用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒童精神病
go

兒童精神病 [複製鏈接]

我仔4歲半, 佢兩歲半左右俾中九龍評估為發展遲緩大半年, 其實佢兩歲已經上 N 班, 當我知道佢遲緩就排 I 位, 幾個月後佢就排到, 佢見完兼收老師後, 老師就建議佢讀多年 N 班...... 今年 9 月佢就會升上 K2, 佢返學已經差不多三年, 但佢早上返學都重係不斷喊, 近日重變本加厲, 放學返到屋企已經問我聽日駛唔駛返學? 我駛唔駛延展? 跟著就大喊, 我答佢我會一放學就會接佢, 但佢會一晚問我三四十次, 跟著就會大喊大叫, 我有問過阿仔 '你咁唔想返學, 不如媽咪幫你轉學校?' 其實我係想知佢係咪在學校發生過 D 咩我唔知, 但佢又話唔好, 我好鐘意呢間, 唔鐘意之前個間....
兼收老師同我講如果佢大吵大鬧就唔好理佢, 等佢冷靜左就即刻讚佢, 但佢喊起上黎停唔夠幾秒又再喊過, 近幾日佢重反覆,朝早一起身就笑住咁話 '我真係好開心, 我好快就見到媽咪, 但唔夠幾秒就大喊話 '我今日要延展呀? 妳係咪五點? 七點? 十點? 黎接我? 我真係好掛住你,我答佢話你一放學我就會即刻黎, 但佢重係不斷重複........ 我覺得好辛苦, 每日疲勞轟炸, 尋日兼收老師同我講驚佢係兒童精神病, 下星期約左心理學家見我地, 我真係好擔心, 好擔心 ......
   0    0    0    0

我有少少覺得佢吾想”延展”.....是否常常只有佢一個? 定發生過咩事呢?

妳講得對! 佢係好唔想延展, 但佢對上個次已經係上年一月既事, 因為我地屋企裝修, 冇廚房煮飯, 所以佢先至要延展食埋飯.
‹ 上一主題|下一主題