用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一新生今日編左咩樂器?
樓主: rainy0429
go

小一新生今日編左咩樂器? [複製鏈接]

原帖由 Marco0608 於 11-7-17 01:47 發表
大家好, 我個囝囝今天都是派咗學Bassoon巴松管. 因對Bassoon不認識, 在學校填表時上網想show件樂器嘅圖片比囝囝睇下, 卻同時發現有家長提及Bassoon中級版本的話要HK$14萬, 演奏級的話就要成HK$40萬! 即時心都寒一寒. ...

你好, 聽完你咁講我都心都寒一寒, 其實除了樂器價錢及學費外, 我覺得出路亦很重要, 不知道有什麽中學有Bassoon學呢?  我不想小朋友學六年後便停下來...

請問有沒有學BASSOON的舊生家長分享一下?

回覆 21# bec2460101 的文章

我諗上到中學,如果仲玩bassoon都已經喺出面跟師傅。反而係未來嘅中學會否有一個完整嘅orchestra,需要用到bassoon

如果真的如王主任講每年只會揀5個學生學Bassoon, 相信"需求"真的不會很大. 反正現時學校提出的"不要問、只要信"做法, 我估計至少我們3個小朋友都會按照意思接受安排. 大家一起努力吧, 只希望囝囝日後真的會對此樂器感興趣, 能夠開開心心地學習而不是感到是負累就已經心滿意足了.

回復 2# kennyklt 的帖子

冷門樂器除了對升中學有點好處外, 再望遠一點, 香港區還有很多出名既樂團呢 !!

囡囡去年加入了柏斯管樂團 http://pwo.parsonsmusic.com.hk/

luiluimama:

請問你小朋友又係學緊圓號嗎?係仔仔定女女呀?

原帖由 luiluimama 於 11-7-16 22:25 發表
恭喜你小朋友加入圓號既大家庭

HY412,

唔知圓號算唔算冷得來有需求呢...?
請問你女女係學咩樂器架?

原帖由 HY412 於 11-7-17 13:57 發表
冷門樂器除了對升中學有點好處外, 再望遠一點, 香港區還有很多出名既樂團呢 !!

囡囡去年加入了柏斯管樂團 http://pwo.parsonsmusic.com.hk/

圓號係冷門樂器 + 有市場需求, 以前每年只收一班 ( 約5人), 近年有沒有增加人數就唔清楚.

我囡囡學長笛的 ^^.

原帖由 rainy0429 於 11-7-17 14:53 發表
HY412,

唔知圓號算唔算冷得來有需求呢...?
請問你女女係學咩樂器架?

Bassoon 好有市場需求, 點解收生咁少 ? 原因係家長聽完
$$$$$$$ 買枝 Bassoon 已經打退堂鼓.

原帖由 Marco0608 於 11-7-17 12:06 發表
如果真的如王主任講每年只會揀5個學生學Bassoon, 相信"需求"真的不會很大. 反正現時學校提出的"不要問、只要信"做法, 我估計至少我們3個小朋友都會按照意思接受安排. 大家一起努力吧, 只希望囝囝日後真的會對此樂器 ...

HY412:

oh~我女見長笛靚,之前成日話想編入長笛班,可惜...
唔知點解我一直都覺得佢唔會被選中學弦樂,我估有唔小同學係學開小提琴,所以唔到我哋揀...
我以為就算唔中長笛,中吓單/雙簧管都好丫,我好鍾意長笛同單/雙簧管嘅聲音!
尋晚已經立即同我女洗腦,俾左D相佢睇,同話佢知我覺得圓號好型!

原帖由 HY412 於 11-7-17 15:49 發表
圓號係冷門樂器 + 有市場需求, 以前每年只收一班 ( 約5人), 近年有沒有增加人數就唔清楚.

我囡囡學長笛的 ^^.

嗯~如果我被編入巴松管,我會拒學架!因為驚應付唔來...($$)

原帖由 HY412 於 11-7-17 15:54 發表
Bassoon 好有市場需求, 點解收生咁少 ? 原因係家長聽完
$$$$$$$ 買枝 Bassoon 已經打退堂鼓.

我估你囡囡屬高大型 ? 對嗎 ?

弦樂睇手型, 管樂睇咀型.
小提琴及長笛屬於最多人學的樂器, 我估老師先挑選冷門樂器......

當年我囡囡個屆都未有 Bassoon, 樂團亦沒有 9 團咁多, 近數年宣小樂團校外成績驕人, 幾乎 P.2 或以上都返樂團和參加校際音樂節.

去行琴行睇下實物或上網搜集多點資料, 圓號 = 法國號.

原帖由 rainy0429 於 11-7-17 16:07 發表
HY412:

oh~我女見長笛靚,之前成日話想編入長笛班,可惜...
唔知點解我一直都覺得佢唔會被選中學弦樂,我估有唔小同學係學開小提琴,所以唔到我哋揀...
我以為就算唔中長笛,中吓單/雙簧管都好丫,我好鍾意長笛同單/雙簧 ...

對於樂器完全不認識,想請教家長究竟一般來說bassoon應該如何打理? 上綱睇介紹件樂器是需要拆開入盒的,很擔心單靠一個6歲的人仔是否有能力處理,不小心弄壞了都未知道。

哈哈~我尋日又係咁估...唔通因為阿女比較高?!以為佢好好"氣"?!但佢骨架唔大份架!高D唔係手長腳長手指都長D嘅咩?<==開始語無倫次
唔係質疑學校,亦冇不滿,只係十分好奇,同仲未接受到呢隻喇叭型物體~

原帖由 HY412 於 11-7-17 16:18 發表
我估你囡囡屬高大型 ? 對嗎 ?

弦樂睇手型, 管樂睇咀型.
小提琴及長笛屬於最多人學的樂器, 我估老師先選冷門樂器......

回復 1# rainy0429 的帖子

高大除了夠氣,還夠力麻

http://content.edu.tw/junior/mus ... instrument/horn.htm

*** 圓號可於管弦樂團/交響樂團中演出,不僅只是管樂團.

好野嚟架 !!

回復 3# Marco0608 的帖子

唔好擔心, D 樂器老師係超班人馬, 放心, 到時會教點處理, 買樂器時個 Sales 都會教.

哈哈~佢好公主架~我怕用唔得幾耐就比佢跌凹個喇叭咀...非常多謝你嘅鼓勵同資料!!
"現代管弦樂團中,法國號又名圓號是最美觀迷人的樂器之一,也被認為是最難演奏的樂器。"<===唔係呀化...

原帖由 HY412 於 11-7-17 16:32 發表
高大除了夠氣,還夠力麻

http://content.edu.tw/junior/mus ... instrument/horn.htm

*** 圓號可於管弦樂團/交響樂團中演出,不僅只是管樂團.

好野嚟架 !!

我都係乜樂器都唔識,我都驚阿女拎唔到咁大舊圓號,用唔到兩日就跌凹個喇叭咀~
不過我諗學校D老師咁堅,令宣小嘅樂團咁勁,教小朋友起步係小兒科啦!
校長尋日話架嘛,原來我哋覺得D小朋友得,佢哋就得架喇!

原帖由 Marco0608 於 11-7-17 16:27 發表
對於樂器完全不認識,想請教家長究竟一般來說bassoon應該如何打理? 上綱睇介紹件樂器是需要拆開入盒的,很擔心單靠一個6歲的人仔是否有能力處理,不小心弄壞了都未知道。 ...

原帖由 TTMA 於 11-7-17 02:05 發表
我囝囝都入了大提琴, 真係多多指教, 我見聲威琴行的暑期班有5堂 + 送大提琴一個連袋 只是$2300, 不過不知道是否合適 ?? 我對音樂係白痴, 等我明天去問下先 ...

你有消息話比我知喎!Thank you!

我小朋友身形不高大,被選中"大號",價格約$24000,只收五人,很難想像他吹奏這最低音和最巨大的管樂,老師說可轉其他樂器的機會不大!

回復 21# TTMA 的帖子

有家長報料凱聲琴行都有好多學生去買的, 價格相宜.
http://harmonymusic.com.hk/pages/chi/contact.php

*** 小提琴/大提琴有分 Size 的, 隨著小朋友的身高而更換 ( 所知係咁多), 唔好買錯.
*** 我從未去過, 只是收到料, 即管去看看然後報料給大家.
‹ 上一主題|下一主題