用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區   [複製鏈接]

小傑媽媽 發表於 16-7-19 11:14
我仔今年升中五,我最擔心佢既就係英文科,佢成日話上堂老師唔知教d乜,所以個個上英文堂都唔聽書,考試又 ...

請問是那人位老師,因為我仔今年中四,佢都有話英文科個好老師好有問題,唔知佢講乜,又情緒化!成班同學都唔鐘意佢,成績都拉低晒

S1補課和活動也必須參加的, 但關於暑假安排, 我也不大清楚, 因為未曾試過!

我女就讀S1, 上學期派了成績表, 結果考了60幾名, 真是差了很多, 真的不知怎辦? 馬可賓的功課量也不少, 最慘是好多時是今天給dictation範圍, 明天便要默, 如果short test 都只是1-2天前通知, ....遇到有課外活動當天, 真的沒時間溫書.
想問問大家子女是否這樣呢?

Hi,  S1 St. John member!!

想問問這裡有沒有參加了St. John的 S1同學仔呢?
我都唔知點解佢哋要回校集訓的日子不是跟早前派的通告??  因St. John開了whatsapp & FB group, 會突然有加插要回校集隊, 真激死人!

還有十萬個為什麼??????? St. John要S1同學把新買回來的黑皮鞋用水磨沙子故意擦花佢, 每堂也是, 擦得不夠花不夠殘還要回家重擦,正常不是學急救, 竟然先學擦鞋! 

回覆樓主:

想問馬可賓活動會不會每星期六都要回校參加,可不可以因事經常缺席,因星期六有課外堂要上。功課量真的多嗎?

Hihi, 各位, 我女女特別鐘情馬可賓, 想請教一下低年班家長, 小一功課量是否很多? 是否比較辛苦?
因我女小學比較輕鬆, 功課量亦偏少, 所以怕她應付不到, 煩各位提供意見, 感謝~

annielui 發表於 18-10-25 11:11
Hihi, 各位, 我女女特別鐘情馬可賓, 想請教一下低年班家長, 小一功課量是否很多? 是否比較辛苦?
因我女小學 ...

我是s1家長,係日日有功課,個人覺得功課量吾算多,我見我仔大部分日子都能1至2個鐘內完成,但有時要花時間串字溫習

回覆 DDMAN 的帖子

感謝妳回應, 妳小朋友讀得開心嗎? THANKS

annielui 發表於 18-11-19 12:59

感謝妳回應, 妳小朋友讀得開心嗎? THANKS

好開心,我問過佢,佢覺得比小學開心

謝謝!!! 希望小朋友繼續開心上學

唔好意思, 問多少少問題, 請問中文是否用普通話教? 因小女小學不是普教中, 怕應付不到,

, 請問是否有設精英班? Thanks

annielui 發表於 18-11-22 12:32

唔好意思, 問多少少問題, 請問中文是否用普通話教? 因小女小學不是普教中, 怕應付不到, ...

有得揀粵教或普教中,今年中一因為太少人揀普教中了,所以開吾成班,但係有普通話科要讀既,亦都要考試,無分精英班

清楚, 感謝回覆!!!!

醒目開學勳章

丸媽媽 發表於 15-7-7 00:25
搵返帖子出來,迎接新學年加入馬記大家庭的新同學,希望心儀馬可賓的同學都能如願以償

...

請問馬可賓高中有冇分邊班係精英班?
係咪AB班係精英班?

hihi, 好開心女女入到第一志願馬中, 大家師兄師姐多多指教!!!!
我女是千禧畢業生, 比較輕鬆, 相信要有一段時間適應F.1生活, 請問各位可否分享一下初中有什麼要留意.或仔女約多久可適應到F.1生活, 在馬中開心嗎? 據聞馬中中文特別深? 真的嗎?
THANKS

上堂時,是否要必須抄寫筆記,而不會派筆記。簡介會好像老師有提及。請問我有否誤會?

Hi, 各位家長,

小囡自行想馬可賓,請問你們成績如何才可入馬中。
我是元朗誇區,可否比比意見,謝謝

想問下面試大概係會問啲咩?

回覆 Flyawaybd 的帖子

妳好, 我女女今年馬中S1, 呈分總名次級五, 無參加校外比賽無特別獎項由於我女只鐘情馬中,

故自行只交了馬中
,
甲乙一亦填馬中, 不肯定是自行或大抽獎入……祝妳女女入到心儀中學!!!

ysty1119 發表於 20-1-5 02:19
想問下面試大概係會問啲咩?

我仔現在f2, 佢果時話會問你點解會揀呢間學校,介紹一下自己家庭同小學,將來大個想做咩,,亦都有比篇野你睇完,比2,3分鐘你drop notes, 然後講返篇內容,以上呢part係英文既,而中文就會小組討論,比篇文章你睇,再比5分鐘度你記低重點,再進行小組討論
‹ 上一主題|下一主題