用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學課外活動(ECA)問題
樓主: NamNamKo
go

喇沙小學課外活動(ECA)問題 [複製鏈接]

請問平時體育堂有冇游水堂?

原帖由 veryworry 於 11-7-5 17:35 發表
請問平時體育堂有冇游水堂?

無, 但小三開始, 上學期及下學期各有一次游泳堂
學校亦要求小六時要每個學生都起碼要游到一個呎數(好似50呎), 當然多D就好D.

LS課外活動

請問P.1學乜嘢課外活動好?  LS那樣課外活動較多人學?

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-7 15:08 發表
請問P.1學乜嘢課外活動好?  LS那樣課外活動較多人學?

其實無所謂, 你仔仔鍾意咪得囉.  每樣課外活動都有好多人學, 最緊要你時間ok.

題題你, 有家長講過佢亞仔係平日學足球, 番到家已經好累, 唔係幾願做功課, 所以下學期轉左去星期六上堂.  如果你想仔仔平日學運動量多的課外活動, 留意下呢個問題, 真係唔得等下學期轉去星期六, 但唔係樣樣課外活動都係星期六有堂.

原帖由 maria_lai 於 11-7-7 16:20 發表

其實無所謂, 你仔仔鍾意咪得囉.  每樣課外活動都有好多人學, 最緊要你時間ok.

題題你, 有家長講過佢亞仔係平日學足球, 番到家已經好累, 唔係幾願做功課, 所以下學期轉左去星期六上堂.  如果你想仔仔平日學運動量 ...

明白!
我想比啊仔學badminton&一科音樂(未諗到),唔知P.1功課多嗎,weeday學兩樣應該不多吧!
請問你仔仔又學些什麼呢?

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-7-7 16:43 發表

明白!
我想比啊仔學badminton&一科音樂(未諗到),唔知P.1功課多嗎,weeday學兩樣應該不多吧!
請問你仔仔又學些什麼呢?

應該都OK, 其實唔算多, 但由於會遲左番家, 少左時間做功課, 咁你可能要佢做得快D, 但你知D小朋友通常都拖得就拖.  仲有可能開頭未適應, 都會慢D, 又多左字要寫喎.  如果你想佢溫下默書又要多D時間.

你weekday上課外活動, 要留意遲d夏令時間時(5-7月), 你可能要帶飯俾亞仔吃.  冬令學校有飯吃, 放學上堂ok.  但夏令無飯吃, 1pm放學, 第一輪課外活動會係1:30pm開始, 小朋友快快吃完就去上堂.  如果第二輪, 可能係2:30pm或晚些開始, 你可以出去吃再回來.

我仔星期六學足球, 由小一開始學到宜家, 今年weekday有學繪畫.  本來有學小號, 但太懶, 無心機練, 唯有停一停, 遲d再算.

多謝你的分享和提點!

原帖由 bb2 於 11-7-4 17:07 發表
我仔仔係學校都係學一樣野咋喎...學校鼓勵同學特別係低年級同學多參與不同的課外活動,發展潛能, 但係絕對唔會強逼...同埋我都同意呢間學校係重成績多D, 所以都係希望小朋友搞掂學業先, 跟得到就可以試多D其他野囉:fu ...

咁又幾好喎, 希望佢肯收我個仔啦....

50meter ah...
原帖由 maria_lai 於 11-7-5 18:39 發表

無, 但小三開始, 上學期及下學期各有一次游泳堂
學校亦要求小六時要每個學生都起碼要游到一個呎數(好似50呎), 當然多D就好D.

原帖由 InitialD 於 11-7-8 23:29 發表
50meter ah...

原來係meter, 哈哈, 補細數, 差好遠.

anyone joined the table tennis summer course?

有冇小朋友上年參加過呢?
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

原帖由 Nicole1982 於 11-7-17 23:04 發表
有冇小朋友上年參加過呢?

我仔今年第一次參加, 平日無打開.

my son joined it too!

喇沙課外活動(音樂科)

請問各位家長, 知唔知喇沙的課外活動好似有樂器學, 主要是甚麼樂器呢? 是不是要選拔呢?

另外, 音樂科是不是要考樂器呢?

回復 1# BoyBoyBoy 的帖子

my son too. He goes Mon, wed and fri! does your son go to the same class? Is your son in 1E too?

回復 4# Ibbyeung 的帖子

We take Tue & Thur, but we're in 1E class too!  keep in touch, okay!

回覆 1# BoyBoyBoy 的文章

本來想join,但可惜全人類返工冇人接送

我仔仔有番呀..一三五  我係果度 做家長義工的。

請問咩叫ECA?

我想問下咩叫ECA呢? 因為我見到WINTER TIMETABLE FRIDAY有堂叫ECA~ 仲有想問一下家長一年級是否一定要學一樣樂器呢? Thanks~
[img align=right]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD5/86639/bb2.gif[/img]

Extra curriculum activities,即「課外活動」。
雖然不是強制的,但從小學習樂器對孩子有莫大好處,而高年級音樂科考試會有樂器部份。
‹ 上一主題|下一主題