用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸信會沙田圍呂明才小學 VS 九龍塘宣道小學 ...
樓主: santoro
go

浸信會沙田圍呂明才小學 VS 九龍塘宣道小學 [複製鏈接]

原帖由 kls12 於 11-7-15 17:22 發表

這是真的,如果你覺得沙呂和男拔是沒有什麼不同.

如果你的目標是沙呂,沒有必要改變.
如果你的目標是男拔, 宣小機會較大.

如果將個範圍縮小到男, 女拔, 聖保羅就唔洗講, 一定係宣小, 不過加埋可能都係30個, 都唔係咁易. 以樓主情況, 值唔值得放棄細仔世襲機會, 同埋讀得好地地轉校適應新環境就真係見人見智

沙呂--唔洗比學費!!!!

沙官小學六年級,125人,有50人可升沙官中學,沙呂全級150人,只得39人可升呂中,歷來全沙田有4個會考10A 生,沙官佔2個,呂中無,今年高考沙官有5A生,呂中無,

原帖由 ngwong2 於 11-7-15 21:34 發表
沙官小學六年級,125人,有50人可升沙官中學,沙呂全級150人,只得39人可升呂中,歷來全沙田有4個會考10A 生,沙官佔2個,呂中無,今年高考沙官有5A生,呂中無,

lmy

原帖由 flowerpolly 於 11-7-15 20:50 發表

如果將個範圍縮小到男, 女拔, 聖保羅就唔洗講, 一定係宣小, 不過加埋可能都係30個, 都唔係咁易. 以樓主情況, 值唔值得放棄細仔世襲機會, 同埋讀得好地地轉校適應新環境就真係見人見智 ...

同意兩間學校派位雖然有差距, 但這些微差距不足以抵償其他因素可能帶來的負面影響, 因為他是講緊插班而不是p1新讀, 要小朋友再認識新朋友新老師是一種好大的壓力. 我曾經聽過一位長大了的人分享小時候一件最不開心的事, 他說是小學轉校.

原帖由 wongkf 於 11-7-16 09:34 發表

同意兩間學校派位雖然有差距, 但這些微差距不足以抵償其他因素可能帶來的負面影響, 因為他是講緊插班而不是p1新讀, 要小朋友再認識新朋友新老師是一種好大的壓力. 我曾經聽過一位長大了的人分享小時候一件最不開心 ...

非常同意!   :

原帖由 ngwong2 於 11-7-15 21:34 發表

沙呂全級150人,只得39人可升呂中<------有冇 LINK?

好似你個數係舊年過喎。今年42個入LMC,仲有7個去左 LSC....
‹ 上一主題|下一主題