用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 浸信會沙田圍呂明才小學 VS 九龍塘宣道小學 ...
go

浸信會沙田圍呂明才小學 VS 九龍塘宣道小學 [複製鏈接]

小兒不是小一生,小兒在沙呂小剛完成小一,但之前試試給小兒考宣小,剛剛收到宣小通知已被取錄小二插班山。現在頭痛中。

本人一家住沙田及有一個弟弟5年後上小學,所以哥哥應可弟弟帶入沙呂,但宣小實在是一所很好的學校,但沙呂確實是一所十分好的學校。

本人考慮點是
1, 宣小會否比現在更忙更多?
2, 升中優勢的分別?
3, 是否值得變因為現在讀的也是一線小學。

所以真係不知怎取捨,可否給本人一些意見,謝謝。
   0    0    0    0

我一定揀宣小,升中派位有84%派 band 1,沙呂只有近52-60%派band1.宣小好多派去男女拔,沙呂只得39人派呂中,宣小今年小一有2400申請,沙呂只得三佰幾,我覺得沙呂升中全沙田輸給一呂、沙官、培基.

原帖由 CP97 於 11-7-14 12:02 發表
我一定揀宣小,升中派位有84%派 band 1,沙呂只有近52-60%派band1.宣小好多派去男女拔,沙呂只得39人派呂中,宣小今年小一有2400申請,沙呂只得三佰幾,我覺得沙呂升中全沙田輸給一呂、沙官、培基. ...

請問有無沙官及培基最新派位資料?想睇吓沙呂點樣輸給沙官及培基!
lmy

費用冇問題嗎? 有朋友話平均每月要7k(學費連其他費用)

原帖由 cherry媽咪 於 11-7-14 12:51 發表

請問有無沙官及培基最新派位資料?想睇吓沙呂點樣輸給沙官及培基!

哈哈,e個問題我都想問,比你快一步添.......

沙呂每年最多係升上沙呂中,已經夠曬屈機;但培基就上番培基同沙呂、曾添。但培基應該唔算 band1 掛?

我都想見識下~

我不明白。
已讀完小一, 無啦啦當初為何考宣小做插班生?
一定好喜歡宣小, 或是認為比沙呂小好吧?
那現在考到了, 為何又頭痛呢?

我也沙田區, 也有個細跟尾。
若是我, 我不會去宣小(其實連考都不會去考)。
在沙呂, keep住頭三幾十名, 上呂中應好穩陣, 再top的跨區出名校如喇沙, 男女拔也好多名....

細的又可跟住上, 吾洗苒玩面試+抽獎,  而且免費....
再加上現在不是小一, 是小二, 小朋友要離開剛熟悉的同學老師做插班生, 不會好受。

還有2個學費, 車費....extra上學時間....
其實宣小當初如何吸引你?

for me, 除非這一年沙呂使我好不滿, 或者有offer的是一條龍(e.g 男拔), 才會考慮轉走.

原帖由 santoro 於 11-7-14 10:11 發表
小兒不是小一生,小兒在沙呂小剛完成小一,但之前試試給小兒考宣小,剛剛收到宣小通知已被取錄小二插班山。現在頭痛中。

本人一家住沙田及有一個弟弟5年後上小學,所以哥哥應可弟弟帶入沙呂,但宣小實在是一所很好的學校,但沙 ...

因為一路都喜歡宣小,其實沙呂也是考入去。其本上小兒的成績也是前三分一,平均分above90. 所以剛巧知道宣小收插班才一試實力。

現在頭痛是因為如果小兒在沙呂是中上或可以前列(要再努力些)是否值得要小小年紀再辛苦,例如早起及travel. 細佬跟尾也是一個考慮點,但要大哥放棄來保證細佬又好像可惜一點(可能細佬自己都考到呢)。
洗費是要考慮因為現在大哥每月的學東西的錢也起過$6000.

沙呂 has around 35% student can get into沙呂中 each year .

原帖由 pineapple0983 於 11-7-14 13:03 發表

哈哈,e個問題我都想問,比你快一步添.......

沙呂每年最多係升上沙呂中,已經夠曬屈機;但培基就上番培基同沙呂、曾添。但培基應該唔算 band1 掛?

我都想見識下~ ...

回復 4# BBFan 的帖子

Monthly expense should be around $5000. $3400 for school fee, and the rest was travel and lunch.  I'm believe $7000 should be include the music instrument and after class activity, but if normally it should be the basic expense even you're not with APS.

睇升中派位唔覺得宣小比沙呂強很多

回復 6# agugi 的帖子

不如睇吓沙呂今年派成點!

http://www.bstwlmc.info/index.php?router=升中派位概況

不過宣小資料只去到2007年,近幾年找不到呢!
lmy

http://aps.solarcreation.com/index.php?option=com_content&view=category&id=65&Itemid=49

原帖由 cherry媽咪 於 11-7-15 00:10 發表
不如睇吓沙呂今年派成點!

http://www.bswlmc.info/index.php?router=升中派位概況

不過宣小資料只去到2007年,近幾年找不到呢!

Thank you!
lmy

原帖由 agugi 於 11-7-14 05:49 發表
我不明白。
已讀完小一, 無啦啦當初為何考宣小做插班生?
一定好喜歡宣小, 或是認為比沙呂小好吧?
那現在考到了, 為何又頭痛呢?

我也沙田區, 也有個細跟尾。
若是我, 我不會去宣小(其實連考都不會去考)。
在沙呂, ke ...

原帖由 miffy 於 11-7-15 14:58 發表
唔係化, 宣小9x%派band one喎, 仲有好多係band one頭名校

真係唔係強好多啦, 例如今年沙呂都好多band 1 頭名校, 如果用khmama個表, 宣小上年有六十幾個派band 1A, 今年沙呂都係六十幾個BAND 1A,但總小六人數宣小應該多些, 所以band 1頭百分相若, 即使band 1%宣小可能多些但我都唔覺得強好多, 除非一個小朋友入去係諗住爭尾20.
我小朋友兩間都唔係, 所以唔主觀的

原帖由 flowerpolly 於 11-7-15 16:57 發表

真係唔係強好多啦, 例如今年沙呂都好多band 1 頭名校, 如果用khmama個表, 宣小上年有六十幾個派band 1A, 今年沙呂都係六十幾個BAND 1A,但總小六人數宣小應該多些, 所以band 1頭百分相若, 即使band 1%宣小可能多些 ...

I also think F.1 allocation is similar in both cases. Supposedly a subsidized primary school (沙呂) will have less resource than a private school (宣小) because the former has no school fees. 沙呂 is now achieving similar F.1 allocation results as 宣小. That mean 沙呂 is at least as good as 宣小 if not better. Having 7 graduates going to 喇沙書院 is an outstanding results.

With the younger brother following, shorter distance and no school fee, I will definitely stay with 沙呂小.

原帖由 flowerpolly 於 11-7-15 16:57 發表

真係唔係強好多啦, 例如今年沙呂都好多band 1 頭名校, 如果用khmama個表, 宣小上年有六十幾個派band 1A, 今年沙呂都係六十幾個BAND 1A,但總小六人數宣小應該多些, 所以band 1頭百分相若, 即使band 1%宣小可能多些 ...

這是真的,如果你覺得沙呂和男拔是沒有什麼不同.

如果你的目標是沙呂,沒有必要改變.
如果你的目標是男拔, 宣小機會較大.

Comparing the F1 allocation results among both schools, the percentage of band 1 school allocation is comparable. However, if your target is those very top like DBS, DGS, SPCC, then you should make your decision.
‹ 上一主題|下一主題