用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學課外活動(ECA)問題
樓主: NamNamKo
go

喇沙小學課外活動(ECA)問題

醒目開學勳章

family day

你地會5會響1個禮拜中留番1日來做family day呢 e.g. 星期日? 定連星期日都需要用埋來上興趣班/温書呢?

興趣班同温書一定會谷埋在星期五及六, 星期日一定會休息去玩吓, 如果唯一一日休息日都要温書做功課, 亞仔實會炸晒形唔會做的, 但如果有考試和測驗的話, 我就會用埋星期日的上午去温書, 下午去圖書館或公園玩, 唔去得遠嘅地方架喇!

原帖由 wingogo 於 10-11-7 13:06 發表
你地會5會響1個禮拜中留番1日來做family day呢 e.g. 星期日? 定連星期日都需要用埋來上興趣班/温書呢?

興趣班同温書一定會谷埋在星期五及六, 星期日一定會休息去玩吓, 如果唯一一日休息日都要温書做功課, 亞仔實會炸晒形唔會做的, 但如果有考試和測驗的話, 我就會用埋星期日的上午去温書, 下午去圖書館或公園玩, 唔去得遠嘅地方架喇!

原帖由 wingogo 於 10-11-7 13:06 發表

All extra-curricular activities happen during weekdays after school.  Weekends are basically free.  Sunday mornings we go to church though.

請問有冇"優勝樂團決賽2010"票出售

請問有冇"優勝樂團決賽2010"票出售 - 26/12/2010 Tsuen Wan Town Hall Auditorium

如有,  請email:[email protected]

謝謝 !

管樂團決賽:少量門票12月3日起開售
http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/indexc.html
Hope you can still get the ticket!

「親子中華民族服裝設計比賽」

請問家課冊內視覺藝術欄所「親子中華民族服裝設計比賽」作品,是否參加比賽的才需要繳交作品?

Depends on the teacher. Some are madatory and some are optional. My sons class is mandatory.
原帖由 COMET 於 11-3-14 08:33 發表
請問家課冊內視覺藝術欄所列的「親子中華民族服裝設計比賽」作品,是否參加比賽的才需要繳交作品?

小兒說要造好及交回整件可以穿著的的製成品, 對嗎?  

Yes, can wear multiple time + cat walk to show the class!!!
原帖由 COMET 於 11-3-14 13:01 發表
小兒說要造好及交回整件可以穿著的的製成品, 對嗎?  

珠心算

有無小朋友讀緊珠心算課程   邊處讀好

Thanks.

原帖由 InitialD 於 11-3-15 09:42 發表
Yes, can wear multiple time + cat walk to show the class!!!

請問喇沙小學係咪會要求學生讀好多課外活動?

聽一D家長講話入喇沙小學既話預左要讀好多課外既活動, 但我唔想個仔太大壓力, 請問係咪真係要讀好多課外活動? thanks

原帖由 keith111 於 11-7-3 17:59 發表
聽一D家長講話入喇沙小學既話預左要讀好多課外既活動, 但我唔想個仔太大壓力, 請問係咪真係要讀好多課外活動? thanks

無喎, 我個仔都只係學1-2樣野.  學校其實都係緊張學業成績多D.

原帖由 maria_lai 於 11-7-3 22:30 發表

無喎, 我個仔都只係學1-2樣野.  學校其實都係緊張學業成績多D.

咦... 咁我試下報睇下佢收唔收先, thanks so much

我仔仔係學校都係學一樣野咋喎...學校鼓勵同學特別係低年級同學多參與不同的課外活動,發展潛能, 但係絕對唔會強逼...同埋我都同意呢間學校係重成績多D, 所以都係希望小朋友搞掂學業先, 跟得到就可以試多D其他野囉

有無小一報了暑期游水班呀?知唔知亞sir惡唔惡架.
又有無小一生去報讀小一銜接班, 有無好介紹呀, thanks.

回復 1# MICKY1 的帖子

游水班D亞SIR一D都唔惡, 放心

Thank you..
原帖由 bb2 於 11-7-4 21:42 發表
游水班D亞SIR一D都唔惡, 放心