用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何明華會督銀禧中學 - 交流區
樓主: Junior-Mom
go

何明華會督銀禧中學 - 交流區   [複製鏈接]

cecichan 發表於 17-9-15 13:50
舊年冇規定今年才開始的

明白,讓我問清楚阿女先.thx.thx.

回覆樓主

迎新日唔係話唔需要一定學樂器嗎?

lemontea222 發表於 17-9-15 15:27

我舊年嘅迎新日和以前的簡介會都係聽過不需學樂器,不知為何現在改了嘛?!等阿女返來問個明白先.

lemontea222 發表於 17-9-15 15:27

我有估jm可能"誤會"咗音樂老師的另一個意思呢!

亞仔説,  星期一開始要留校上數學班
你們的子女有參加嗎?
:wave:  :wave:

阿女話無這要求呢!她說,若然一定要學,班上或許很多人都會晴天霹靂呢!

YmOra 發表於 17-9-15 17:32
阿女話無這要求呢!她說,若然一定要學,班上或許很多人都會晴天霹靂呢! ...

都係問返中一丶二生會比較準確,我仔仔不是中一丶二生,他都是有個中一朋友仔講佢知的。

cecichan 發表於 17-9-15 18:29
都係問返中一丶二生會比較準確,我仔仔不是中一丶二生,他都是有個中一朋友仔講佢知的。
...

唔緊要呢!阿女舊年班同學仔有好多都不太喜歡玩樂器,她說今年都差不多呢!

cecichan 發表於 17-9-15 18:29
...

你囝囝今年中三嘛!想請教下你,生物、物理和化學每循環周期之每科有多少堂呀?另外,你知不知新形式的每期考試的百分比如何呢?thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-15 18:50
你囝囝今年中三嘛!想請教下你,生物、物理和化學每循環周期之每科有多少堂呀?另外,你知不知新形式的每期考 ...

我睇佢安排每天的物理丶化學丶生物,暫時10天裡除咗有兩天沒有之外,安排的時間都比較好,暫時小兒都能跟進度。另外考試,不好意思因為轉左新的每個學期考試嘅百分比我暫時都不太清楚,等我了解了再話你知。

cecichan 發表於 17-9-15 22:01
我睇佢安排每天的物理丶化學丶生物,暫時10天裡除咗有兩天沒有之外,安排的時間都比較好,暫時小兒都能跟 ...

謝謝你的回覆,清楚了S3的學科情況呢!若然我又收到料到時再响度話比大家知.thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-15 22:12
謝謝你的回覆,清楚了S3的學科情況呢!若然我又收到料到時再响度話比大家知.thx.thx.

...

Thanks YmOra

是否需要學習樂器呢?

了解後,應該係"音樂科"老師預告响學期尾最後一次考試中會考核學生的"演奏"能力,是自選音樂和自由選擇任何樂器,故老師建議從未學過任何樂器的學生可以襯機會選一樣樂器學習呢!例如:小提琴學習...等等,學校係有這類興趣班可供選擇,不過,若然未有時間或唔想用錢去學,亦可以用最簡單嘅""牧童笛""來作考核之樂器呢!

YmOra 發表於 17-9-18 08:16
了解後,應該係"音樂科"老師預告响學期尾最後一次考試中會考核學生的"演奏"能力,是自選音樂和自由選擇任何 ...

Thanks!

我個女已報2項活動,其中中國舞已佔2日,樂器真係唔夠時間攝位同練習,唯有用返以前學過嘅鋼琴迎戰,不過要抽時間再練習返

回覆樓主

我想請教銀禧功課量係咪唔太多?我見佢每日都係2-3樣,又未有默書,係咪其他班都係咁?

蘇樂B 發表於 17-9-18 18:11
Thanks!

我個女已報2項活動,其中中國舞已佔2日,樂器真係唔夠時間攝位同練習,唯有用返以前學過嘅鋼琴迎 ...

有鋼琴底已經OK呢!若然你仍然會Keep住响"音樂節"比賽就更好添,好多同學仔都係攞比賽歌嚟作""期考歌曲"",一舉兩得呢!

想問問你,你囡囡嗰班是否也是聽到一人一樂器吖?!還是誤解老師的說話而已呢?! thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-18 18:21
有鋼琴底已經OK呢!若然你仍然會Keep住响"音樂節"比賽就更好添,好多同學仔都係攞比賽歌嚟作""期考歌曲"",一 ...

阿女話樂器係for final exam要考,如果有牧童笛都可以呢

蘇樂B 發表於 17-9-18 18:13
我想請教銀禧功課量係咪唔太多?我見佢每日都係2-3樣,又未有默書,係咪其他班都係咁?
...

先謝謝你的回覆,功課方面每天都有幾份呢!都算適中,到現在為止,阿女已經有多樣的小測和默書了,無記錯阿女中一的功課量和小測和默書都是適中的呢!

請問我仔要上中文增潤班,是否他的中文太弱呢?

請問各位家長有沒有S4選科資料?謝謝
‹ 上一主題|下一主題