用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
樓主: vincher
go

天水圍李兆基書院交流區   [複製鏈接]

回復 LLMUMMY 的帖子

Sorry!too busy!

回復 antia 的帖子

我兒也是如此!學校會看重小朋友的潛力,不斷有進步便可以!當然可能我兒除了成績,加了不少獎項!面試淡定D吧!

antia  THANKS FOR YOUR INFONMATION, 我女係一個主動的小朋友同埋重要唔怕羞, 唔知面試會唔會沾優勢呢?  發表於 12-5-28 16:39

我兒都係小四最差,不用擔心!面試表現好,當然佔優勢啦!預祝你囡囡能加入我們的大家庭

antia  HAHA, I HOPE SO!!  發表於 12-5-29 11:40

引用:回復+antia+的帖子 我兒都係小四最差,不

原帖由 vincher 於 12-05-29 發表

我兒都係小四最差,不用擔心!面試表現好,當然佔優勢啦!預祝你囡囡能加入我們的大家庭
好呀!希望啦!

唉!又進入漫長的作戰狀態

回復 vincher 的帖子

真係好漫長, 大家加油呀! 今次考試我嘗試放手俾佢自己處理, 希望考出黎唔好太恐怖, 升唔到班啦

回復 two2c 的帖子

終於甩難!你兒報了暑假活動嗎?記住一定要揀一樣!先報先得,今天開始電子報名

嗰段時間我哋將會外遊, 所以不會參加活動了

終於派完卷, 可以放心迎接暑假

LLMUMMY  GOOD  發表於 12-6-29 12:38

yes

回復 LLMUMMY 的帖子

知否'中二詿冊曰,家長不出席,行吗?叫儿子帶支票搞,可以嗎?

家長不用出席, 只係帶張支票及其他文件就ok啦

thx  因為我很难请假!

請問HLC在學術水平及校風方面,如果和鄉中或祟德比,誰較佔優?何否分享一下見解及心得﹗

回復 hkangel89 的帖子

校風方面我個人覺得非常好, 校規執行比部份傳統英中仲要嚴 (比較我小朋友0既小學同學, 佢哋分別讀緊屯門同元朗英中), 呢方面我非常滿意, 亦此料不及, 最初仲以為直資會寬鬆D, 但原來好多細節0既野, 真係好嚴好仔細

學術成績方面真係好難比較, 始終HLC係新校, 今年先有第一屆畢業生,你可以想像六年前天水圍區新校真係好難收到超BAND 1學生, 鄉中崇德入得去都一定係BAND 1生, 相對起步一定會好好多, 但要睇你小朋友係咩類型啦, 你拎開90分考開第一, 但入到去人哋個個都係精英唔100都9X, 90分都已經排到好後, 又或者D卷深到無論, 及格都得5X, 大半班唔合格, 做父母0既担心咪出去補習囉, 越補越深, 咁樣就可以令到D學生更上一層樓, 但又是否啱你小朋友囉! 如果小朋友受得壓力大0既冇問題, 精益求精!

今年係第一屆HKDSE, 其實真係好考學校點栽培D學生, 由中一直上中六, 其實好多傳統名校如男拔校長都有講過, 非IB課程學生有一半達到入大學要求都好好, 點解呢? 因為以前一些名校由初中已經篩走咗好多佢哋認為唔達標學生, 收多D超BAND 1插班生, 升中六冇廿幾分都唔駛旨意, 咁樣上法入U率唔高就奇, 由今年開始冇得再玩呢個遊戲, 咁就可以睇到學生由中一去到中六真正增值咗幾多喇!所以以前0既會考成績同高考成績喺HKDSE制度下可能未必太有用, 只可作一個參考指數

以我所知近幾年HLC都收到唔少成績非常特出學生 (我小朋友以前小學有師兄都被九龍及港島區傳統名校收咗, 但都放棄而入咗HLC, 因為慕校長名同唔想浪費時間喺交通上), 我小朋友0既補習老師亦有幫其他屯門元朗英中學生補習, 佢話HLC課程同考試唔會比其他英中淺

2jkidsfather    發表於 22-12-25 19:40
hkangel89  謝謝你,真的很詳細,了解多了不少,但學校會否因為太嚴而少了一份溫暖及愉快學習的感覺呢?  發表於 12-7-15 10:44

介唔介意講下係邊間小學,thx.

two2c  唔好意思, 只可以答你係其中一間英小  發表於 12-7-11 21:36

好詳細的分析,謝謝你﹗

回復 hkangel89 的帖子

欣賞此校對英文的堅持!早會必用英語,連平日廣播也是英語!英文不用教科書,自編課程,以単元主題教學,配以有趣的課堂活動!試卷較深,份量多,程度頗深,或許因我兒由中文小學升讀初中關係!另外,唔好以為呢間直資讀得軽鬆,經常默書、小測,但沒平曰的鞭策,考試可慘呢!當然與鄉中、崇德相比,老牌英中,往績甚佳,自有其可取之處!此點,hlc又難以匹敵!
如果你的小孩係band1,可以入讀鄉中或崇德,仲駛問咩!
多口問句,你的小孩派了哪間?

Vincher,

你明日會唔會出席散學禮呀??

‹ 上一主題|下一主題