用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖士提反女子中學交流區
樓主: leemk
go

聖士提反女子中學交流區  

回覆 Kakamother 的帖子

SSGC 的是中樂小組,比中樂團的規模細好多。

只有星期二午饭时间練习?但是午餐时间只有一小时多少少,吃完飯才練,咁練习时间咪只是得40分钟到?一星期只有一次?放学後冇練习?咁短时间,應该練不到什么,對不對?女儿去开的每次練一小时三十分钟到!
不过平时吃完飯都冇什么事做,女儿說大家一起玩下中樂,輕鬆下都好!不知道難不難入??

回覆:聖士提反女子中學交流區

雖然完全冇收到通知audition,但如只有1星期少於1小時的練習,真興幸未能入團,不需浪費時間。
囡兒現在的音統HKJCE每星期有一堂3小時的練習,由甘浩鵬博士訓練和指揮,每年有3至4次公開演出,而舊年亦有2次免費演出和1次要購票入場演出,我們希望兩年內升級至HKYS,終極至HKYSO。(所有樂團每年皆雖再考核,冇團員可必然再入團)
而今年Music Camp由美國來的呂華東指揮,她很幸運地坐在第二小提琴首席旁,得益良多

CFSS & SSGC

阿女不是音統的,去年也玩下去考summer camp,結果七日camp拉足七日,實在是幾好的體驗,真係有得著。

sorry,可能我问得不好,令sumyan你誤会了。我說練习时间短的是中樂小組而不是管弦乐团!管弦樂團應该主力星期五練,另外有小組練习,赛前也会加練!規模都几大的,在學界都几有名的!
我覺得音統的都不錯,各有各好!只不过參加學校的管弦乐團能代表校方參赛,增加對校方的帰屬感!我女都有興趣音統的中樂團。

對,SSGC 的管弦樂團在學界也算有名,練習時間長好多。至於中樂小組,我記憶中大女只提過在午膳時間練,每次都是匆匆忙忙連飯盒一齊帶去食。她以前也有參加過音統的港島青年中樂團,不過她只在中一時參加了一年,之後便沒有參加了。好像是在星期五晚練習,每次也要練兩個多小時。
至於中樂小組是否難入,我也不太清楚,只知今年四月的 SSGC concert,小組指揮曾問上學年的音樂老師可否叫阿女出席 concert,因為冇部分樂器的同學不多,聲音不太夠。不過當時正值 DSE 期間,音樂老師當然替阿女推掉了。

問咗阿女,中樂小組除了每星期在午膳時間全組練一次外,個別樂器的 leader 有需要時也會要求同學另外加練。這情形同管弦樂、choir 一樣。

剛剛收到orchestra的入選名單,有報的記得check email, 明天要帶樂器練習了。

恭喜所有入到團同學,為學校爭光。

CFSS & SSGC

王國會長

中樂仲係冇影

請問你地囡囡現在每天花幾多時間做功課?我囡每晚都搞到十一點先有得瞓。

回覆:自由行07 的帖子

大約兩三個鐘。通常六点幾開始做到九点左右,中間有食晚飯。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

我女中,英,數都是x組。中文x組的老师好離譜,常常失經無神叫做十几頁中文,是未教自己自修,自己做!到现在我们x組中文老师分了四次叫他们做課本题目,已经做了近五十頁,平均一次十二頁!今晚又叫做十五頁!但是到现在只是教了六頁!有没有需要做咁多咁快?如果做咁多教咁多都ok,但现在不是!!她的教學方法是不是有点奇怪?我同意自习自修,但教的進度跟不上做的,又为什么叫學生一次过做咁多頁??希望只是學期开始,要warm up下,希望不要全年都係咁就好了!否则都想同學校反映下!其他科就不多功课!

Kakamother 發表於 14-9-19 00:33
我女中,英,數都是x組。中文x組的老师好離譜,常常失經無神叫做十几頁中文,是未教自己自修,自己做!到现 ...

我女中英都同你女一組, 因為尋晚見到個 post 有人問做功課做幾耐, 就去睇吓個女做緊咩.

佢溫緊中文, 今日默書, 不過佢同時向我反映, 中文老師比好多功課, 情況同你講嘅差唔多, 佢比本書我睇, 一路揭一路話「做就做咗咁多頁, 但教就只教得咁少」, 當時我仲話中學同小學唔同架.

而家睇你咁講, 又真係好似唔多妥.

其實中秋假時我知佢要做好多頁中文, 不過其怪要另外喺街買單行簿做, 之後問過佢, 好似好多中文功課唔係做喺書上就單行簿, 亞女話老師冇 check 過.

咁其實係咁做又唔 check, 點知啱唔啱呢?

唔知其他組係咪咁情況呢?

可能真係10月parents meeting時要問老師了解吓.

亞女中文C組,唔算太多功課,適中啦!好似話教咗4-6頁,每星期默成語,另有閱讀計劃。

瑪利亞 [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid93/pdd3f360ad8f387682eb6df51d5b6743e/fa4f9510.jpg.thumb.jpg[/img]

可能新校長有新安排,聽師姐講舊年中一A、X組冇乜功課,但D組就多幾倍。
今年似乎中一A、X組好多功課,而D組功課普通但上課講解詳盡。

CFSS & SSGC

王國會長

Kakamother 發表於 14-9-19 00:33
我女中,英,數都是x組。中文x組的老师好離譜,常常失經無神叫做十几頁中文,是未教自己自修,自己做!到现 ...
唔通想教快一年

阿女中文係B組,佢話佢地個老師同X組一樣,不過佢地用廣東話教,都係一次過要做十幾版,仲會逐個同學check 下有冇做晒。

回覆:Kakamother 的帖子

女兒三科都是A組,一直功課不多,最長一天用了約一小時。但反而罰抄中文一次,英文一次。苦。

回覆:CC老豆 的帖子

亞女話同一科無交3次功課要罰抄,中文有同學罰抄背影。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊