用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 屯門 - 馬可賓中學交流區
樓主: aachan2250
go

屯門 - 馬可賓中學交流區   [複製鏈接]

Flyawaybd 發表於 20-1-2 07:49
Hi, 各位家長,

小囡自行想馬可賓,請問你們成績如何才可入馬中。

我小朋友保記小學考級約30,自行只揀馬可賓,大抽獎都係揀佢做第一

想請問馬可賓功課多唔多?

其實有無馬可賓哩兩年既dse 成績?如幾多學生入三大?因為網站數據唔多清楚🙏

annielui 發表於 20-1-7 16:52
回覆 Flyawaybd 的帖子

妳好, 我女女今年馬中S1, 呈分總名次級五, 無參加校外比賽無特別獎項…由於我女只 ...

你好,請問你囡囡在馬中讀得開心嗎?上中一後是否用很多時間才適應?
是否好多功課小測?平均每日用多少時間?
不好意思,太多問題,謝謝!

回覆 prettymeow 的帖子

妳好, 雖然我女已經S2, 但因社會運動,新冠肺炎, 真真正正返學時間可能只有半年,

現在疫情斷斷續續實體/zoom上課的情況不好說, 所以不如我只說說S1上學年正常上課的情況吧…

雖然我女是中小升到英中, 但適應並沒有大問題, 功課通常兩小時內可以完成, quiz應該不太頻密,

返學都開心(可能因為馬中是她自己唯一的選擇)

不過S1正直青春期高峰, 反而我要適應, 要適應個女唔喜歡父母過問學業問題, 但馬中不似某些B1中學般扶住你上(考試有師姐陪溫習, 校網有past paper 供下載…..), 馬中比較靠學生本身自律, 所以都比較擔心, 不過好方面睇, 可以培養學生自律自主, 摸索適合自己既讀書方法…….

另, 師資方面,今年有機會同幾位老師傾過電話/zoom, 感覺老師都好用心,會體諒及鼓勵學生,

反而唔會太push……我個人感覺良好

希望以上少少資訊幫到妳, 祝妳小朋友入到合適既中學!!!!

回覆樓主:

非常多謝你嘅分享。唔會太push咁都好d,我個女band1中成績,不想高攀四大但又不想讀官中(太輕鬆),所以選擇實在不多。
另外想問下,老師教書係咪全都用英文?聽說早會,所有宣布及通告也是用英文的。你囡囡適應嗎?
青春期係難攪d,衹可以比d空間佢自己摸索。個人認為最緊要保持母女間的融洽關係,咁佢有什麼事都會同你傾。

回覆 prettymeow 的帖子

不要客氣!!!家長通告是中文的,另以我所知, 除了英文堂都不是全英語上堂的, 至於早會/宣佈..抱歉不太清楚,
基本上, 我女沒有適應問題, 佢話反而比小學更輕鬆, 可能因為佢對自己/我地對佢既要求比小學時低,
因為小學時有呈分壓力, 而且有目標去努力, 而初中仍可以跌, 又未選科, 所以大家都放鬆了…..
妳講得啱呀….我認為現階段, 關係比學業重要, 如果keep到關係, 妳講咩都入耳好多….

‹ 上一主題|下一主題