用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.1A 家長交流區
樓主: Wolly
go

2011-2012 P.1A 家長交流區 [複製鏈接]

原帖由 yanyant97 於 11-7-31 02:49 發表
Hi 各位1A媽媽好,

我囡囡都係P.1A,請大家多多指教呀!!!

我都想問GH俾唔俾小朋友用公仔LABEL呢?

Dear yanyant97 and all,
前日註冊時問左老師關於label問題,
老師話吾介意我地用公仔label sticker,
不過功課簿+作業+其他要交比老師的課本..
佢就話希望小朋友盡量自己寫番自己個名就己經足夠~

另外, 老師仲加左句,
佢覺得小朋友個書本己經好重,
而d包書膠又有一定重量,
所以佢吾主張我地包書…
聽完…我覺得老師好細心,
吾知佢會吾會就係我地個班主任呢?!

Thanks Wolly~

Thanks Wolly

THANKS WOLLY^^

DEAR ALL P1A Mom,
我地P.1A越來越多媽媽喇,真係好開心^^我地到時可以大家互相幫忙喇^^

請問大家的小朋友係咪都係坐校車呢?

我地大家一齊介紹一下呀^^

yanyant97(SUKI)      小朋友(Rachel)
wolly
Jasminedada
fungma
yee2005
sinwin
ammwong

我地都係坐校車...要好早起身返學呀

yes ah. My girl will take school bus. Told her already that she has to get up at 6:00am and be ready for bus ard 6:28am

hello all
Leung Hoi Man, Shermaine, will be at P1 A

原帖由 Jasminedada 於 11-8-1 18:14 發表
Thanks Wolly

Dear Jasminedada,
吾好客氣啦:loveliness: ~
大家都係關心仔女,
有咩消息再互通丫,
加油加油!

原帖由 ammwong 於 11-8-2 18:50 發表
yes ah. My girl will take school bus. Told her already that she has to get up at 6:00am and be ready for bus ard 6:28am

Dear ammwong, yanyant97, Jasminedada and all,
我囡囡都係搭校車,
仲要係返學時係頭站,
放學時係尾站   !

不過問左校工姐姐,
佢話搭校車D學生返學時果落車位...
就係school hall的玻璃門入口處對出果個位
落左車就可以起果日交校車form隔離條樓梯直接上班房,
吾洗行泳池隔離條大樓梯....
聽落....都安心D...起碼打風落雨時冇錦論盡....掛?!:-| ...

原帖由 ShermaineLeung 於 11-8-2 20:39 發表
hello all
Leung Hoi Man, Shermaine, will be at P1 A

ShermaineLeung,
新同學仔, welcome welcome ~

原帖由 yanyant97 於 11-8-1 22:11 發表
我地大家一齊介紹一下呀^^

yanyant97(SUKI)      小朋友(Rachel)
wolly
Jasminedada
fungma
yee2005
sinwin
ammwong

Dear yanyant97, Shermaineleung and all,

你地好勇敢呀 !
我因為返工關係,
加上公司同事大部份又知道阿囡將會讀Good Hope,
如果起呢樹list我同阿囡個名的話,
佢地實知道我返緊工時成日上網,
可能會有d問題
所以希望你地吾好介意我起樹吾mention同我個名.

其實我諗緊遲d再多小小1A 媽咪/爸爸Join埋我地的話,
我地不如起Facebook (or
other private forum) creat
番一個1A group,

到時傾學校野什至share 相(Parties/ outing(?!)相) 都會多番小小私穩,
你地覺得ok?

sinwin,

前2日行文具店想幫囡囡再置番d文具,
想買顏色,
一時間又吾知買水彩定粉彩好,
醒起你上次果留言提到"V.A.袋加要用物料",
想請教你一下...

1. V.A.袋加要用物料
"物料"<---請問即係包括d咩野呀?

2. 枱墊for V.A & lunch
"枱墊"<---係咪平時屋企食飯大約A3 SIZE的膠枱墊呀?

3. 小息袋
"小息袋"<---係咪用來放snack box同water bottle?

其實我囡囡同Jasminedada果囡囡一樣又係好細食,
吾知Good Hope果recess 同lunch又相隔幾多時間,
我諗緊如果小息比snack佢食,
之後好快又lunch time的話,
佢就一定食吾曬d飯...
(話就話train佢, 其實我都好擔心:( );
但如果吾比snack佢時,
佢錦早起身返學, 早餐一定食得吾多,
要餓到lunch先有野落肚又好可憐...
真係吾知點算好:( ~

Wolly...我都係咁諗...在BABY KINGDOM 唔開名好D....哈哈...
有個P1A FB 都好WOR~

另外, 我問過人...A3 SIZE的膠枱墊都OK..
膠枱墊除食LUNCH 外, VA堂都要用.. 不過唔好買硬膠個隻...因為倦起來都好大舊...可以買雨衣料個隻...又防水又輕  

WOLLY,

另外...你上學校個WEBSITE...有上課的TIME TABLE 的
09:45 ~ 10:00 RECESS
11:50 ~ 12:45 LUNCH TIME

回復 3# Jasminedada 的帖子

Agree to set up a special fb ac

回復 5# Wolly 的帖子

Dear Wolly,
V.A.袋內要有膠水,剪刀,白膠"張",圍裙,冬天時要加手袖。枱墊,另粉彩不用買,應該雜費內已包括!
木顏色,膠水和剪刀是每天要帶的。
雨衣亦是每天要帶的,建議買輕便雨衣!
我沒有特別買小息袋給亞女,因平日要帶的已有很多,不想增加她的負荷!
吃飯枱墊可以在saniro等買d可以摺的,V.A堂用的我是在書局買D可卷埋的膠片返來剪的!因小朋友會不小心剪爛或弄污!
vvmon

Hi VVMON,

請問膠水及白膠"張"是否同時要帶?
可否帶漿糊筆代替呢''??

另外...可否帶CRAYON 代替木顏色呢??
因CRAYON 唔洗刨...乾淨D

THANKS SO MUCH~ VVMON
‹ 上一主題|下一主題