用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
樓主: vincher
go

天水圍李兆基書院交流區   [複製鏈接]

以往是否得4班S1,今年加開多一班共五班S1?

md699 發表於 17-11-6 22:05
以往是否得4班S1,今年加開多一班共五班S1?
每年都是5班S1, 我現時係S5家長之一.

聽我女說今年簡介會有2000多人參觀, 分上下場, 最多家長問小女的問題是多唔多功課及學校好唔好.

[

回覆 amychoi 的帖子

多謝回覆,若小兒能入讀李兆基的話,在S1或S2追唔上成績及不合格,學方會怎樣,會唔會叫學生退學?

md699 發表於 17-11-7 11:50
回覆 amychoi 的帖子

多謝回覆,若小兒能入讀李兆基的話,在S1或S2追唔上成績及不合格,學方會怎樣,會唔 ...
記憶中主科要合格才可升班, 唔合格要補考, 我沒有聽過迫退學.

[

小時了了 發表於 16-8-5 12:48
vincher, 想問下你高中課程, 學校網站寫:
高中課程選修科  
請問如理科,可否有這個組合:  物理+生物+化學

各位hlc家長, 你們小朋友當年interview前 or P5/6時有什麼預備 ?  如多看課外書 / 留意新聞時事..... ?   因我見interview 都占40%, 而成績30%...

請分享下, 謝謝.

vmum 發表於 17-11-10 18:50

New Senior Secondary Curriculum        
http://www.hlc.edu.hk/index.php/2012-08-08-08-48-33/senior-forms

2017-2018高中課程
(一) 原則

(1) 學生必須修讀四個核心科目 (即中,英,數及通識教育)

(2) 及三個選修科目

(3) 科目組別分文、理及社會科學

(二) 選修科目組合

A班

B班

C班

D班

E班

X1

中國文學# / 地理 / 經濟 / 物理 / 生物 / 歷史 / 中國歷史 /
企業會計與財務概論 / 資訊及通訊科技 / 化學 / 旅遊與款待@

X2

X3

@ 以上X1-X3科目組合,每年將根據學生的選擇意願而作出微調,詳情留意本校網頁公佈。

數學科

B班

C班

D班

必修/選修一/選修二

必修(兩組) %      

選修一:微積分與統計

選修二:代數與微積分

# 以中文應考的科目
% 每年數學必修及選修科將根據學生的選擇意願而作出微調,詳情留意本校網頁公佈。

(1) 學生須於 X1, X2, X3 三組科目中,各選一科,合共三科

(2) 同一組別的科目會同一時段上課

(三) 開設科目時的考慮

(1) 學生的能力和興趣

(2) 選修該科的未來發展

(3) 香港高中文憑考試的課程及考評方法

(4) 升讀大學時的選擇

(5) 大學收生的準則及要求

可以 click 入去睇: 2016年11月25日 中三家長晚會簡報
可以 click 入去睇: 高中選修科目簡介簡報
可以 click 入去睇: 高中分派選修科目機制

vmum 發表於 17-11-10 18:50
http://www.hlc.edu.hk/index.php/2012-08-08-08-48-33/senior-forms
  2016-2017

新高中課程:

(一) 原則

- 學生必須修讀四個核心科目 (即中,英,數及通識教育)

- 及三個選修科目  ( X3 )

- 科目組別分文、理及社會科學

(二) 選修科目

A班

B班

C班

D班

E班

X1a

中國文學
地理

X1b

經濟
物理
生物

X2a

歷史
中國歷史

X2b

企業會計與財務概論
資訊及通訊
科技

化學

X3

企業會計與財務概論
經濟
旅遊與款待

組合科學
(物理及化學)
生物
資訊及通訊
科技

其他科目: 視覺藝術(中四及中五)音樂(中四及中五)體育及健康教育(中四至中六)

(1) 學生須於 X1a, X2a, X3 或 X1b, X2b, X3 三組科目中,各選一科,合共三科
      例:中國文學 + 中國歷史 + 生物 // 物理 + 企業會計與財務概論 + 旅遊與款待

(2) 同一組別的科目會同一時段上課

(3) 但 X1a 與 X1b (同樣 X2a 和 X2b) 被視為兩個不同組別,不會同一時段上課

(4) 任何班別的學生均可選讀 X3 的科目

(三) 開設科目時的考慮

(1) 學生的能力和興趣

(2) 選修該科的前景及發展

(3) 升讀大學時的選擇

(4) 本校老師的學歷、經驗、專長、興趣、訓練及準備

(5) 香港高中文憑考試的課程及考評方法

(6) 大學收生的準則及要求

(7) 學校的設備、教學設施及資源

回覆樓主:

請問有冇人知多不多李小的学生升上?

eeyorecat 發表於 17-11-15 13:32
請問有冇人知多不多李小的学生升上?
照我所知, 每年都有幾十個李小學生, 今日李小學生同家長合共5x人參觀李兆基書院.

[

amychoi 發表於 17-11-20 10:21
照我所知, 每年都有幾十個李小學生, 今日李小學生同家長合共5x人參觀李兆基書院.

...

謝謝!
我已入了表申請!
唔知今年多唔多人申請呢?

jadepearl 發表於 17-11-13 14:56
各位hlc家長, 你們小朋友當年interview前 or P5/6時有什麼預備 ?  如多看課外書 / 留意新聞時事..... ?    ...

我覺得學校主要睇小朋友成績,中,英,數必須達收生標準,有C好似唔收,之後就睇面試表現,我覺得讀下面試班有少少幫助,起碼知道要點對答,如有小組討論時要表現主動。

interview 是小組 or 單對單

回覆 jadepearl 的帖子

上年係中英數各一條隊,每個學生就唔同材料各傾幾分鐘。

babyyiu 發表於 17-12-9 17:44
回覆 jadepearl 的帖子

上年係中英數各一條隊,每個學生就唔同材料各傾幾分鐘。 ...

Hi, 請問數學是如何考?口問應用程式?或筆試?
MY BB PHOTO   :-D  ;-)  :-P

bpooh 發表於 17-12-15 13:53
Hi, 請問數學是如何考?口問應用程式?或筆試?

睇完題目,用心算出答案,上年試過分數加減

banhung 發表於 17-12-15 17:04
睇完題目,用心算出答案,上年試過分數加減

Thank you  

通常面試是否約10分鐘?

琴日interview左約二十分鐘,亞囝話最難是中文科,大部份問題唔識答,話好深,英文仍可與外籍老師有對話,但唔知得唔得,數學有3題唔識

分數加減, 用心算出答案 :
都吾易
‹ 上一主題|下一主題