用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有無人搭街外的保母車返學放學?
樓主: yeemelody
go

有無人搭街外的保母車返學放學? [複製鏈接]

原帖由 kls12 於 11-8-9 14:47 發表
我也有一個不愉快的經歷和大家分享

小女在P.1時,乘坐宣小按排的保母車。在早上,上車是頭第二站。但放學後,小女很多時都是最後一個下車,花了一小時才能回家。起初只是覺得可能是避開塞車,才會有這樣的安排。後來才知道,有 ...

法例校車一定要有跟車的
應該司機不能單獨一起的

回覆 40# HY412 的文章

咁我又冇投訴到學校(我亦好討厭投訴文化的),我好同意你所講,我地係唔滿意司機態度啫,學校大方向當然認同我先會入宣小啦,咁講真,膳食可以唔叫自己準備,樂器可以出面學,但一開始就對司機冇信心而且一對可能要面對6年而且好似冇得選,怕係怕司機對家長嘅態度都咁差,對小朋友都唔方用心照顧啫,而且好似硬食咁所以有d微言囉!

放心喇, 每年學期尾會收到 "學童小巴問卷調查"(查問資料: 司機姓名/車號/司機服務態度/能安全駕駛/車箱清潔/上車(返學)時間/上車(返學)地點/下車(放學)時間/下車(放學)地點/收費/乘客量/車內秩序/行車路線/能愛護及關懷學生/其他意見.

記得如實作答, 才能反映真實事情, 如果好多人都不滿 (合理), 相信都無可能做到六年. 呢二年都係囡囡回答, 因為她說是用家 ^^, 其實都可以自己組隊搭的, 或另找校外保母車.

九月份會有家長日, 到時有什麼問題都可以同班主任講......
原帖由 isis_dad 於 11-8-9 19:19 發表
咁我又冇投訴到學校(我亦好討厭投訴文化的),我好同意你所講,我地係唔滿意司機態度啫,學校大方向當然認同我先會入宣小啦,咁講真,膳食可以唔叫自己準備,樂器可以出面學,但一開始就對司機冇信心而且一對可能要面對6年而且好似冇 ...

小女在P.1時,乘坐宣小按排的保母車。在早上,上車是頭第二站。但放學後,小女很多時都是最後一個下車,花了一小時才能回家。起初只是覺得可能是避開塞車,才會有這樣的安排。後來才知道,有 ...

真的很同情你的經歷, 但為何發生那麼大的事情不告訴學校或報警, 真的不能容許司機會這樣做呢
希望你囡囡現在快樂成長, 忘記不開心的經歷
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我相信, 不是位位校車司機都是不好的, 我坐了幾年 ( 宣幼開始坐, 都是同一批司機 ), 司機叔叔, 校車姨姨都很好, 我很滿意, 有時, 因為放學後有興趣班, 想改動一下放學路線, 他們都肯, 又沒有另收費 ( 我知道有一些學校改落站點, 要另外收費 ), 司機們, 又交帶, 姨姨仲好錫小朋友, 都不時會獎勵糖果給小朋友, 我仔仔好開心呀

直到上了 P.1 , 都是那一批司機叔叔, 只是換了人, 都一樣有愛心呢
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我换了兩桇校車,兩個司機都好好人,逢學校早放都會預早寫定張纸仔俾家長通知幾點接,姨姨都好,囡囡好鐘意.

小女在P.1時,乘坐宣小按排的保母車。在早上,上車是頭第二站。但放學後,小女很多時都是最後一個下車,花了一小時才能回家。起初只是覺得可能是避開塞車,才會有這樣的安排。後來才知道,
有 ...

好奇一問,咁大件事,行為好似太掛張了罷,為何不舉報?
為何只有私機同你囡囡?跟車ee呢 ?

原帖由 金毛B媽 於 11-8-10 09:41 發表
我相信, 不是位位校車司機都是不好的, 我坐了幾年 ( 宣幼開始坐, 都是同一批司機 ), 司機叔叔, 校車姨姨都很好, 我很滿意, 有時, 因為放學後有興趣班, 想改動一下放學路線, 他們都肯, 又沒有另收費 ( 我知道有一些學 ...

我囡囡都好like幼稚園保姆ee,私機叔叔, 佢地三年都好happy.

可能我表達得不清楚,有些細節沒有交代,事情不是到這麼壞。「小女很多時都是最後一個下車」是指學生,而從小女及菲傭得知,跟車亞姨是在場的。若能證實亞姨是不在場,已經犯法了,可能真是報了警,讓警方查出真相。經多次解釋及查問,小女都表示沒有被人侵犯。她哭的原因是以為要賠錢,也沒有表示害怕這個司機叔叔。情緒也沒有很大的影響,第二天可如常上課。

單由小女當時是六歲時提供的有限資料向學校舉報,會有什麼結果呢?
或者你期望學校會做什麼?有期望就會有可能失望了。

反而最幫到我的是能夠得到其他同車同學的電話,可以了解多些,也可叫他們有所防範。但基於私隱的原則,相信學校不會提供。

其實,宣小在保母車的安排上,可否讓義工家長擔當一個角色。若當年有這個義工家長,必定向他告訴小女的個案,因為用家才會明白我們的擔憂。

原帖由 HY412 於 11-8-9 16:01 發表
如沒有記錯, 你囡囡都轉了校3-4年之久 ...... 點解發生咁嚴重既事都不即時舉報? 係需要報警呀 !!!
先多謝你在此分享經歷 ..... 如果今日沒有呢個 topic 出現, 你會作出此番"希望家長要留意小朋友在保母車上的安排"勸 ...

原帖由 kls12 於 11-8-11 09:44 發表
可能我表達得不清楚,有些細節沒有交代,事情不是到這麼壞。「小女很多時都是最後一個下車」是指學生,而從小女及菲傭得知,跟車亞姨是在場的。若能證實亞姨是不在場,已經犯法了,可能真是報了警,讓警方查出真相。經多次解釋及查 ...

哦, 原來EE在場的, 如果唔問清楚,真係比你誤導....不過我再睇你寫既野,真係有D奇怪LOR你說司機把車停在一邊,和小女一起玩耍, 而EE在場, EE 咁得閒陪你地玩..... 唔使回家嗎 ?另外又話輸左要啺啺,係度覺得冇唔妥當 ?? 真係好奇怪啊!!

原帖由 kls12 於 11-8-11 09:44 發表
可能我表達得不清楚,有些細節沒有交代,事情不是到這麼壞。「小女很多時都是最後一個下車」是指學生,而從小女及菲傭得知,跟車亞姨是在場的。若能證實亞姨是不在場,已經犯法了,可能真是報了警,讓警方查出真相。經多次解釋及查 ...

哦, 原來EE在場的, 如果唔問清楚,真係比你誤導....不過我再睇你寫既野,真係有D奇怪LOR你說司機把車停在一邊,和小女一起玩耍, 而EE在場, EE 咁得閒陪你地玩..... 唔使回家嗎 ?另外又話輸左要啺啺,(EE) 係度冇覺得有不當嗎 ?? 真係好奇怪啊!!

回覆 3# kls12 的文章

如果你將事情反映給學校, 相信學校會跟進, 至少學校不會只聽片面之詞, 會向同車同學了解, 而不是由作為家長的你, 私底下向同車同學了解, 可能你對學校不太信任…… 不過若果囡囡是最後一位落車, 同車同學又好似唔會知道事情既真相 ……

保母車有EE 跟車都唔放心? 每朝在路上行走的校車有幾多部? 每車要另加一位義工家長 …… 可行嗎?????????

如果你仍然記得當年既司機姓名和行走路線, 我想你 PM 比我, 等我睇下佢仲有無係到做 ?
‹ 上一主題|下一主題