用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一新生今日編左咩樂器?
樓主: rainy0429
go

小一新生今日編左咩樂器? [複製鏈接]

回復 25# rainy0429 的帖子

你好, 我個小朋友係女黎既

可以話你知, 你而家買果個圓號係4000幾, 一至兩年後就要換, 大約3-4萬到啦, 已經夠吹到8級

咁大年既樂器, 學校有得外借嗎 ?

原帖由 0525loksum 於 11-7-17 17:46 發表
我小朋友身形不高大,被選中"大號",價格約$24000,只收五人,很難想像他吹奏這最低音和最巨大的管樂,老師說可轉其他樂器的機會不大!

無錯, 圓號係好難咖, 不過難又唔代表學唔到既, 只要努力就得咖啦

原帖由 rainy0429 於 11-7-17 16:45 發表
哈哈~佢好公主架~我怕用唔得幾耐就比佢跌凹個喇叭咀...非常多謝你嘅鼓勵同資料!!
"現代管弦樂團中,法國號又名圓號是最美觀迷人的樂器之一,也被認為是最難演奏的樂器。" ...

回覆 42# HY412 的文章

可在學校租上課時用,自己帶吹咀,不可借回家練習!

冷門樂器bassoon

HI,各位新生媽咪在選樂器方面大家可能較抗拒大型樂器可能因為大及$$Bassoon及圓號、大號較少人喜歡但非常有市場。我女兒是宣小第一班巴松管的學生。今年九月是中二了!巴松管的入場費大約$30000-40000左右的baby bassoon可用到5級。5級後要換大人bassoon大約$70000左右已經可以到演奏級。收生人數唔多因為唔係咁多老師教。但是有很好市場(即中學需求)我女兒中學就是一個例子,因為只有佢一枝巴松管。如果想入名中學包括直資或津貼都是非常非常吃香

咁其實我係唔係要開學前買咗樂器先?

已問了, 是中國琴, 不過我都不知道是不是合適?? 有沒有家長可以比意見? 要買什麼brand ?

ttma

原帖由 TTMA 於 11-7-17 02:05 發表
我囝囝都入了大提琴, 真係多多指教, 我見聲威琴行的暑期班有5堂 + 送大提琴一個連袋 只是$2300, 不過不知道是否合適 ?? 我對音樂係白痴, 等我明天去問下先 ...

回復 27# bec2460101 的帖子

Hi, 各位家長我囡囡是宣小舊生學bassoon的她是宣小第一班bassoon 學生今年升二現在逢星期六回宣小上堂。

回覆 3# kennyklt 的文章

不用心急去買因為不同老師有不同要求我囡囡老師會幫你哋買或者自己上網買都可以。大多數買baby bassoon先學大約$30000_$40000因為小朋友手細大人bassoon hold 唔到

回覆 1# joeiu1965 的文章

多謝分享, 唔講都唔知原來bassoon都一樣要分size. 這樣我們是否應該按照學校recommend的model選購才避免買錯?
想請教一下你囡囡是什麼時候換大人bassoon的? 因聽聞宣道對小朋友的進度是有要求的, 一般而言學樂到了小四已經要求達到5級水平. 那麼支baby bassoon最多只能用4年就要報廢(因都唔見有二手市場)?

回覆 1# Marco0608 的文章

我囡囡小一巳開始用大人bassoon因當時冇baby bassoon所以要折件上堂頭一年父母跟上堂會好D學折件及安裝回家教小朋友安。Bassoon連盒大約more than 10lb幾重架!大約小四至小五左右才考5級。

回復 47# TTMA 的帖子

我小朋友是學大提琴的, 當年的大提琴都是在凱聲買的, 只要按照迎新日導師建議的尺碼去買便可, 我們都是買最平宜的那款, 大概二千多元左右吧! 好像還有琴譜要買, 也可以在那裏買到. 遲點應該要買個stopper的東西, 用來把琴穏定在地上, 當年大概七十五元左右. 好像如果說是宣小的會有折扣, 但是我不知有沒有記錯.
亨受和孩子的每一秒鐘!

回覆 48# joeiu1965 的文章

多謝你的回覆及分享.  另外, 我當天問過老師而她說現在要買的bassoon是足夠用六年及亦需要折件的, 究竟是大人bassoon or baby bassoon? (學校現在要求買的其中一支型號是 Amati: ABN41)

老師又說小二及之後學校不會安排bassoon班, 之後是怎樣學bassoon呢? 因為除了樂器價錢外, 學費及學習地點對家長都是一種負擔.  Thanks

原帖由 1113311018 於 11-7-16 15:19 發表
我仔仔抽中雙簧管,樂器好貴,要$12000呀,不過我都幫佢報咗5人小組啦

我女女都你雙簧管, 成$12000 真係好貴,
可唔可以買平d( lower level ) ??

原帖由 ps-mon 於 11-7-17 10:05 發表
我仔仔被編了入單簧管,我都唔知係咩,要3千幾,不過他說有哥哥姊姊入班房示範,佢都覺得好好聽。他之前無學過樂器,希望他能藉此進入和享受音樂世界。 ...

我都係音樂白痴架 !  為何單簧管 3K, 雙簧管 12K ??

原帖由 joeiu1965 於 11-7-17 19:48 發表
HI,各位新生媽咪在選樂器方面大家可能較抗拒大型樂器可能因為大及$$Bassoon及圓號、大號較少人喜歡但非常有市場。我女兒是宣小第一班巴松管的學生。今年九月是中二了!巴松管的入場費大約$30000-40000左右的baby bass ...

hi joeiu1965

你真係好有心.

學校張notice寫嘅model係唔係老師嘅推薦?跟佢買已經可以?

回復 44# 0525loksum 的帖子

0525loksum,

我小朋友也是被選中’大號’,因我那天要趕住走所以什麼東西都沒有問到,我對 "大號"也沒有認識。 你當天你問了老師什麼呢? 知不知到上堂租要幾錢呢?

另外又有沒有現在在宣小學"大號"的可以分享呀?

原帖由 kennyklt 於 11-7-18 10:44 發表
學校張notice寫嘅model係唔係老師嘅推薦?跟佢買已經可以?

我同事話通利買是最貴的, 因為她有師妹玩bassoon好叻, 她說幫我問問哪裡有平d的 (我已把型號給她), 有消息通知你及Marco0608

回復 58# Jansy 的帖子

Hi Jansy,

由於"大號" 對小朋友來說實在龐大, 建議上課時在學校租 $1200/年, 只帶吹咀, 問過Tom Lee, 吹咀有不同大小, 約$300-400元不等, 因學校的"大號"不可外借, 也需購買一件"大號"在家練習, 你小朋友有沒有向老師說喜歡"大號"?
‹ 上一主題|下一主題