用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區  

請問各位家長,貴校今年何時舉行中一收生簡介會及中一新生面試日,謝謝你!

回覆 LingChiBaBa 的帖子

請教SSGC平時上課時間是幾點到幾點?請問多唔多學生留校課外活動?

tester5 發表於 20-1-9 15:04

請教SSGC平時上課時間是幾點到幾點?請問多唔多學生留校課外活動?

Standard timetable : 08:05 - 15:50
Special timetable : 07:50 - 13:35 (開學週及夏季時間五月開始)

我女好hea無乜點參加課外活動。

Thx, 請問st Stephen 對校外生是否很排斥?英文是否要超班才易適應校園生活?

tester5 發表於 20-1-12 15:03

Thx, 請問st Stephen 對校外生是否很排斥?英文是否要超班才易適應校園生活? ...

SSGC有一半係外校入去,點都會揾到自己圈子。

直小始終也是中小,也有都分學生是Band2的。外校入SSGC都會係Band1生,英文不會太差吧。

請問中三要選科,是否所有科都會開?是否以全年成績計才有資格去先選。另外,學校有沒有校服回收?女只穿一季就不合穿,太浪費了。

有無20/21 中一學生家長?

回覆樓主:

想知學校校徽可否買多幾個?

王國會長

LingChiBaBa 發表於 20-1-12 21:15
SSGC有一半係外校入去,點都會揾到自己圈子。

直小始終也是中小,也有都分學生是Band2的。外校入SSGC都會 ...
冇一半吧

瑩瑩老豆 發表於 20-7-23 23:12
冇一半吧

S1收17X人,直小上少過90。

BTW,預祝你女兒入U。

王國會長

LingChiBaBa 發表於 20-7-23 23:41
S1收17X人,直小上少過90。

BTW,預祝你女兒入U。

thx, 希望啦等完dse 放榜又要等jupas 放榜

BTW,也預祝你女兒入U。

大家有冇收到風今年DSE學校嘅尖子唔知考成點呢?

知唔知今年有無叩門位?  

各位同學仔是否跟學校提供的書商訂書?我今年中一註冊後便到九龍的哪一間訂購了,到現在還是未有書取。
其他同學是否一樣?
想問一下學姐們的經驗,一般要多久才能到書店取書?
謝謝

greenspan 發表於 20-8-1 12:33
各位同學仔是否跟學校提供的書商訂書?我今年中一註冊後便到九龍的哪一間訂購了,到現在還是未有書取。
其 ...

未有得取。 尖沙咀門巿結業可能書店忙。 小女都係今年中一。

我女也是升中一。聽同學説Hk Book centre 的有email 叫朋友取部份書。我在cp訂,其實same discount ,聽說通常快一點有貨。你取了數學1A未?剛有貨,書跟一本resource pack 是暑假功課。師姐説九龍那間一般較遲。

Resource pack 其實學校有pdf 可以download 做左先

請問你地有無跟學校書list 做閱讀報告? 因我女是外校生, 我借左幾本都覺得啲書又厚

naivemama 發表於 20-8-2 21:40
Resource pack 其實學校有pdf 可以download 做左先

學校網頁可以download? 那裏可以找到呢?Thanks

回覆 jackiesoon 的帖子

係學校既Orientation videos for SSGC's , 你CLICK 入Form 1 Placement Tests, 就揾到個resources pack.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊