用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地去邊個泳會學游水?
樓主: coco209
go

你地去邊個泳會學游水? [複製鏈接]

泳濤(沙田)

我兒11月會到泳天學游泳,本已識自由泳及背泳,希望在泳天2個月時間內學會蝶泳及蛙泳便好了,會不會很大賞頭  ha ha然後操水比賽,因阿仔很期待參加學校的swimming gala 呢!

回復 7# larissayu6 的帖子

Pls pm me ,thx!

我囝囝3歲多接近4歲開始係史丹福學,每星期一次,一年後學懂自游式,背泳都掌握得幾好,而家5歲學緊蛙式;相對起其它bk家長既小朋友,好似學得太慢喎

回復 48# larissayu6 的帖子

can you PM me? I also want to let my son start to learn swim at 3.5 years old

教練會教蛙式同時會改良自背,學識蛙式才升班上蝶式班,兩個月就學識恐怕會較難。但當學識蛙式後,教練可能同時推廌入主力操水的精英班。我呀女四歲幾學咗15個月才學識自由式,學多一年再學識背、蛙,再學多一年同時操水才學識蝶式,而家七歲就正式入泳隊了。
原帖由 naiviv 於 11-9-29 23:13 發表
我兒11月會到泳天學游泳,本已識自由泳及背泳,希望在泳天2個月時間內學會蝶泳及蛙泳便好了,會不會很大賞頭  ha ha然後操水比賽,因阿仔很期待參加學校的swimming gala 呢! ...

原帖由 karen55407 於 11-10-3 16:53 發表
教練會教蛙式同時會改良自背,學識蛙式才升班上蝶式班,兩個月就學識恐怕會較難。但當學識蛙式後,教練可能同時推廌入主力操水的精英班。我呀女四歲幾學咗15個月才學識自由式,學多一年再學識背、蛙,再學多一年同時操水才學識 ...

其實你仲可以早d學識及入泳隊,有時一班小朋友一起訓練,真係好突出的先可以入泳隊。我囡當初3歲半在史丹福學時,自由識都學左5個course每個course8堂,個個course都唔同教練,但到第3個course教練已經叫我升背泳班...但我唔肯...因為我覺得我囡個自由式非常之核突,我要繼續學自由式,到了第4個course又係咁。史丹福主管就介紹我到現在的教練度上第5個course...嘩!!非常之好!呢d先叫做自由式嘛^^之後就一路跟住這教練到現在。其實學識游水好易...但泳式唔靚又或者錯姿勢..倒不如唔好學。如想一心比子女向泳界發展,就要搵個有心教水的教練和會睇你小朋友的教練,其實入泳隊可以學識自由式和蛙式便可以一路操水一路學埋背、蝶泳。

我哋泳隊唔一定要識晒四式先可以入,只是我一路拖拖到呀女升二年級才讓她入,因為我担心佢handle唔到學業成績。再者,呀女最喜歡ballet,游水只是當做運動罷了!我朋友個仔主攻游水,一星期游足七天,呀女不能放棄ballet。
原帖由 larissayu6 於 11-10-4 12:09 發表

其實你仲可以早d學識及入泳隊,有時一班小朋友一起訓練,真係好突出的先可以入泳隊。我囡當初3歲半在史丹福學時,自由識都學左5個course每個course8堂,個個course都唔同教練,但到第3個course教練已經叫我升背泳班...但我唔 ...

原帖由 karen55407 於 11-10-4 16:56 發表
我哋泳隊唔一定要識晒四式先可以入,只是我一路拖拖到呀女升二年級才讓她入,因為我担心佢handle唔到學業成績。再者,呀女最喜歡ballet,游水只是當做運動罷了!我朋友個仔主攻游水,一星期游足七天,呀女不能放棄ballet。
...

O..SORRY...我睇錯左你話學完蝶式先入泳隊^^原來學完蛙式咁就good啦!我怕有d家長唔懂,所以提點下啫^^不過好多小朋友都唔只主攻一樣...我女都主攻兩樣,咁就真係要睇小朋友有冇興趣喇!^^

想請問下,唔識游水,七歲几要學咩式先?看到我人都糊凃了.

Free style
原帖由 豆豆麗 於 11-10-7 23:29 發表

原帖由 豆豆麗 於 11-10-7 23:29 發表

一般都會學自由式先...因為自由式小朋友會易掌握,蛙式手、腳和頭都要顧及好多姿勢,和要用好多腰力,小朋友好易會學錯^^

回復 25# larissayu6 的帖子

可以俾佢啲資料我!

估唔到泳天咁多人支持!
我以前都係泳天架!

[

Larissayu6,
Would u please pm me the information of the coach?

quote]原帖由 larissayu6 於 11-10-17 09:34 發表

一般都會學自由式先...因為自由式小朋友會易掌握,蛙式手、腳和頭都要顧及好多姿勢,和要用好多腰力,小朋友好易會學錯^^ [/quote]

2 year? still can't swim? serious?
原帖由 kikispider 於 11-7-23 08:44 發表
My son attend the swimming course at 大力 2 years still can't swim.  Then , I changed to private teacher for 1:1. After 5 mths, he can swim 100m.....(btw, my son is weak at sport)

原帖由 nowhereman 於 11-11-11 17:37 發表
一星期游足七日, 甘辛苦,
淨係喺校內攞幾個獎牌,
又去吾到香港頭果幾名,
甘就真係慘囉 !

nowhereman又係你呀??你o係d關於游水既topic都講好多野下喎!我諗你小朋友都唔係游水啦?知又知得少,講又講得多!點解下下你都要覺得香港頭幾名先叫勁呢?如果係香港幾名呀,都唔得閒係度同你呢啲咁知小小扮代表的人討論啦!

原帖由 nowhereman 於 11-11-16 14:04 發表
香港頭果幾名都話吾勁, 吾通 d 蝦毛先勁咩 ~
吾好睇少呢度 d 家長, 好多叻人架 ~

你唔係講梗你自己吖嗎 !
‹ 上一主題|下一主題