用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區  

丸媽媽 發表於 14-7-28 17:14
剛收到學校SMS, 即刻做嘢,馬中真好
我都係剛收到學校短訊,校方反應真係好快。我想阿仔早D睇下D課本,諗緊不如去光明度買算啦~

我都係咁諗,但係咪每間書局都有九折?

丸媽媽 發表於 14-7-28 17:26
我都係咁諗,但係咪每間書局都有九折?
應該最低都有九五折掛, 註冊當天我買左13本舊書, 其餘的15本打算買新書, 費用都應該唔會差太遠既~  

學校有舊書賣咩?幾多折?

丸媽媽 發表於 14-7-28 18:29
學校有舊書賣咩?幾多折?
衣家冇得賣了, 你註冊當日沒留意粉紅色果張註冊流程嗎? 好似只有7月10日第一天註冊當日先有得賣。係學生自己定價, 冇講幾多折, 有平到$5本, 但太花太多答案, 平都唔會買, 揀到既大概5~7折左右啦~ 下年記得早D去揀。

丸媽媽  係喎!睇漏眼添  發表於 14-7-28 21:04

引用:Quote:丸媽媽+發表於+14-7-28+17:14+剛收到

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-28 發表
我都係剛收到學校短訊,校方反應真係好快。我想阿仔早D睇下D課本,諗緊不如去光明度買算啦~ :nothing ...
我收唔到短訊喎, 等我聽日打去問吓先

健朗媽咪 發表於 14-7-28 19:12
我收唔到短訊喎, 等我聽日打去問吓先
健朗媽咪, 上學校網有得睇, 都一樣
http://www.makopan.edu.hk/index/index09.aspx?nnnid=1

引用:Quote:健朗媽咪+發表於+14-7-28+19:12+我收

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-28 發表
健朗媽咪, 上學校網有得睇, 都一樣
http://www.makopan.edu.hk/index/index09.aspx?nnnid=1
...
啱啱睇咗

回覆:屯門 - 馬可賓中學交流區

我今日去新墟同市中心買咗d舊書, 過幾日會落元朗或旺角行街, 順便睇下仲有無舊書買, 買唔到就買新書

今日買咗嗰本生命像一棵雜果樹, 本書除咗寫咗個名, 同包咗書外, 乜都無劃過, 只售8蚊, 抵到爛

丸媽媽  新墟邊度?就咁定價or照書價x折   發表於 14-7-30 13:21
Johnnylaisma  好厲害, 我買的雜果樹是$10 :hap   發表於 14-7-30 08:23
Johnnylaisma    發表於 14-7-29 20:30

剛收到X豐短訊寫:
正X書局提提你更改取書日期:請馬可賓中學之同學攜同書籍款項,於 8月27日 (三),上午9:00至下午1:00回學校取書,便可享有九折優惠,而我們提供的中學課本保證正版,敬請大家放心。

我見到元朗其他中學即刻同正x解約,轉咗三聯仍提供九折,咁睇嚟馬中同佢哋可能解唔到約?

丸媽媽 發表於 14-7-30 13:26
剛收到X豐短訊寫:
正X書局提提你更改取書日期:請馬可賓中學之同學攜同書籍款項,於 8月27日 (三),上午9: ...

我只淨返4本未買, 等陣同阿仔出去學琴, 如果商務有我都執埋算啦~ 反正正豐平唔係好多, 又喺舊書度慳左六百幾蚊, 想快快脆買齊就算, 唔想再騰來騰去, 而且也不想再俾正豐賺。可能學校宅心仁厚, 諗住佢衰左一次, 定唔敢再亂來, 又費事家長們咁徬徨卦~ 相信來年校方都未必會同正豐合作。好彩唔係小學時一早俾晒錢,就更加徬徨~

丸媽媽    發表於 14-7-30 16:26

小傑媽媽 發表於 14-7-30 16:55
我都唔想幫襯正豐,明天出去睇下,不過唔知邊間書局有折,都幾煩!
大部分書局買中學教科書至9月底都有95折,剛去完商務,已經要排隊,大都是受正豐影響而來,我始終英文text BK 都要27/8 回校買先得, 因為店員話是學校與特定書商的版本,一般書局冇得賣,咁中史又未出版, 所以最後我剩下英文書一本及中史書兩本下個月返學校買囉~
聽店內其他家長(其他學校)話昨天好多人往三聯買書都幾齊,佢今日到商務買只有半數課本齊全, 其他都要訂,看來真係出現撲書潮了~

丸媽, 我係去新墟嗰間荃蕙買舊書, 在舊嘉琳幼稚園樓上, 嗰度d舊書係寄賣, 賣幾錢係由寄賣ga人嚟定, 所以本本價錢唔同, 不過呢間野係自助形式, d書自己揀, 唔同其他買舊書店淨係比兩本你二揀一, 所以可以自己揀本又平又少劃花ga嚟買

丸媽媽  正喎!  發表於 14-7-30 21:23

今日我去正豐買書, 隔離有個媽媽又係馬可賓升中二, 跟住我比完錢, 佢準備比錢, 我立下眼見到佢d書, 然後我問職員點解佢買呢兩本作業我張書單無ga, 大家都係馬中, 都係升中二, 應該一樣ga, 跟住第二個職員嚟睇真d, 原來執錯咗比佢, 所以大家去正豐都要對清楚d張書單呀

健朗媽咪 發表於 14-7-30 19:56
今日我去正豐買書, 隔離有個媽媽又係馬可賓升中二, 跟住我比完錢, 佢準備比錢, 我立下眼見到佢d書, 然後我 ...
Walk in 去正豐買係咪只得95折, 咁點解唔等27/8 回校買呢? 有9折喎~ 都係正豐

引用:Quote:健朗媽咪+發表於+14-7-30+19:56+今日

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-31 發表
Walk in 去正豐買係咪只得95折, 咁點解唔等27/8 回校買呢? 有9折喎~ 都係正豐  ...
噚日佢都有做9折比我

Johnnylaisma    發表於 14-7-31 14:24