用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
樓主: vincher
go

天水圍李兆基書院交流區  

回復 40# vincher 的帖子

9型人格 幾有趣架, 有冇六帽子思想法呢?

等我問下亞仔點溫先覆你啦

VINCHER : PLS CHECK PM

回復 1# LLMUMMY 的帖子

冇六帽子思想法,可能不是中一上學期教

LLMUMMY : PLS CHECK PM,已覆~~

回復 42# vincher 的帖子

原來係F2先教

收唔到PM

回復 1# LLMUMMY 的帖子

OIC ~~
已再PM一次,看行不行?

就來TEST,  小朋友準備如何?

回復 45# LLMUMMY 的帖子

近來Quiz密咗好多, 我諗係要令學生們提早開始温習

yes, 我地都係QUIZ好密, 都好, 迫佢地提早溫書

原帖由 two2c 於 11-10-14 13:00 發表
近來Quiz密咗好多, 我諗係要令學生們提早開始温習

回覆 3# LLMUMMY 的文章

唉!停了所有活動,除了團契+補習!
平日功課多,溫得不多,靠學校默生字+小測
周末溫多d,但兒子串字慢,激死!你急,他不急!
我們閉關幾周,終於今天考完。問他有信心及格嗎?他說:IS & IH 凍過水

回復 48# vincher 的帖子

VINCHER,

IS/IH 要記比較多生字, 第一次測驗, 可能比較緊張,  下次有經驗會好D啦,

我地學校已經唔係太多科目要串字, 有D學校一早就要讀GEOG/HIST, 重多生字串

回覆 1# LLMUMMY 的文章

我也認同學校已經唔係太多科目要串字!這也是我選HLC的其中一個原因:喜歡它不是太多科目

今天知道兒子3個主科OK,比想像中好!謝謝你一直以來0既鼓勵~~

原帖由 vincher 於 11-10-27 22:29 發表
我也認同學校已經唔係太多科目要串字!這也是我選HLC的其中一個原因:喜歡它不是太多科目

今天知道兒子3個主科OK,比想像中好!謝謝你一直以來0既鼓勵~~ ...

我哋都派晒卷lu, 總括都ok係中文差咗d, 好彩都合格, 不過真係要惡補吓先得, 但又不知從何入手

回覆 1# two2c 的文章

我兒剛好相反!各科中以中文最好,以前讀小學,最差反而是中文!不過IS &IH 真要惡補了!

回覆 2# two2c 的文章

升中的暑假,為了打底,
沒放過兒子  叫私補老師加強文言文的理解,結果這次中一中文測驗範圍有一個單元是文言文,所以這次他考得不錯

睇來大家都考得唔錯, 恭喜晒

天水圍李兆基書院交流區

wed ~Fri 中一生活教育營(地點:西貢),免費!此校資源真好!

請問環校跑係點樣架?? 我見通告寫住係班際, 係一班選幾個代表跑還是每個人都要跑架???

YES,

今年中六更好, 三日教育營, 學校會教中六學校如何選擇大學科目, 撰寫自我介紹信(成幾千字), 如何選擇出路, 及面試技巧...等等..

學校其實已好盡力幫學生, 我地做家長都好感激, 其他, 就要睇學生本人啦

原帖由 vincher 於 11-11-13 14:31 發表
wed ~Fri 中一生活教育營(地點:西貢),免費!此校資源真好!

回覆 2# two2c 的文章

我兒說班代表跑,其他人只參加儀式

回復 58# LLMUMMY 的帖子

vincher please check email