用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
go

天水圍李兆基書院交流區  

為了方便打算報讀hlc的網友,我轉載此連結,希望大家对此校有初步認識!(此帖子已6年前,未必update,但可看看)
www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2638071&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2722682&extra=page%3D2&page=1

学科学习情況……p9面試形式……p.34

24/12/2013修訂
升班要總平均分及格+中、英、數及格。很擔心!試卷深嗎?

係 -- 中/英/數 全年平均分唔合格, 就要補考, 補考唔合格才要留班, 但如果連總分都唔合格, 就要留班啦, 其實hlc f1-f2 科目唔係好多, 問題唔大, f3 就要小心d

因為高中對語文能力要求好高, 學校希望學生打好個底才升上去, 否則, 高中都係"危危扶", 到時先覺唔掂, 真係唔上唔落

hlc 平時分佔比例好高, 成40%, 所以只要平時小測及功課做好d, 呢渡都幫唔少, 而測驗就佔20%, 考試就40%, 如果, 在這方法計算中, 仍要留班, 小朋友可能都比較弱, 留班都唔係壞事

我小朋友中五啦, 希望我的經驗能夠幫到你啦

天水圍李兆基書院交流區

謝謝!請問
1.及格分數多少? 50分/60分 ?
2.元朗的維 X 利  校服公司 / 天水圍的豐 X順
   哪間質料較好?

原帖由 vincher 於 11-7-20 16:50 發表
謝謝!請問
1.及格分數多少? 50分/60分 ?  ---通常係50分

2.元朗的維 X 利  校服公司 / 天水圍的豐 X順
   哪間質料較好?
-- 這個不太清楚, 我喜歡近, 所以選豐x順

你是叩門/一早已申請?
小朋友喜歡學校嗎?

天水圍李兆基書院交流區

~叩門的
~還未確定小朋友是否喜歡學校,不過我就很喜歡,英中+小班+親子王國網上留言及親友的朋友子女口碑挺好(老實說,我上年暑假開始搜集升中資料)
~你知道有否公開試成績嗎?

恭喜! 今年好多人叩門, 小朋友可入到, interview表現一定唔錯

想問下今年幾時有暑假英語班?

你好,

大家可否分享多d lee間學校既資料或者校園生活情況.  雖然我小朋友只是p3(早了小小睇), 但我對此間學校都幾喜歡, 想早些了解多d.  謝謝!!

天水圍李兆基書院交流區

~中一銜接課程8/8 ~17/8
~dlh525: 讀後才知學校的情況

請問會唔會分精英班架?? 如果有, 咩班會係呢??

天水圍李兆基書院交流區

我問職員,她說沒有

請問有沒有校車去屯門呢?

有, 可以同校車叔叔商討

原帖由 YanYan0116 於 11-7-27 18:06 發表
請問有沒有校車去屯門呢?

我小朋友今年會喺HLC讀中一, 今日會有分班結果, 一陣上網睇吓

啱啱上網睇咗分班結果, 但有D唔係好明, 係咪每一科都有分唔同組上架??? 咁如果個學生進步又或者退步咗會唔會轉組架???

天水圍李兆基書院交流區

as class allocation results shown,i  think:
e1 e2 ,c4 c5 ,m4 m5  are better than other grps (usually the more students ,the higher level...  )

原帖由 two2c 於 11-8-1 13:29 發表
啱啱上網睇咗分班結果, 但有D唔係好明, 係咪每一科都有分唔同組上架??? 咁如果個學生進步又或者退步咗會唔會轉組架???

只有 中, 英, 數分組, IS, IH 及 中史不分組. 退步或進步是會轉組的

天水圍李兆基書院交流區

(4班分6組上)
昨天接仔放學,看到很多外籍老師。問孩子有多少個外籍老師教,他說4個 (4乘6=24)
看來這所學校幾肯花錢在教學~~
(上網查,聘請3個外籍老師,那麼這些看來是額外請回來的)

原帖由 vincher 於 11-8-9 23:12 發表
(4班分6組上)
昨天接仔放學,看到很多外籍老師。問孩子有多少個外籍老師教,他說4個 (4乘6=24)
看來這所學校幾肯花錢在教學~~
(上網查,聘請3個外籍老師,那麼這些看來是額外請回來的) ...

四個外籍老師? 勁
我地以前都係得一位, 睇來學校都好比資原d學生
小朋友上得開心嗎?

天水圍李兆基書院交流區

開心,他認識了幾位新同學!
我還怕他不投入!因這裡收很多李宗德/李兆基直升的,怕打不入圈子!想問:
是否李宗德/李兆基直升的學生被編同一班,
外來生另一班?