用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區  

丸媽媽 發表於 14-8-14 16:16
莫講四大,就算屯門其他升呢英中,都有部份家長殺氣騰騰,我見Johnnylaisma在某中學交流幫朋友問句嘢,都好 ...

難為了馬中家長謝謝你們仍有給些意見!感覺馬中家長很友善呢,怪不知不願多談貴校了。那些家長很恐怖啊!這地方不是互相交流的嗎,幸好我地北區還沒見到這情況

回覆 丸媽媽 的帖子

謝謝提點,看她孩子呈二後再決定選b1orb2校

outout 發表於 14-8-14 17:05
難為了馬中家長謝謝你們仍有給些意見!感覺馬中家長很友善呢,怪不知不願多談貴校了。那些家長很 ...
總之最緊要是選擇適合子女的學校,而不是只看是否區內名校。我兒子的同學是全級考第3, 入了第2志願馬中, 其母初時極之不滿, 因她目標只有一間保良局中學, 完全沒參觀過其他學校, 加上班內有一同學考3X名都搞珠入了此保中,她跟我直認 "條氣好唔順", 但係見個仔好中意, 加上家長會呀, 銜接班等同學校多了接觸,漸漸發現馬中都很適合自己兒子。所以如丸媽媽所講親自參觀多幾間才能直接了解得到。說起來, 我仔小學的兩位老師都分別有2位女兒入讀馬中的S2, S4班, 而且當年都是B1a的學生, 相信家長都未必光看名氣的吧~

outout  同意,其實我孩子也剛獲派了合適   發表於 14-8-14 17:38

大家仔女的暑假作業完成了幾多呀? 好似做極都唔完咁 阿仔做了一本數學, 1個中文閱讀報告, 2個Reading Report, 3分之2本中文練習, IS一本已完成, CD聽左唔夠1/2 , 唉~ 今明2天跟基督少年軍去左camp, 冇眼睇~~
BTW, 不知大家有否留意到其中一隻CD : S1 Self-study Booklet P.27~30 History CH.3~5 關於尼羅河, 古希臘, 中古時代的中英對照 , 括號內的數字, 例如 (his015), 其實不對隻CD, 該是(his047)才對, 這3課有9X個item既編號 跟CD完全不對, (阿仔瓜瓜嘈) 要花一段時間, 我終於先把正確的編號找返出來, 唔知大家有冇這個問題!?

引用:難為了馬中家長謝謝你們仍有給些意見!感覺

原帖由 outout 於 14-08-14 發表
難為了馬中家長謝謝你們仍有給些意見!感覺馬中家長很友善呢,怪不知不願多談貴校了。那些家長很 ...
看了討論區多年,學懂一句話"認真便會輸", 我也視之為訓練EQ的地方,看盡人生百態和人的質素,可喜亦有很多無私的網友提供很有用資料,功德無量,討論區實在是個令我又愛又恨的溝通渠道

Johnnylaisma  你咬牙切齒~   發表於 14-8-14 18:14

引用:+本帖最後由+Johnnylaisma+於+14-8-14+17:4

原帖由 Johnnylaisma 於 14-08-14 發表

大家仔女的暑假作業完成了幾多呀? 好似做極都唔完咁  ...
全部阿女自己攪掂,又無聽佢求救喎!衰妹可能完全未開始聽,返去問吓佢先

丸媽媽 發表於 14-8-14 18:35
全部阿女自己攪掂,又無聽佢求救喎!衰妹可能完全未開始聽,返去問吓佢先

...
女仔細心D, 可能佢已經自己搞掂,我仔係 大喊十

引用:+本帖最後由+Johnnylaisma+於+14-8-14+17:4

原帖由 Johnnylaisma 於 14-08-14 發表

大家仔女的暑假作業完成了幾多呀? 好似做極都唔完咁  ...
我仔早兩日已經做晒d功課, 升中二比升中一時功課少好多

Johnnylaisma    發表於 14-8-15 08:58

回覆:屯門 - 馬可賓中學交流區

各位升中一媽媽, 我仔學妹問呢本野入面練習要唔要做?

引用:各位升中一媽媽,+我仔學妹問呢本野入面練習

原帖由 健朗媽咪 於 14-08-18 發表
各位升中一媽媽, 我仔學妹問呢本野入面練習要唔要做?
我女話page120-148要做

回覆:屯門 - 馬可賓中學交流區

thx

今日好烏龍, 只知道放12:30PM, 我同阿仔都以為今日照正常上課時間(08:03am)返學, 07:45am就到門口, 守門口的姨姨話:「同學仔今日返9點, 8點半再返來啦~」跟住同佢去麥記坐下啦~ 點知有好多馬中的同學都早到, 紛紛到商場找地方等候, 麥記爆晒, 便到隔壁的KFC, 遇到阿仔同學, 佢都早到,因家住天水圍, 比我地仲早到半個鐘, 原來都有咁多人同我地一樣烏龍, 唔知是否太緊張呢?

引用:今日好烏龍,+只知道放12:30PM,+我同阿仔都

原帖由 Johnnylaisma 於 14-09-01 發表
今日好烏龍, 只知道放12:30PM, 我同阿仔都以為今日照正常上課時間(08:03am)返學, 07:45am就到門口, 守門口 ...
其實.........我上年都係咁囉

我仔仲要唔肯行開, 企喺門口排隊等入去, 跟住有d值日生, 風紀經過, 每個經過ga學長都同亞仔講返同門口姨姨一樣ga說話, 有d男學長仲提亞仔校服恤衫最頂粒鈕可以唔駛扣(因為亞仔小學係企領恤衫, 最頂嗰粒要扣埋)

Johnnylaisma    發表於 14-9-1 14:31

開學了! 祝各位同學有愉快學習生活, 成績一年比一年進步!

今日囡囡話班主任叫佢和另一位同學做"學術大使", 但阿女竟然話唔知要做d乜

請問這是否類似班長職務?

丸媽媽 發表於 14-9-2 22:59
開學了! 祝各位同學有愉快學習生活, 成績一年比一年進步!

今日囡囡話班主任叫佢和另一位同學做" ...
阿仔說有好多種大使, 班長是另外選,有閱讀大使, 學術大使, 福音大使, 康樂, keyman, keywoman, 其他好多, 但我唔記得, 老師要我仔班自己寫上志願, 我仔順序志願是1. 福音大使  2, keyman   3.康樂
希望他找到適合的崗位, 參與一下班內服務都好既~ 此外, 阿仔話想放棄在外玩緊的基督少年軍, 我問他升緊級都唔玩?他竟然說學校大軍集隊時, 他好想做其中一份子, 說要融入學校的群體生活, 想不到他咁快對學校有咁大歸屬感....那麼星期四的團隊簡介會上再慢慢了解吧~

引用:Quote:丸媽媽+發表於+14-9-2+22:59+開學了!

原帖由 Johnnylaisma 於 14-09-03 發表
阿仔說有好多種大使, 班長是另外選,有閱讀大使, 學術大使, 福音大使, 康樂, keyman, keywoman, 其他好多,  ...
原來如此,阿女好似仲懵盛盛,咩都話唔知,把口又密唔敢主動問老師。

BTW, for F1團隊簡介會應該星期五