用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
樓主: vincher
go

天水圍李兆基書院交流區  

回復 1# LLMUMMY 的帖子

OK ,I 'VE SENT THE INF ~~

回復 61# vincher 的帖子

THANKS

我兒子明年升中一,借此請教各家長,HLC一些問題:
1.校風如何?
2.學生多數屬BAND幾?
3.老師關心學生嗎?
4.學生的學習愉快嗎﹗功課是否很多?
5.中學文憑試,學校對同學的支援多嗎?
6.很多家長打算七月才去叩門,其實機會有多大,一般有多少位可供叩門?

LLMUMY,

Sorry for my late reply! I didn't login BK a few days, anyway pls check pm!

回復 2# hkangel89 的帖子

1.校風如何?
~好!開學至今,到了學校幾次,也注意學生的言行 !校風純樸!
2.學生多數屬BAND幾?
~BAND1 / 2
3.老師關心學生嗎?
~看彩數!老實說:10隻腳趾都有長短0拉!少親自接觸,不知道!我兒只說嚴,但我buy!先管後教!不過有時,聽兒子問老師小測分數、和同學請求老師給他們機會補做功課。看來,挺好!從老師ehomework所發的功課指引,很清晰!
4.學生的學習愉快嗎﹗功課是否很多?
~活動挺多,功課有時多,有時OK
5.中學文憑試,學校對同學的支援多嗎?
我兒只是中一,不知道!
6.很多家長打算七月才去叩門,其實機會有多大,一般有多少位可供叩門?(不知道)
我也是叩門才報此校,機會很難說!有朋友兒子全A也不收,可能面試差!我兒有A & B....

2jkidsfather    發表於 22-12-25 18:37

十分多謝你這麼詳細的回答,我兒應是BAND 1 ,但因元朗的英中爭得太利害,沒有十足把握,因此有一些煩惱。

你哋好,小女亦是今年升中一,我想問吓李兆基難入嗎?面試會問啲咩?同埋有咩要準備?如果第一次唔收,7月可唔可以再叩門呢?請賜覆,謝謝!

回復 1# big-pig 的帖子

难入否?我在上—个帖子已答了!
面試題目,pls pm me first bec i can 't pm others
自行唔得·7月仍可叩门!唔好理难不难,机会係要自己爭取

vincher
謝謝你,請check pm, thanks!

回覆 1# big-pig 的文章

ok
祝君好運!
補充資料:我常問ㄦ子體育、視藝科有甚麼語言教?他說是英文!(老實說,一些BAND 1 0既中學也不會)所以短短幾個月,他的聽說能力在進步中,但寫作……還是要努力努力!

vincher,

thanks a lot!:kissyou:

請問知唔知今年學校收了多少申請表?

我不知道!
LLMUMMY,你知道嗎?

回復 vincher 的帖子

聽聞比舊年更多

I H 自上次測驗後,竟然沒有默書及小測!
今次考試1定凍過水!真不知溫0麥?

vincher,

二月份 轉左飯商, 好似幾好, 我個仔話試下, 你小朋友有冇訂?

乜原來轉飯商呀?? 我仔仔返黎冇提過, 仲要考多三日, 努力呀!

yes, 新"飯商"係"原美", 睇d飯單, 好似好好味, 所以仔仔定左

不過, 支票都係舊名, 因為"原美"係太古集團旗下另一間供應商

2jkidsfather    發表於 22-12-25 18:38

回復 vincher 的帖子

有朋友見面左啦, 老師同佢講, 今年競爭比較大, 希望佢入到啦

二月份 轉左飯商...暫時0吾訂住!因1月訂了,我實行:隔月訂餐,免得小朋友省吃儉用,用來買心頭好!3月才訂!
你們的小朋友2月訂了,請告之是否好味!
唉,漫長作戰!