jasminedada 的文章

原帖由 Jasminedada 於 11-8-3 18:05 發表
WOLLY,

另外...你上學校個WEBSITE...有上課的TIME TABLE 的
09:45 ~ 10:00 RECESS
11:50 ~ 12:45 LUNCH TIME

Jasminedada,
吾該曬你呀
我諗到時我都係比D生果比阿囡當snack,
睇佢食成點之後先再考慮加吾加番份snack的份量先!

原帖由 vvmon 於 11-8-4 11:14 發表
Dear Wolly,
V.A.袋內要有膠水,剪刀,白膠"張",圍裙,冬天時要加手袖。枱墊,另粉彩不用買,應該雜費內已包括!
木顏色,膠水和剪刀是每天要帶的。
雨衣亦是每天要帶的,建議買輕便雨衣!
我沒有特別買小息袋給亞女,因平日要帶的已有很 ...

原帖由 easybring 於 11-8-5 17:07 發表
8月家長日, 老師會講既.

vvmon, easybring,

好開心見到你地兩位前輩媽咪入來!

真係好多謝你地俠義相助呀!!

得閒多D入來探我地(幫我地丫^^"...)

Yeah!又多2個 P1A同學仔~

tigerdaddy, zoeand mammy,
welcome!welcome!
多多指教呀!

原帖由 fungma 於 11-8-9 00:30 發表
請問各位,V.A. 是什麼 ?你地知既好多野我都唔知架, 如果有咩新消息,請在此通知一下,謝謝。

fungma,
V.A.即係visual art美勞堂

原帖由 yee2005 於 11-8-9 00:53 發表
我買咗有公仔的書包...OK嗎?.........

yee2005,
我相信OK...因為我自己果個.....都係公仔書包~

Dear fungma, yee2005, tigerdaddy, zoeandmammy, lawhyc and yynicole,

上次註冊日, 大家應該冇miss到任何野or通告,
(我自己都只係收左老師比我2張收據~)

關於VA袋/小息袋等等果d問題,
我只係因為見到上次sinwin (page 1)提過,
加上呢排見自己得閒想買定比囡囡,
所以就起樹請教佢同大家.
只此而已.
令到大家咁confuse...
真係吾好意思!