用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中暑期功課 - 英文閱讀報告
go

升中暑期功課 - 英文閱讀報告

原帖由 adawyc 於 11-7-16 16:06 發表
我姨甥剛派到第一志願(Band 1英中), 大家都好開心, 但睇到派回來d暑期功課(英文閱讀報告)好深, 怕佢唔點.  現在要幫佢報寫作班打底(下星期開始),最低限度要做好d暑期功課, 比個好印象d老師.  原來讀到Band1學校都未 ...

請問學校要求睇咩書?

要寫幾多字呀?

我女英文要寫不少於250字,
中文700-1500
數學一本英數暑期作業,

佢地學校有個list 範圍要借佢地指定其中一本書做
我家有對雙子公主

回復 1# kitty 的帖子

我地都要,不過書不是太深,是BLACKCAT系列

我仔要做兩份英文報告(書&一套戲)+睇一套12集英國劇集。報告已攪掂,但未睇劇集。
至於中文就連書都唔願睇,點做丫?!唉~~~~

唉今日先買齊D預習作業..最衰係要跟書買.好彩散買到.網上練習已開始緊啦.但5本英文閱讀報告仲未做,因為仲未搵到書.8月中就要上堂啦.1星期一本都幾辛苦架...

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 11-7-18 15:19 發表
唉今日先買齊D預習作業..最衰係要跟書買.好彩散買到.網上練習已開始緊啦.但5本英文閱讀報告仲未做,因為仲未搵到書.8月中就要上堂啦.1星期一本都幾辛苦架... ...

其實如果學校無指定書, 求其係屋企搵返以前看過的書出黎, 做過REPORT 就攪掂

我個女上年都係甘
2中2英都係搵以前看過果D

今年就吾掂................

數學要做BOOK REPORT, 聽過未? 我都係第一次聽

吾係.數學係跟書既一本升中練習,都幾厚架.中文一樣.嘩好難做架....英文書都要搵D吾太樣衰既做先得架.呢個暑假都要操下D英文既...因為中文中學都好似好谷英文LOR~~

原帖由 CrabPincers 於 11-7-18 19:28 發表

其實如果學校無指定書, 求其係屋企搵返以前看過的書出黎, 做過REPORT 就攪掂

我個女上年都係甘
2中2英都係搵以前看過果D

今年就吾掂................

數學要做BOOK REPORT, 聽過未? 我都係第一次聽 ...

醒目開學勳章

原帖由 ydoris 於 11-7-19 12:09 發表
吾係.數學係跟書既一本升中練習,都幾厚架.中文一樣.嘩好難做架....英文書都要搵D吾太樣衰既做先得架.呢個暑假都要操下D英文既...因為中文中學都好似好谷英文LOR~~

...

WAKAAA 平時你女看果D 英文書, 好樣衰咩?
有無看開ROALD DAHL 的書呀? 搵一本黎做啦

ROALD DAHL D 書都吾會太樣衰啦............

回覆 2# ydoris 的文章

回復 7# prettyoni 的帖子

一套12集英國劇集? 乜劇集

回復 1# 开心果2011 的帖子

BBC Eng. website series with very short epidsodes.

ALAL- 你小朋友睇左未?

He has just copied the script in hard copy for studying.

原帖由 prettyoni 於 11-7-27 12:02 發表
ALAL- 你小朋友睇左未?

Hi ALAL

Can you give me more precise information that I can find the BBC Eng short epidodes?  

Thank you very much

原帖由 ALAL 於 11-7-26 16:31 發表
BBC Eng. website series with very short epidsodes.

[http://www.bbc.co.uk/worldservic ... rchiveepisode.shtml

The series are not particularly interesteing.

quote]原帖由 CCT 於 11-7-27 15:34 發表
Hi ALAL

Can you give me more precise information that I can find the BBC Eng short epidodes?  

Thank you very much

[/quote]

原帖由 adawyc 於 11-7-16 16:06 發表
我姨甥剛派到第一志願(Band 1英中), 大家都好開心, 但睇到派回來d暑期功課(英文閱讀報告)好深, 怕佢唔點.  現在要幫佢報寫作班打底(下星期開始),最低限度要做好d暑期功課, 比個好印象d老師.  原來讀到Band1學校都未 ...

請問係咪 wfn 中學 呀 ?