用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區   [複製鏈接]

antia 發表於 12-9-16 23:25
P.E 堂是一定要帶運動衫回校!但冬天好似可以穿住上學!另外如要帶手機是要寫信申請的,給訓導主任批准,但 ...
係呀,冬天PE堂可以直接著運動服返學,唔駛帶去學校換,方便D.聽囡囡講老師話夏天學生上完PE堂,成班汗味好勁,唔換校服在課室會唔衛生wor.

antia, 中一時你囡做功課要做到咁晏?!是否放學後,不是直接回家做功課ar?我囡剛升上中二,早兩日都話功課多左.她通常會在2-4小時完成.
今年開始你囡唔駛上制服團隊,應該多d時間用了.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

回覆:sumheima 的帖子

她中四有繼續上red cross 呀!另中四一定參加聯課活動!至於中一和中二真系有較為多功課!她都是簡中幾次做到零晨!但一般都做三至五個鐘(我想她有時會上下電腦),如果當天要補習就會更延長時間!所以11:30 都見她系房做功課!現在的她黑眼圈深了很多,有時我都忍唔住要叫她早些睡!做功課之長與短只看你做得快呀還是拖長來做,因人而已!

引用:Quote:antia+發表於+12-9-16+23:25+P.E+堂

原帖由 小傑媽媽 於 12-09-17 發表
因為佢之前讀中文小學,而家讀英中,驚佢一開始就追唔上,所以加左補習班比佢,不過我諗都要cut返走一d,因 ...
呀!我女可能怕死,從未見過她帶過手機!但我常系附近又未見過有人帶手機wor, 如果帶左糸會記缺點架!

小傑媽媽 發表於 12-9-17 23:13
因為佢之前讀中文小學,而家讀英中,驚佢一開始就追唔上,所以加左補習班比佢,不過我諗都要cut返走一d,因 ...
其實,中一可唔可以唔去補習班呀,因為學校都有一些課後補習班給部分有需要的同學.好多升中的學生,起初半年真係會辛苦D,不過慢慢習慣了會改善吧.學校想學生盡快適應英文學習,開頭會多D串字默書,下學期會少D架!

另外,請check pm!

antia 發表於 12-9-17 23:16
她中四有繼續上red cross 呀!另中四一定參加聯課活動!至於中一和中二真系有較為多功課!她都是簡中幾次做 ...

oic.我女參加女童軍,貪佢無咁多步操,唔駛星期六返校喎.閞頭仲以為中三要讀文理各科會係最忙的一年!
我女無上補習班,暑假想勸她去上幾堂數學班都唔肯.或者要到高中,她自己覺得有需要才會去吧!依家連唯一學的鋼琴都唔想學,唔肯做中文exercise,有時間寧願看自己喜歡的課外書或上網,唔知13/4歲d細路係唔係都是這樣的,頭痛!

回覆:sumheima 的帖子

我女在13 -14歲時也是很反叛駕!因她們覺得自己大個女,呢個時候冇得逼架,會反感的!可能你女兒還小,未懂得珍惜任何事,不過我女今年都開始續漸乖了!她反叛糸多數駁咀,我覺得可以接受!我女也有學琴!不過已很少時間練,可能遲些cut !專心讀好書算了!系呢?你女仲有冇學琴呀?

回復 antia 的帖子

她暫時還有學彈琴,不過想轉時間或者兩個星期先上一次,依家仲同Miss傾緊.

小傑媽媽 發表於 12-9-19 00:58
乜學校有課後補習班架?如果係我都想參加呀,不過係咪老師推薦先可以參加?因為我完全唔知有補習班…
其實 ...

其實你仔仔邊科需要補習呀?上次編班試,若英文或數學成績不理想的學生,學校會安排暑假上10堂補習班.你仔仔駛唔駛上呀?如果唔駛上,呢兩科主科應該都okay,未必需要去補習.

我覺得學校在初中,都會著意補底,尤其是英文和數學.所以學校會安排在考試有成績後,通知部分同學上英文和數學補底班.另外,記得女兒說有同學一星期欠交2-3次功課,也要上勤學班,都是補習的一種.來緊10月有統測,比佢試下先喇.

至於功課深,唔知你說那一科?我女中一時見她都幾多野要寫.幸好她最喜歡長篇大論地寫一大輪,功課叫她寫200字,她會寫500字架!男仔呢方面可能要長d時間適應.我都有個細仔,叫佢寫中/英文文章,他寧願計多幾條數.
若仔仔有功課問題,可以叫他午飯或放學後問老師又者問下同學.

中學上學時間長了,如果一星期要補幾日習,我覺得太辛苦了.上到中學要比佢地自己讀書,真係唔得先用補習啦.

引用:回復+antia+的帖子 她暫時還有學彈琴,不過

原帖由 sumheima 於 12-09-19 發表
回復 antia 的帖子

她暫時還有學彈琴,不過想轉時間或者兩個星期先上一次,依家仲同Miss傾緊. ...
如二個星期先上,未必記得學左乜!你考慮下轉時間

引用:Quote:sumheima+發表於+12-9-19+21:37+其實

原帖由 小傑媽媽 於 12-09-20 發表
佢數學ok,英文一般,中文完全唔掂,History佢話完全唔明,唔知老師講乜,悶到暈喎…

佢平時好多功 ...
似終是男孩!比較難適應!如果可以的話,你唯有每天提提他!

大家好呀! 我大仔係今年中一新丁, 開學了個多月他適應得算快, 可能功課量不多, 平時見他不太忙, 最喜歡打籃球, 入到籃球隊最開心 。

sumheima  welcome.  發表於 12-10-9 18:46

回覆:chunchunmama 的帖子

HI, 大家好!  我侄女都係讀MPK, 今年F1, 平日我照顧佢, 所以我都想了解多點學校!

佢近日好迷韓星, 同學仔有啲都係咁, 唔知點算!

考試成績唔多理想, 中英數佢話深, 據你地所知, 係咪試題真係深呢!

佢冇補習, 佢亞媽話真係唔掂先搵, 但搵又唔知邊度補!
KooKuKooKu :pint:

小兒今年讀六年級, 都要搵中學資料!
馬可賓屬咩band既中學?
校長, 老師係點架?
聽聞每日有好多功課, 屬於谷既中學是嗎?
放學幾點架?

好多野想知!!

回覆:屯門 - 馬可賓中學交流區

大家好,我仔仔今年中一,亞仔適應都好好,比預期中無咁忙,亞仔有時仲係好得閒下,上學期成績都唔錯,整體上黎講,亞仔返學都開心同埋好投入所參加ga制服團隊操練

‹ 上一主題|下一主題