用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何明華會督銀禧中學 - 交流區
樓主: Junior-Mom
go

何明華會督銀禧中學 - 交流區   [複製鏈接]

XDXD3 發表於 20-8-18 11:36
上年去過銀禧簡介會,本人都喜歡銀禧,除成績好,最令我加分係男同學好有禮貌,好helpful,女同學回答家長 ...
冇記錯妳囡囡係KC 個間是嗎?今年6年班?

Follow

囝囝今年六年級,九龍城區校內B1c,請問自行會有咩考呢?同埋係咪應該選擇甲一乙一機會大好多?

jackie_kylam 發表於 20-11-12 08:15
囝囝今年六年級,九龍城區校內B1c,請問自行會有咩考呢?同埋係咪應該選擇甲一乙一機會大好多? ...

唔好意思呀!現在才發現你的問題。

第一輪自行會單對單面試,以中文和英文考核為主,主要係讀一篇中文和英文再問文章內有關的問題,成功完成又入圍嘅可以進入第二輪面見,也是單對單型式,以英語對話為主,了解孩子個人、家人、隣社、時事和處境解難等等範疇傾談。

回覆 YmOra 的帖子

唔該晒, 另外想問讀緊嘅同學仔,此校谷唔谷?

jackie_kylam 發表於 20-11-24 16:48
回覆 YmOra 的帖子

唔該晒, 另外想問讀緊嘅同學仔,此校谷唔谷?

"銀禧"不是一所谷的中學,屬漸進式教學,無論功課或課程內容也是這樣,我當年也是因為這原因選擇了銀禧,因為我女兒需要在這種模式下成長才有更佳的進步。另外,個人認為,這種""漸進式""尤其適合一些幸運抽入銀禧嘅B1c或(B1c-B2a)或B2a學生一個好好的機會,讓他們好好利用初中的時間""追""番過去小學所失的學術成績,以應付高中的課程。

請問如級20內, 口才一般的男生想選銀禧, 見面試佔30%, 有沒有機會自行入呢?

你好!請問學校一年考試及測驗多少次及課外活動項目有什麼可以參加?老師有❤️心嗎?唔該晒😉

MKJ 發表於 20-12-26 22:05
請問如級20內, 口才一般的男生想選銀禧, 見面試佔30%, 有沒有機會自行入呢?

你打算今年自行入紙嗎?孩子屬Band幾成績?

CARMA 發表於 20-12-27 01:29
你好!請問學校一年考試及測驗多少次及課外活動項目有什麼可以參加?老師有❤️心嗎?唔該晒😉 ...

一年有兩測兩考,一般基本活動都有,中國舞是銀禧最出名的活動,好多時被邀演出,老師關愛學生。

小朋友九龍城區B1C,自行機會大嗎?

jackie_kylam 發表於 20-12-28 18:40

個人認為,銀禧响自行主要收B1b學生和部份(B1a-B1b)和部份B1a學生,而(B1b-B1c)和B1c學生機會會細DD。

jackie_kylam 發表於 20-12-28 18:40

不過,若然真的認為"銀禧"十分適合你的孩子就讀嘅話,個人建議可以响大抽獎搏抽入,個人認為雖然B1c成績入銀禧讀書會有DD吃力,但只要肯努力用功响初中階段"追"番D成績,結果仍然可以適合B1c學生就讀的。

YmOra 發表於 20-12-27 20:14

係呀1月4日交表,老師話仔係1A,但因仔口才麻麻所以擔心唔成功

YmOra 發表於 20-12-27 20:14

同埋都想知著唔著重操行,操行有A唔知有冇小小幫助?

MKJ 發表於 20-12-30 14:12
係呀1月4日交表,老師話仔係1A,但因仔口才麻麻所以擔心唔成功

不用擔心,"銀禧"係以成績為主,成績好嘅學生入讀的機會十分大,我女當年也是B1a學生,她的面試亦是十分令人擔心,但我選擇銀禧的原因除咗係適合我女兒成長,另一方面就係銀禧屬多班有5班的中學,及面試比重低過次弟百分比好多,我嗰年係(學術:面試=30%:50%),而今年真係破紀錄嘅(學術:面試=30%:60%),以上兩點皆是對"面試"較弱嘅學生而言,倒有著很大的好處,故自知道那天起,我倒經常鼓勵女兒不用怕銀禧的面試,只要把自己識嘅一一應答就可以了,女兒才不懼不怕地完成兩次的面試。預祝一切順利。

MKJ 發表於 20-12-30 14:15
同埋都想知著唔著重操行,操行有A唔知有冇小小幫助?

操行只需有B就可以了,有A當然會多DD取錄的考慮啦!也是優點來嘛!

YmOra 發表於 20-12-30 14:24
不用擔心,"銀禧"係以成績為主,成績好嘅學生入讀的機會十分大,我女當年也是B1a學生,她的面試亦是十 ...

十分多謝你的分享,希望仔仔成功被取錄

YmOra 發表於 20-12-30 14:26
操行只需有B就可以了,有A當然會多DD取錄的考慮啦!也是優點來嘛!
...

如果係就太好了

MKJ 發表於 20-12-30 14:27
十分多謝你的分享,希望仔仔成功被取錄

平常心反而可能有更佳嘅面試表現。預祝成功!
‹ 上一主題|下一主題