用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+健朗媽咪+於+14-08-05+發表馬

原帖由 丸媽媽 於 14-08-05 發表
哇~巧驚!可否分享所講的文言文學科網頁嗎?
其實好易搵, 只要喺網頁搜噚器度輸入你想搵嗰課書ga名, 例如:愚公移山,跟住按搜噚就會搵到第二d學校呢一課ga工作紙或教材, 跟住自己再篩選吓嚟比小朋友用嚟溫書

健朗媽咪 發表於 14-8-3 19:48
我今日去咗同亞仔買返學黑鞋, 白波鞋, 去咗愛民度買咗兩件校服恤衫, 本來想買埋褲不過無亞仔碼, 嗰間都校服 ...
請問係咪一定要穿縛繩皮鞋和波鞋? 阿仔雖然都識縛鞋帶, 但因為有雙magic tape皮鞋仲好新淨, 想穿到唔啱先換, 定一家要統一穿縛帶的鞋?

丸媽媽 發表於 14-8-3 21:16
我又想問,馬中雖然冇分精英班,但如果某些科目較弱,學校有甚麼補底措施? ...
我聽講有所謂 "勤學班" , 不是是否課後的補底活動?

CandyCarrie 發表於 14-8-5 13:19
打招呼先~~ Hi 各位好!
您好`~

丸媽媽 發表於 14-8-5 23:48
金庸名著值得一睇再睇,你阿仔真識貨

我仔閱左一本衛斯理小說便完成了一份讀書報告,之後叫他看其他作者的書, 但每次去圖書館他都淨係借衛斯理, 我借了一本赤川次郎的推理小說想他看, 我自己都快看完了, 他仍未肯放低衛斯理看其他的.....激死~
好啦~ 英文的reading report, 他又只做了一個, 第二個是"Christmas Carol" 他看過這套電影, 所以極有興趣, 好快看完文章又查字典, marked解釋, 仲未夠喉, 又上you tube 搵它的片段追看, 以為佢好投入啦~ 到答問題, 每題起碼答20~50個字, 答了一題就話 "不如做下中文練習先啦!" 真係俾佢 ..

引用:Quote:健朗媽咪+發表於+14-8-3+19:48+我今

原帖由 Johnnylaisma 於 14-08-06 發表
請問係咪一定要穿縛繩皮鞋和波鞋? 阿仔雖然都識縛鞋帶, 但因為有雙magic tape皮鞋仲好新淨, 想穿到唔啱先換 ...
可以呀, 我仔都係著無綁帶黑鞋, 唔係佢唔識綁, 係貧方便同無咁易甩

不過波鞋同步操鞋就著綁帶鞋

Johnnylaisma  thx   發表於 14-8-7 17:18

回覆:屯門 - 馬可賓中學交流區

係喎!你哋入咗或打算入邊隊制服團隊?阿女想參加女童軍

引用:係喎!你哋入咗或打算入邊隊制服團隊?阿女

原帖由 丸媽媽 於 14-08-07 發表
開咗學有簡介會, 你可以去睇吓先決定

要考慮小朋意願, 體力, 操練時間

丸媽媽 發表於 14-8-7 00:08

阿囡話未知, 開學九月聽完講座才決定!

Johnnylaisma 發表於 14-8-6 17:41
我仔閱左一本衛斯理小說便完成了一份讀書報告,之後叫他看其他作者的書, 但每次去圖書館他都淨係借衛斯理, ...

阿囡英文還未開始, 中文已睇晒3本但未寫讀書報告,
我話佢即未做, 佢唔做我沒她法!

丸媽媽 發表於 14-8-7 00:08
阿仔在校外參加 "基督少年軍" 已有3年, 雖然學校都有呢支隊軍, 但阿仔玩開一班隊友, 又考了一些章, 話有機會升級, 不想在學校由頭開始。問過蘇副校話參加緊可以唔洗, 有證明信交回學校就得了。

請教馬中家長,
1)據網上資料馬中是blc,是嗎?

2)但聽有家長說馬中好勁,是blc之上,據網上資料再上—級的b1b只有譚伯羽,因親友孩子快要選校,她是blc生,馬中適合blc生讀嗎?

3)另想請教屯門還有哪些校風好的blc校?

引用:請教馬中家長,1)據網上資料馬中是blc

原帖由 outout 於 14-08-13 發表
請教馬中家長,
1)據網上資料馬中是blc,是嗎?
教局自2001年起學生banding由五個改為三個,近年家長界卻喜歡把每個Banding再細分 1a,1b,1c,2a, 2b。。。硬分了9個,分得咁仔細意義何在?可能有人覺得可減少學習差異,但實際上小朋友升到中學後,成績如何最主要關乎學習態度, 其次就是學校採取的學與教的方針。我也是一位普通的家長,選”最好”or”最喜歡”or”最適合”,確是一場人生交叉點。坦白講,大抽獎1和2志願我都選1a中學, 最後派第3志願入馬中,其實即使派到第1-5志願我和囡囡都會滿意, 因為每所學校都有其特色,無話邊間必讀不可。

說來話長,都係用自己眼睛觀察最為實際,盡量抽時間帶埋小朋友出席每間中學簡介會,就會大概觀察到每間學校的分別,道聽途說始終並不可靠

丸媽媽 發表於 14-8-13 14:33
教局自2001年起學生banding由五個改為三個,近年家長界卻喜歡把每個Banding再細分 1a,1b,1c,2a, 2b。。。硬 ...
同意你的説法,最好就去中學了解吓,我也是剛經歷升中過程的家長
可是親友實在太年輕,不太懂跟她孩子選校,她唯有聽老師意見,她孩子是blc至b2a生,老師叫選董中,這校不太適合她孩子吧

有時不是我們家長想將每個banding再細分,只是中學在自行時已將學生分了,唔細分那就不用睇教局次第,所以blc至b2a生如自行去董中,只會浪費了一個機會,只有跟學生程度相約的學校才有機會吧!如成績不在前列的,選擇就更加少,唯有靠大抽獎

我不是在屯門區,在此想幫親友了解吓該區中學,謝謝家長們給些意見!

回覆 outout 的帖子

都係果句,甚麼學校最適合孩子,完全取決學習態度,banding錯配當然另作別論,有人認為b1c成績入讀b1a學校是悲劇開始,我卻認為真要視乎小朋友心態,如果係果d遇強愈強、有目標、有鬥心及肯自我推動的小朋友,比起那些小學時b1a,只靠小聰明不甚勤奮的同學,入到中學絕對可以乾坤逆轉。不過你朋友必須小心,如錯估banding就好麻煩

補充少少,我講呢d另一個原因,係唔想學校與學校之間有太多無謂比較,如果你想知多d家長對馬可賓的意見,也很容易在ek search到,我之前看過相關討論,發現馬可賓都幾惹火 但我卻看到"不招人妒是庸才"的現象

丸媽媽 發表於 14-8-14 10:47

補充少少,我講呢d另一個原因,係唔想學校與學校之間有太多無謂比較,如果你想知多d家 ...
係啦,d人成日拿馬中去同四大作比較,咁對馬中好唔公平,屯門四大係地區名校,而且一直都係收成績最top既學生,成績當然勁,但馬中創校只有十幾年,仲要係由最差既位置爬上來,點可能同四大作比較呀?又譏諷學校每年用100%入大學作為招徠口號係異想天開,d人真係奇怪!

引用:Quote:丸媽媽+發表於+14-8-14+10:47+回覆+o

原帖由 小時候 於 14-08-14 發表
係啦,d人成日拿馬中去同四大作比較,咁對馬中好唔公平,屯門四大係地區名校,而且一直都係收成績最top既學 ...
莫講四大,就算屯門其他升呢英中,都有部份家長殺氣騰騰,我見Johnnylaisma在某中學交流幫朋友問句嘢,都好似畀人當間諜咁,好可怕

‹ 上一主題|下一主題