用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區   [複製鏈接]

回覆 小傑媽媽 的帖子

其實我由舊年升中派位後,在ek留意屯門每間英中情況,也知道普遍幾間英中都多功課,早已給阿女充足心理準備。所以昨日註冊完返到屋企佢,阿女極速開工做,反而佢阿娘我見到咁大堆功課有d暈暈地啫

請問PE堂可以著運動衫返學還是回校換?夏季除咗要買運動T加短褲外,運動長褲套裝需要開學前買嗎?

引用:請問PE堂可以著運動衫返學還是回校換?夏季

原帖由 丸媽媽 於 14-07-15 發表
請問PE堂可以著運動衫返學還是回校換?夏季除咗要買運動T加短褲外,運動長褲套裝需要開學前買嗎? ...
如果著夏季校服, pe衫要帶返去換, 冬季就可以著埋返去

長袖嗰套運動衫都要買, 如果學校活動, 例如旅行, 要求著運動服回校, 係一定要著長褲

丸媽媽  明白! 唔該晒!  發表於 14-7-15 21:54

昨日安全地渡過了, 考完PS1之後, 學校話有科目失手的同學要回校上5~6天的基礎班, 我仔最擔心普通話科, 因為他的小學非普教中, 佢話份卷好深怕要上普通話基礎班~ 學校昨日一整天都沒有電話通知我, 不用上任何基礎班, 阿仔終於鬆一口氣了, 我笑他不是好中意返馬可賓嗎? 返多D咪啱晒你囉~ 佢碌大眼仔望我

引用:昨日安全地渡過了,++考完PS1之後,+學校話有

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-18 發表
昨日安全地渡過了,  考完PS1之後, 學校話有科目失手的同學要回校上5~6天的基礎班, 我仔最擔心普通 ...
per s1考普通話係學校加插落去, 其他學校唔駛考, 如果小朋友申請入普教中班, 學校會參考呢次普通話成績及再面試嚟決定, 所以呢科考得唔好都無所謂, 學校都唔會要小朋友再補普通話, 所以可以叫你囝囝放心

健朗媽咪 發表於 14-7-18 17:45
per s1考普通話係學校加插落去, 其他學校唔駛考, 如果小朋友申請入普教中班, 學校會參考呢次普通話成績及再 ...
是否今年改左少少, 我仔有兩個同學, 收到校務處電話要他們7月尾連續5天回校上普通話基礎班喎~ 這兩位同學同我仔一樣都沒有申請入普教中班, 會唔會今年有D唔同呢?

引用:Quote:健朗媽咪+發表於+14-7-18+17:45+per+

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-19 發表
是否今年改左少少, 我仔有兩個同學, 收到校務處電話要他們7月尾連續5天回校上普通話基礎班喎~ 這兩位同學同 ...
可能係掛, 我仔上年淨係中英數最差嗰d先要再上, 無講話普通話都要

我理解都係,全部中一生都要考普話筆試,有選普話班要再加口試,筆試不達標就要上普話輔導班
我女都安全過渡,唔洗返任何輔導班可以專心留屋企做暑假功課

不過阿女鍾意畫畫,交咗$200報咗學校六堂畫班

丸媽媽 發表於 14-7-20 13:01
不過阿女鍾意畫畫,交咗$200報咗學校六堂畫班
阿仔報左藝術課程, 乾花畫, 肥皂雕刻, 腊畫共3堂~

昨日阿女講佢班女多男少,全班31人,唔知其他班係咪都咁上下?

原來而家真係少咗咁多學生,我大仔08年升中時每班40人

阿仔1B班, 都係31人, 不過男女好平均, 15,16.  真係好舒服~~

引用:+本帖最後由+Johnnylaisma+於+14-7-24+10:4

原帖由 Johnnylaisma 於 14-07-24 發表

阿仔1B班, 都係31人, 不過男女好平均, 15,16.  真係好 ...
我仔嗰班係普中班, 男仔得12個, 女仔好似21個, 其他班男女仔差唔多數目

正豐賣盜版書,新聞只係話小學書出事,中學書應該無事呱!我哋都訂咗正豐,過兩日攞完書大家都要對清楚

引用:Quote:丸媽媽+發表於+14-7-28+09:45+正豐賣

原帖由 小傑媽媽 於 14-07-28 發表
真係好難分,又冇得比較,究竟點先知道d書係正版定係盜版呢?
噚日正豐比海關查, 應該盗版書都比海關充公晒啦, 不過都係睇清楚穩陣, 嗰日早d去, 逐本對清楚先好走

丸媽媽 發表於 14-7-28 09:45
正豐賣盜版書,新聞只係話小學書出事,中學書應該無事呱!我哋都訂咗正豐,過兩日攞完書大家都要對清楚:thi ...
我淨係識對出版社、年份, 書名, 作者名, 同書單一樣我就收貨啦, 真定假無得對比喎!?

剛收到學校SMS, 即刻做嘢,馬中真好

‹ 上一主題|下一主題