教育王國

標題: 天水圍李兆基書院交流區 [打印本頁]

作者: vincher    時間: 11-7-18 01:30     標題: 天水圍李兆基書院交流區

為了方便打算報讀hlc的網友,我轉載此連結,希望大家对此校有初步認識!(此帖子已6年前,未必update,但可看看)
www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2638071&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2722682&extra=page%3D2&page=1

学科学习情況……p9面試形式……p.34

24/12/2013修訂
升班要總平均分及格+中、英、數及格。很擔心!試卷深嗎?

作者: LLMUMMY    時間: 11-7-20 10:56

係 -- 中/英/數 全年平均分唔合格, 就要補考, 補考唔合格才要留班, 但如果連總分都唔合格, 就要留班啦, 其實hlc f1-f2 科目唔係好多, 問題唔大, f3 就要小心d

因為高中對語文能力要求好高, 學校希望學生打好個底才升上去, 否則, 高中都係"危危扶", 到時先覺唔掂, 真係唔上唔落

hlc 平時分佔比例好高, 成40%, 所以只要平時小測及功課做好d, 呢渡都幫唔少, 而測驗就佔20%, 考試就40%, 如果, 在這方法計算中, 仍要留班, 小朋友可能都比較弱, 留班都唔係壞事

我小朋友中五啦, 希望我的經驗能夠幫到你啦
作者: vincher    時間: 11-7-20 16:50     標題: 天水圍李兆基書院交流區

謝謝!請問
1.及格分數多少? 50分/60分 ?
2.元朗的維 X 利  校服公司 / 天水圍的豐 X順
   哪間質料較好?
作者: LLMUMMY    時間: 11-7-20 17:45

原帖由 vincher 於 11-7-20 16:50 發表
謝謝!請問
1.及格分數多少? 50分/60分 ?  ---通常係50分

2.元朗的維 X 利  校服公司 / 天水圍的豐 X順
   哪間質料較好?
-- 這個不太清楚, 我喜歡近, 所以選豐x順
作者: LLMUMMY    時間: 11-7-20 17:47

你是叩門/一早已申請?
小朋友喜歡學校嗎?
作者: vincher    時間: 11-7-20 22:44     標題: 天水圍李兆基書院交流區

~叩門的
~還未確定小朋友是否喜歡學校,不過我就很喜歡,英中+小班+親子王國網上留言及親友的朋友子女口碑挺好(老實說,我上年暑假開始搜集升中資料)
~你知道有否公開試成績嗎?
作者: LLMUMMY    時間: 11-7-21 10:09

恭喜! 今年好多人叩門, 小朋友可入到, interview表現一定唔錯

想問下今年幾時有暑假英語班?
作者: dlh525    時間: 11-7-21 13:31

你好,

大家可否分享多d lee間學校既資料或者校園生活情況.  雖然我小朋友只是p3(早了小小睇), 但我對此間學校都幾喜歡, 想早些了解多d.  謝謝!!
作者: vincher    時間: 11-7-21 23:28     標題: 天水圍李兆基書院交流區

~中一銜接課程8/8 ~17/8
~dlh525: 讀後才知學校的情況
作者: whywhywhy    時間: 11-7-23 14:54

請問會唔會分精英班架?? 如果有, 咩班會係呢??
作者: vincher    時間: 11-7-23 22:55     標題: 天水圍李兆基書院交流區

我問職員,她說沒有
作者: YanYan0116    時間: 11-7-27 18:06

請問有沒有校車去屯門呢?
作者: LLMUMMY    時間: 11-7-28 10:09

有, 可以同校車叔叔商討

原帖由 YanYan0116 於 11-7-27 18:06 發表
請問有沒有校車去屯門呢?

作者: two2c    時間: 11-8-1 10:34

我小朋友今年會喺HLC讀中一, 今日會有分班結果, 一陣上網睇吓
作者: two2c    時間: 11-8-1 13:29

啱啱上網睇咗分班結果, 但有D唔係好明, 係咪每一科都有分唔同組上架??? 咁如果個學生進步又或者退步咗會唔會轉組架???
作者: vincher    時間: 11-8-3 12:23     標題: 天水圍李兆基書院交流區

as class allocation results shown,i  think:
e1 e2 ,c4 c5 ,m4 m5  are better than other grps (usually the more students ,the higher level...  )
作者: daphnemama    時間: 11-8-9 21:40

原帖由 two2c 於 11-8-1 13:29 發表
啱啱上網睇咗分班結果, 但有D唔係好明, 係咪每一科都有分唔同組上架??? 咁如果個學生進步又或者退步咗會唔會轉組架???

只有 中, 英, 數分組, IS, IH 及 中史不分組. 退步或進步是會轉組的
作者: vincher    時間: 11-8-9 23:12     標題: 天水圍李兆基書院交流區

(4班分6組上)
昨天接仔放學,看到很多外籍老師。問孩子有多少個外籍老師教,他說4個 (4乘6=24)
看來這所學校幾肯花錢在教學~~
(上網查,聘請3個外籍老師,那麼這些看來是額外請回來的)
作者: LLMUMMY    時間: 11-8-10 23:11

原帖由 vincher 於 11-8-9 23:12 發表
(4班分6組上)
昨天接仔放學,看到很多外籍老師。問孩子有多少個外籍老師教,他說4個 (4乘6=24)
看來這所學校幾肯花錢在教學~~
(上網查,聘請3個外籍老師,那麼這些看來是額外請回來的) ...

四個外籍老師? 勁
我地以前都係得一位, 睇來學校都好比資原d學生
小朋友上得開心嗎?
作者: vincher    時間: 11-8-11 00:45     標題: 天水圍李兆基書院交流區

開心,他認識了幾位新同學!
我還怕他不投入!因這裡收很多李宗德/李兆基直升的,怕打不入圈子!想問:
是否李宗德/李兆基直升的學生被編同一班,
外來生另一班?
作者: LLMUMMY    時間: 11-8-11 09:35

原帖由 vincher 於 11-8-11 00:45 發表
開心,他認識了幾位新同學!
我還怕他不投入!因這裡收很多李宗德/李兆基直升的,怕打不入圈子!想問:
是否李宗德/李兆基直升的學生被編同一班,
外來生另一班? ...

當然不是啦,  是看英文成績來分班的
作者: vincher    時間: 11-8-11 10:36     標題: 天水圍李兆基書院交流區

我兒擔心留級問題!
~究竟通常一級多少人需補考?(當然年年不同,視乎不及格人數)
~補考前會有補底支援嗎?
~是另一份試卷嗎?
作者: LLMUMMY    時間: 11-8-11 11:38

原帖由 vincher 於 11-8-11 10:36 發表
我兒擔心留級問題!
~究竟通常一級多少人需補考?(當然年年不同,視乎不及格人數)
~是另一份試卷嗎?

你都未讀, 就甘擔心, 會好影響小朋友情緒
學科唔係太多, 只要每天都溫下習, 其實唔係太難過關
我都係由中小升上, F1時 我同囝囝講 全英文 對你來說有難度, 但我相信只要用心上堂加上被課,  一定可以過關

F1 時 囝囝參加了學校好多活動, 認識了許多不同班別的同學, 這段時間除了增加人際關係還增加了自信, 對往後日子很有用
希望我的經驗能夠幫到你啦
作者: vincher    時間: 11-8-11 22:33

你都未讀, 就甘擔心, 會好影響小朋友情緒
學科唔係太多, 只要每天都溫下習, 其實唔係太難過關
LLMUMMY:你有所不知!我兒最弱中文,認識不少升中的小朋友這科退步很多,所以如此擔心
~~謝謝你經常回應我,提供那麼多寶貴經驗
作者: vincher    時間: 11-8-18 09:29     標題: 天水圍李兆基書院交流區

昨晚用計算機紀下校服買了多少錢;發覺維xxx多收30元,怪不得當時叫售貨員給單據,她說:不用了,有問題,只要沒剪牌,一定換!大家下次買校服,以此為戒!
作者: daphnemama    時間: 11-8-18 21:35

原帖由 vincher 於 11-8-11 10:36 發表
我兒擔心留級問題!
~是另一份試卷嗎?

有 40% 是計平時分, 即平時功課及小測 O.K. 的話, 還有是考試全年成績能拉平均分合格, 因平時分可拉高的話, 其實留班機會不太, 如不明白, 正式反學後再問班主任.
作者: two2c    時間: 11-8-29 14:15

請問2/9係返全日定返半日呢??
作者: vincher    時間: 11-8-29 20:45     標題: 回覆 1# two2c 的文章

如無記錯,半天!回家再看通告,再核實
作者: vincher    時間: 11-8-29 22:50     標題: 回覆 2# two2c 的文章

已核實!1/9  及2/9 半日;
5/9 全日:D
作者: two2c    時間: 11-8-30 10:20

原帖由 vincher 於 11-8-29 14:50 發表
已核實!1/9  及2/9 半日;
5/9 全日:D

Thanks a lot!
作者: vincher    時間: 11-9-5 22:53     標題: 天水圍李兆基書院交流區

第1日在學校吃午餐,美味王似乎0吾掂!小兒回家便投訴很難吃,叫我明天給他錢到小食部買午餐,聽人說好吃多……我當然拒絕他,因為已交1個月餐費,怎可浪費!!!只好叫他吃1個月,下個月才可到小食部買餐,然後11月訂飯商餐(因為怕他省吃買自己的心頭好)請問飯商的飯盒真的如此難吃嗎?
作者: LLMUMMY    時間: 11-9-6 22:28

小兒也是食飯商d飯, 都唔係甘難食姐, 只係味道較淡, 所以d細路唔like, 佢地鐘意d味濃食物, 佢食左4年, 轉左幾個飯商, 結果都係一樣"淡且無味", 我話 : 健康飯, 係甘, 放學比好野你食啦

你同仔仔講, 通常有一個餐會味濃d, 佢遲d會留意到

原帖由 vincher 於 11-9-5 22:53 發表
第1日在學校吃午餐,美味王似乎0吾掂!小兒回家便投訴很難吃,叫我明天給他錢到小食部買午餐,聽人說好吃多……我當然拒絕他,因為已交1個月餐費,怎可浪費!!!只好叫他吃1個月,下個月才可到小食部買餐,然後11月訂飯商餐(因為怕他省吃 ...

作者: vincher    時間: 11-9-8 23:17     標題: 天水圍李兆基書院交流區

來了1個新生,現在30人一班
作者: vincher    時間: 11-9-17 09:47     標題: 天水圍李兆基書院交流區

想參加戲劇,第1輪不入選;乒乓球、足球也不行;連棋藝都沒份
但兒子說學校必須參加1項,對嗎?
作者: LLMUMMY    時間: 11-9-19 13:48

YES, 有些活動有人數限制, 所以要選拔, 可以參加團體活動 : scout / st. john

原帖由 vincher 於 11-9-17 09:47 發表
想參加戲劇,第1輪不入選;乒乓球、足球也不行;連棋藝都沒份
但兒子說學校必須參加1項,對嗎?

作者: LLMUMMY    時間: 11-9-20 09:30

昨日六點天水圍落大雨, 好多學生都沒有雨傘, 完本6:30班車 full 晒, 重有好多學生都上唔到車, 學校要求學車走多一轉, 讓學生有車坐去西鐵站, 唔洗淋雨, 值得一讚
作者: two2c    時間: 11-9-20 14:43

原帖由 LLMUMMY 於 11-9-20 01:30 發表
昨日六點天水圍落大雨, 好多學生都沒有雨傘, 完本6:30班車 full 晒, 重有好多學生都上唔到車, 學校要求學車走多一轉, 讓學生有車坐去西鐵站, 唔洗淋雨, 值得一讚 ...

作者: vincher    時間: 11-9-24 09:57     標題: 天水圍李兆基書院交流區

今天,兒子回校參加一個免費的數學日營,仲係提供免費午餐  9:50 ~4:15
作者: LLMUMMY    時間: 11-9-24 23:00

very good
加油啦

原帖由 vincher 於 11-9-24 09:57 發表
今天,兒子回校參加一個免費的數學日營,仲係提供免費午餐  9:50 ~4:15

作者: vincher    時間: 11-9-27 13:47     標題: 天水圍李兆基書院交流區

看到仔仔的校本IH課程,
TOPIC 1:being unique
          2:I am born gifted
除了 multi. intelligence, 連9型人格 都教
~題材都幾有趣,但生字多0羅0羅,
點溫???   
作者: LLMUMMY    時間: 11-9-27 19:12     標題: 回復 40# vincher 的帖子

9型人格 幾有趣架, 有冇六帽子思想法呢?

等我問下亞仔點溫先覆你啦

VINCHER : PLS CHECK PM
作者: vincher    時間: 11-9-28 00:27     標題: 回復 1# LLMUMMY 的帖子

冇六帽子思想法,可能不是中一上學期教

LLMUMMY : PLS CHECK PM,已覆~~
作者: LLMUMMY    時間: 11-9-28 09:36     標題: 回復 42# vincher 的帖子

原來係F2先教

收唔到PM
作者: vincher    時間: 11-9-29 00:52     標題: 回復 1# LLMUMMY 的帖子

OIC ~~
已再PM一次,看行不行?
作者: LLMUMMY    時間: 11-10-14 11:05

就來TEST,  小朋友準備如何?
作者: two2c    時間: 11-10-14 13:00     標題: 回復 45# LLMUMMY 的帖子

近來Quiz密咗好多, 我諗係要令學生們提早開始温習
作者: LLMUMMY    時間: 11-10-17 09:44

yes, 我地都係QUIZ好密, 都好, 迫佢地提早溫書

原帖由 two2c 於 11-10-14 13:00 發表
近來Quiz密咗好多, 我諗係要令學生們提早開始温習

作者: vincher    時間: 11-10-26 23:01     標題: 回覆 3# LLMUMMY 的文章

唉!停了所有活動,除了團契+補習!
平日功課多,溫得不多,靠學校默生字+小測
周末溫多d,但兒子串字慢,激死!你急,他不急!
我們閉關幾周,終於今天考完。問他有信心及格嗎?他說:IS & IH 凍過水
作者: LLMUMMY    時間: 11-10-27 10:26     標題: 回復 48# vincher 的帖子

VINCHER,

IS/IH 要記比較多生字, 第一次測驗, 可能比較緊張,  下次有經驗會好D啦,

我地學校已經唔係太多科目要串字, 有D學校一早就要讀GEOG/HIST, 重多生字串
作者: vincher    時間: 11-10-27 22:29     標題: 回覆 1# LLMUMMY 的文章

我也認同學校已經唔係太多科目要串字!這也是我選HLC的其中一個原因:喜歡它不是太多科目

今天知道兒子3個主科OK,比想像中好!謝謝你一直以來0既鼓勵~~
作者: LLMUMMY    時間: 11-11-3 09:33

原帖由 vincher 於 11-10-27 22:29 發表
我也認同學校已經唔係太多科目要串字!這也是我選HLC的其中一個原因:喜歡它不是太多科目

今天知道兒子3個主科OK,比想像中好!謝謝你一直以來0既鼓勵~~ ...

作者: two2c    時間: 11-11-4 13:28

我哋都派晒卷lu, 總括都ok係中文差咗d, 好彩都合格, 不過真係要惡補吓先得, 但又不知從何入手
作者: vincher    時間: 11-11-4 21:25     標題: 回覆 1# two2c 的文章

我兒剛好相反!各科中以中文最好,以前讀小學,最差反而是中文!不過IS &IH 真要惡補了!
作者: vincher    時間: 11-11-4 21:36     標題: 回覆 2# two2c 的文章

升中的暑假,為了打底,
沒放過兒子  叫私補老師加強文言文的理解,結果這次中一中文測驗範圍有一個單元是文言文,所以這次他考得不錯
作者: LLMUMMY    時間: 11-11-6 22:53

睇來大家都考得唔錯, 恭喜晒
作者: vincher    時間: 11-11-13 14:31     標題: 天水圍李兆基書院交流區

wed ~Fri 中一生活教育營(地點:西貢),免費!此校資源真好!
作者: two2c    時間: 11-11-14 05:35

請問環校跑係點樣架?? 我見通告寫住係班際, 係一班選幾個代表跑還是每個人都要跑架???
作者: LLMUMMY    時間: 11-11-14 11:25

YES,

今年中六更好, 三日教育營, 學校會教中六學校如何選擇大學科目, 撰寫自我介紹信(成幾千字), 如何選擇出路, 及面試技巧...等等..

學校其實已好盡力幫學生, 我地做家長都好感激, 其他, 就要睇學生本人啦

原帖由 vincher 於 11-11-13 14:31 發表
wed ~Fri 中一生活教育營(地點:西貢),免費!此校資源真好!

作者: vincher    時間: 11-11-14 20:46     標題: 回覆 2# two2c 的文章

我兒說班代表跑,其他人只參加儀式
作者: LLMUMMY    時間: 11-12-6 09:51     標題: 回復 58# LLMUMMY 的帖子

vincher please check email
作者: vincher    時間: 11-12-7 00:31     標題: 回復 1# LLMUMMY 的帖子

OK ,I 'VE SENT THE INF ~~
作者: LLMUMMY    時間: 11-12-8 13:38     標題: 回復 61# vincher 的帖子

THANKS
作者: hkangel89    時間: 11-12-8 23:48

我兒子明年升中一,借此請教各家長,HLC一些問題:
1.校風如何?
2.學生多數屬BAND幾?
3.老師關心學生嗎?
4.學生的學習愉快嗎﹗功課是否很多?
5.中學文憑試,學校對同學的支援多嗎?
6.很多家長打算七月才去叩門,其實機會有多大,一般有多少位可供叩門?
作者: two2c    時間: 11-12-9 20:28

LLMUMY,

Sorry for my late reply! I didn't login BK a few days, anyway pls check pm!
作者: vincher    時間: 11-12-9 21:08     標題: 回復 2# hkangel89 的帖子

1.校風如何?
~好!開學至今,到了學校幾次,也注意學生的言行 !校風純樸!
2.學生多數屬BAND幾?
~BAND1 / 2
3.老師關心學生嗎?
~看彩數!老實說:10隻腳趾都有長短0拉!少親自接觸,不知道!我兒只說嚴,但我buy!先管後教!不過有時,聽兒子問老師小測分數、和同學請求老師給他們機會補做功課。看來,挺好!從老師ehomework所發的功課指引,很清晰!
4.學生的學習愉快嗎﹗功課是否很多?
~活動挺多,功課有時多,有時OK
5.中學文憑試,學校對同學的支援多嗎?
我兒只是中一,不知道!
6.很多家長打算七月才去叩門,其實機會有多大,一般有多少位可供叩門?(不知道)
我也是叩門才報此校,機會很難說!有朋友兒子全A也不收,可能面試差!我兒有A & B....

作者: hkangel89    時間: 11-12-9 23:02

十分多謝你這麼詳細的回答,我兒應是BAND 1 ,但因元朗的英中爭得太利害,沒有十足把握,因此有一些煩惱。
作者: big-pig    時間: 11-12-10 22:10

你哋好,小女亦是今年升中一,我想問吓李兆基難入嗎?面試會問啲咩?同埋有咩要準備?如果第一次唔收,7月可唔可以再叩門呢?請賜覆,謝謝!
作者: vincher    時間: 11-12-11 10:57     標題: 回復 1# big-pig 的帖子

难入否?我在上—个帖子已答了!
面試題目,pls pm me first bec i can 't pm others
自行唔得·7月仍可叩门!唔好理难不难,机会係要自己爭取
作者: big-pig    時間: 11-12-11 13:04

vincher
謝謝你,請check pm, thanks!
作者: vincher    時間: 11-12-11 14:15     標題: 回覆 1# big-pig 的文章

ok
祝君好運!
補充資料:我常問ㄦ子體育、視藝科有甚麼語言教?他說是英文!(老實說,一些BAND 1 0既中學也不會)所以短短幾個月,他的聽說能力在進步中,但寫作……還是要努力努力!
作者: big-pig    時間: 11-12-12 22:19

vincher,

thanks a lot!:kissyou:
作者: hkangel89    時間: 11-12-19 18:33

請問知唔知今年學校收了多少申請表?

作者: vincher    時間: 11-12-19 23:52

我不知道!
LLMUMMY,你知道嗎?
作者: LLMUMMY    時間: 11-12-22 10:10

回復 vincher 的帖子

聽聞比舊年更多

作者: vincher    時間: 11-12-23 21:34

I H 自上次測驗後,竟然沒有默書及小測!
今次考試1定凍過水!真不知溫0麥?
作者: LLMUMMY    時間: 12-1-11 10:13

vincher,

二月份 轉左飯商, 好似幾好, 我個仔話試下, 你小朋友有冇訂?
作者: two2c    時間: 12-1-17 22:03

乜原來轉飯商呀?? 我仔仔返黎冇提過, 仲要考多三日, 努力呀!

作者: LLMUMMY    時間: 12-1-18 09:36

yes, 新"飯商"係"原美", 睇d飯單, 好似好好味, 所以仔仔定左

不過, 支票都係舊名, 因為"原美"係太古集團旗下另一間供應商
作者: LLMUMMY    時間: 12-1-18 09:41

有朋友見面左啦, 老師同佢講, 今年競爭比較大, 希望佢入到啦
作者: vincher    時間: 12-1-18 22:55

二月份 轉左飯商...暫時0吾訂住!因1月訂了,我實行:隔月訂餐,免得小朋友省吃儉用,用來買心頭好!3月才訂!
你們的小朋友2月訂了,請告之是否好味!
唉,漫長作戰!
作者: LLMUMMY    時間: 12-1-19 09:34

vincher,

唔明點解要甘做? 仔仔唔食飯, 慳錢買心頭愛?

作者: vincher    時間: 12-1-19 19:56

haha,我細個都係咁!買個麵餐當一餐,有時吃零食便算!
作者: two2c    時間: 12-1-20 10:12

終於考完喇!! 可以安心放假LU
作者: LLMUMMY    時間: 12-1-20 13:08

回復 two2c 的帖子

yes

我朋友收到信, 小朋友取錄左啦, 佢可以過一個安心又開心年

作者: 花媽媽    時間: 12-1-20 13:35

我女今日先面試, 唔知重有幾多學位剩? 心急!.
作者: vincher    時間: 12-1-22 21:04

朋友嘅兒子已知不獲取錄,今年競爭很大
作者: hkangel89    時間: 12-1-23 00:29

其實唔收,會否收到通知?分三天見,有冇準則?

作者: vincher    時間: 12-1-23 16:47

two2c:我個仔話好似坐監,差不多閉關2weeks!他說英文很多人不夠時間做,他有一頁未做,共9分!你兒子如何?

作者: vincher    時間: 12-1-23 16:49

回復 hkangel89 的帖子

有通知的I
作者: two2c    時間: 12-1-26 23:21

vincher,

唔好意思, 啱啱返到HK所以遲咗覆你, 我囝囝話英文卷的確係做得好趕, 佢啱啱好做晒, 但冇時間CHECK卷, 反而聽聞MATH佢嗰SET有部份同學仔考得唔多好, 我都好擔心佢, MATH同中文係佢弱項

作者: LLMUMMY    時間: 12-1-27 10:22

各位靚媽, 新年快樂 身體健康

我都係剛去完旅行回來, HLC英文卷一向都係略深及多, 特別係READING, 要眼明腦清, 手快, 開頭一年, 小朋友可能唔係太習慣, 一路訓練上去, 到中六公開試時, 就會得心應手好多

卷回來時, 常試下, 同小朋友一起探究下如何安排做卷時間, 因為每位小朋友都有強項, 由自己強項開始做, 會有信心D,

我認識一位同學, 就是未能安排好時間, 每次看到份卷, 都不知從何做起, 浪費了很多時間

希望我的方法能幫到大家, 祝各位同學 學業進步

作者: vincher    時間: 12-1-27 11:26

回復 LLMUMMY 的帖子

謝謝你的寶貴意見!我會訓練他閱讀速度!
祝你新年快樂!祝你的仔仔學業猛進!

作者: vincher    時間: 12-1-27 11:30

我兒平時的數學成績不錯,他考完,只有信心合格!唉!通常他話0既分數,都要扣10分!
作者: smallfoothk    時間: 12-1-27 17:56

誠意很重要,開放日要去,所以一問便知道,我的朋友佢有去,所以懂答當日情况,己收咗
作者: vincher    時間: 12-2-4 17:04

已知英文不合格,報稱差幾分,英聆聽及寫作合格!慘!
數學、中文過關!

作者: two2c    時間: 12-2-6 17:29

Vincher,

今日終於派晒所有卷, 好彩all pass, 中文同數學一向都係弱科都叫做勉勉強強過到關, 相對英文一向係比較好, 今次都好開心考得唔錯7x/91(唔記得實數), 英聆聽 38/41, 作文39/50, I.H.10X/120 (又係唔記得實數..he..he..), 中史36.5/50, I.S. 60.5/80

作者: vincher    時間: 12-2-6 20:06

作者: LLMUMMY    時間: 12-2-8 10:59

好叻仔

作者: andy_pa    時間: 12-2-19 18:14

我的兒子取錄了。但我心大心細。我想請問各位,李兆基的校風如何?校內的學生一般會認真讀書嗎?此外,多不多課外活動讓學生參加?
作者: huawei    時間: 12-2-20 00:12

andy_pa 發表於 12-2-19 18:14
我的兒子取錄了。但我心大心細。我想請問各位,李兆基的校風如何?校內的學生一般會認真讀書嗎?此外,多不 ...

學校十分注重學生的操行,所以校風十分好,學生在校外所見十分斯文,家長口碑亦很正面,只是老師較年輕,經驗略淺,好奇一問,你兒子是BAND 幾,可以說嗎?另見你也有問顏寶鈴書院的情況,但兩校地理位置相距很遠,要考慮小朋友上課所花的時間。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5