用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Ying Wa vs La Salle
樓主: Teddy-Bird
go

Ying Wa vs La Salle [複製鏈接]

一定去LS, 唔會追不上, LS程度不是你想的o甘高, he might not be the 1st in form but sure hv no problem to get into college!!

原帖由 bbandch 於 11-7-18 14:56 發表
有無其他bk mami/dadi可以比下意見我既case? 插小五真係好怕唔夠時間追. 因小朋友只是普通津小轉過去.

Hi MonMumMum,

YW & LS都是很好的學校呀! 所以真的很難決擇, 魚與熊掌....

原帖由 MonMumMum 於 11-7-18 12:02 發表
LS能收你的小朋友, 我想他的成绩, 課外活動應該不錯. 因你是YW家長, 對學校應有一定的了解. 如果不是有不好的意見, 不要轉了. 况且 "真的是愉快學習(Work Hard Play Hard), 小兒非常喜歡英華小學" 既然小朋友喜歡,  ...

Hi Overview,

100% agreed your point!

原帖由 overview 於 11-7-18 12:12 發表
英華書院跟喇沙書院真係有好大分別, 而且又近屋企, 參加課外活動都可以慳好多時間, 宗教又跟自己一樣, 我都會揀喇小.

而家上學高高興興, 成绩又好. 第日如果小孩跟你説不喜歡新學校, 又何苦呢? 最好找一些LS家長了解一些教學詳情, 再做决定.
另外, LS 不是through-train, 数年后教局可能會要求嚴格執行聯系小學入學安排, 可能又有家長要上街游行了.

回復 3# moyan 的帖子

moyan,

不過我睇過p5 d papers, 好似程度上真係有d距離, 仲有paper既形式. 最怕係reader都要考, 仲有英文常識. 因校長interview時巳講明英文要下苦功追.

到p5會唔會競爭越來越大? 好多家長都會開始谷小朋友?

bbandch, please check pm. Thanks!

原帖由 bbandch 於 11-7-18 15:21 發表
moyan,

不過我睇過p5 d papers, 好似程度上真係有d距離, 仲有paper既形式. 最怕係reader都要考, 仲有英文常識. 因校長interview時巳講明英文要下苦功追.

到p5會唔會競爭越來越大? 好多家長都會開始谷小朋友? ...

Teddy-Bird,

please check pm. thanks.

咁早d追, 好過第日升去任何一間top既band 1中學才追喇.

原帖由 bbandch 於 11-7-18 15:21 發表
moyan,

到p5會唔會競爭越來越大? 好多家長都會開始谷小朋友? ...

Ying Wa係考入去,ls係抽入去,理應yingwa d學生程度比ls高點,所以yingwa都讀得上,ls應沒問題吧.

而家係講緊" bbandch ", 佢係由其他津校轉過去.

至於from英華既插班生, 可能只會怕程度低呢.

原帖由 jojo1234 於 11-7-18 18:06 發表
Ying Wa係考入去,ls係抽入去,理應yingwa d學生程度比ls高點,所以yingwa都讀得上,ls應沒問題吧.

YW插班生喺LS算程度低? 真的嗎? 請指教. 謝謝!

原帖由 overview 於 11-7-18 18:44 發表
而家係講緊" bbandch ", 佢係由其他津校轉過去.

至於from英華既插班生, 可能只會怕程度低呢.

Sorry, 可能confuse左你, 我係話因英華程度高, 所以入到喇小, 你地會嫌喇小程度低.

原帖由 Teddy-Bird 於 11-7-18 19:20 發表

YW插班生喺LS算程度低? 真的嗎? 請指教. 謝謝!

很感謝你的指教, 我亦會錯了意, 我只係擔心如果YW比LS程度低, 甘就要喺暑假好好惡補喇. 但係我想問LS係咪應該都吾淺, 尤其係高年級, 是嗎? 謝謝您!

原帖由 overview 於 11-7-18 20:35 發表
Sorry, 可能confuse左你, 我係話因英華程度高, 所以入到喇小, 你地會嫌喇小程度低.

同意LS的程度比YW淺很多, 特別是英文科.  
原帖由 Teddy-Bird 於 11-7-18 21:21 發表

很感謝你的指教, 我亦會錯了意, 我只係擔心如果YW比LS程度低, 甘就要喺暑假好好惡補喇. 但係我想問LS係咪應該都吾淺, 尤其係高年級, 是嗎? 謝謝您!

...

bbandch, Teddy-Bird, and Little-B-PoPo

Pls check PM

chrwan,

pls check pm. thanks.

比我會選擇LS, LS不會比YW淺.

謝謝各位意見! 參考了喇沙website, 是不是因為P.1 – P.2是活動教學所以可能比較淺, 而P.3 – P.6是傳統教學, 所以又會深番? 甘小學同書院會吾會學業程度銜接上有問題?

活動教學  (小一及小二)
傳統教學  (小三至小六)

回復 23# overview 的帖子

你講得好啱呀! 後悔就返去讀, 我朋友正正打算返入SFA讀, 佢話讀了一年已經怕怕.  都係打好個根基重要.

eileenyum, please check pm. Thanks!

請問有冇D高年班家長同插左班家長可以比D意見, 謝謝謝謝.....
‹ 上一主題|下一主題