用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區   [複製鏈接]

回覆:LingChiBaBa 的帖子

如果放學搭巴士,可以行去柏道( 小學門口對面馬路),多好多路線。

引用:如果放學搭巴士,可以行去柏道(+小學門口對

原帖由 LingChiBaBa 於 14-08-27 發表
如果放學搭巴士,可以行去柏道( 小學門口對面馬路),多好多路線。
但如是返落中環,都係大閘門口13號方便D。

CFSS & SSGC

以我所知有二位原校升上的同学已经退了校,去了国际學校!

亞女話其實放學全部人都係分3條路走,一係行小路落薄扶林道,一係門口等車,一係向前行去直路方向。
因為亞女多數放學後會去堅道上跳舞班,所以搭13號一程車最方便。

另外佢話嘅新同學原來只係第1日冇返,名單上有佢個名。

在豫园(栢道)门口的巴士站有多些不同的巴士,大部分在金鐘站可以下車,方便好多!我女小五下學期起一星期都有二天到自己坐巴士回家,在那裏是最多選择,最密的了。13號巴士疏d!

Kakamother 發表於 14-8-27 15:37
在豫园(栢道)门口的巴士站有多些不同的巴士,大部分在金鐘站可以下車,方便好多!我女小五下學期起一星期都 …
I see. 等我叫女留意吓,去車站睇吓邊架經堅道先。
我個女呢兩日係第一次自己放學,以前小學好遠,所以呢兩日佢好興奮;因為兩日都係去堅道,比較近,佢好想試吓自己返屋企,其實都唔遠,只係冇去堅道咁方便。

Kakamother  好少車經caine road  發表於 14-8-27 15:50
Kakamother  好少車經caine road  發表於 14-8-27 15:50

引用:Yes,+13號巴士。 尋日亞女話有新同學,不過

原帖由 Candy925 於 14-08-27 發表
Yes, 13號巴士。
尋日亞女話有新同學,不過有個同學就兩日都冇返,我諗唔知係咪仲執位中呢。
其實佢哋考Pre ...

自行+派位的新收中一生是170名,在登記日從學生姓名表看到姓氏Z後有3個名字(叩門)共173名。  另外學姐透露有頗多同學能升中二,所以共180人中應有7名是留級生。

CFSS & SSGC

我女說有个同学去了旅行,所以第二日都冇去,只去了一日。有二个轉了校,我估實际中一大概只有一百六十八人到

sum-yan 發表於 14-8-27 15:42
自行+派位的新收中一生是170名,在登記日從學生姓名表看到姓氏Z後有3個名字(叩門)共173名。  另外學姐透露 …
原來如此,唔知學校升班有咩要求呢?新生簡介會都冇提過喎。

Kakamother 發表於 14-8-27 15:45
我女說有个同学去了旅行,所以第二日都冇去,只去了一日。有二个轉了校,我估實际中一大概只有一百六十八人 …
一早知道呢兩日要返學都安排旅行?

引用:Quote:sum-yan+發表於+14-8-27+15:42+自行+

原來如此,唔知學校升班有咩要求呢?新生簡介會都冇提過喎。
而家D家長思維是很有問題的,自家事是最重要的。小六最後一星期都有幾位同學缺席外遊。

CFSS & SSGC

我都認为不好,暑假多日,點解不安排早些去!

引用:Quote:Kakamother+發表於+14-8-27+15:37+在

我個女呢兩日係第一次自己放學,以前小學好遠,所以呢兩 ...
去堅道都係13號,柏道巴士站只有23B(特別放學路缐但20分鐘一班),其他巴士全部行羅便臣道。

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+Candy925+於+14-08-27+發表I+

原帖由 sum-yan 於 14-08-27 發表
去堅道都係13號,柏道巴士站只有23B(特別放學路缐但20分鐘一班),其他巴士全部行羅便臣道。

...
Thanks!

王國會長

Candy925 發表於 14-8-27 15:41
我個女呢兩日係第一次自己放學,以前小學好遠,所以呢兩 ...

經堅道應只有13, 不如行去般咸道, 另好似有D 緑van 但唔知點行.
我囡放學行落去皇后大道西搭車, 佢話都見到幾個同學都係落去搭巴士.

王國會長

Candy925 發表於 14-8-27 15:48
一早知道呢兩日要返學都安排旅行?
可能好早安排, 我一定7月尾旅行係4月訂的, 不過安排8月尾去又真係....

回覆:聖士提反女子中學交流區

其實13號巴士站旁有個綠色小巴站,56號去北角是行經堅道的,但不要搭56A。

CFSS & SSGC

回覆 Candy925 的帖子

你女要去堅道哪兒? 其實由學校出來沿列堤頓道直行至柏道二號燈位, 沿卑利士路直落已經係堅道. 我女現讀小學部, 每天放學都是這樣行路去堅道(近浸信教會附近).

snoopy008 發表於 14-8-29 11:45
回覆 Candy925 的帖子

你女要去堅道哪兒? 其實由學校出來沿列堤頓道直行至柏道二號燈位, 沿卑利士路直落已 ...
Thank you!

佢要行到堅道尾都幾係嘢. 我尋日教佢如放學見巴士站少人, 即車走咗冇幾耐, 就唔好等, 行小路落薄扶林道巴士站, 選擇多d.

引用:回覆+Candy925+的帖子你女要去堅道哪兒?+

原帖由 snoopy008 於 14-08-29 發表
你女要去堅道哪兒? 其實由學校出來沿列堤頓道直行至柏道二號燈位, 沿卑利士路直落已 ...

我同阿囡試過行上行落 卑利士路(8/22小巴在路口惠康下車),雖然少於200M但太斜了(成1:5)兼一邊有段沒有行人路,如孭著大書包或下着大雨便有點麻煩和危險…

snoopy008  落斜還好,上斜真係好辛苦   發表於 14-8-30 12:34
CFSS & SSGC
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊