用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘官立小學 再見了,優秀的好老師!
樓主: 喜出望外
go

再見了,優秀的好老師!

張校長時期……?公道來說,大仔是畢業生,經歷了兩任校長,記得前校長時期,家長根本沒機會認識學校,五、六年級的學生真係好大壓力,因為20名內才有機會派Brand 1,老師告訴家長不要奢望首輪自選學校有名校收,大仔成績唔達標,曾經多次想轉校,現在大仔已在一所理想英中就讀!校長和老師的努力無可置疑。在九官工作的老師真係比在其他官校壓力和工作量大…..,轉走的是好老師,相信轉來的也會是好老師!

既然 <有人辭官歸故里>
當然<有人漏夜趕科場>
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

今日家長日竟然見到劉sir同陳sir,亦終於知道佢地被調左去邊,希望佢地係新學校有新發展啦!
換轉係我,與其留係一個被不公平對待的地方,倒不如去另一處重新開始。
我會開解小朋友,亦相信所有被你地福祿壽(計埋何sir)教過的學生都會明白你地係有苦衷。更希望你地將愛心同教書方式帶到不同學校,讓更多更多的小朋友得益。
不過話時話,我都係今日至知完,上年學期尾投票選受表揚教師的結果原來出左,學校有出通告叫家長選,但又無通告宣佈結果,係咪李校長自己當選後,一時得意忘形,無做埋d手尾呢?希望佢今年都會關心下家長的感受啦!

我個小朋友都好掛住他們和離校的老師.不知道他們 到了哪裡?不論何處為他們送上祝福!並說聲:謝謝您們對小朋友們的教導.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

上年度表揚教師選舉已在校網公佈了好耐, 我和大部分家長一早就在網頁見到, 可能有部份家長冇留意, 而家是資訊科技的年代, 可用少d紙就應該用少d, 為我們下一代努力做環保!! 講開為下一代, 我們做家長應與學校配合才可教好下一代, 如我小朋友知道我們對學校這樣不滿那樣不滿, 又唔直接向學校講, 小朋友知道如何可在學校聽校長老師話, 嚴重d仲可能影響一生, 因我們家長也不尊重教導他們的人。再講, 如真的不滿, 應考慮轉校, 聽老師講學校每年都不知幾多人問學位被拒於門外.

好唔捨得眾良師,不過唔好令大人的負面情緒影響孩子!囡囡班的兩個主科老師都是新轉來的經驗老師,9月30日晚見他們介紹,看來都唔錯,囡囡也時常談到老師教學的情形,既然在此校讀書,一定給正面評價給孩子,我都要孩子懂得在別人前尊重我或其他長輩!

回復 4# sai1031 的帖子

梁司司主任調往般咸道官小
劉sir去咗李鄭屋官小
何sir好似觀塘官小
陳sir(福祿壽嗰個)最慘去咗元朗官小

回復 15# TwoKidsFamily 的帖子

我不覺得那個上年1C班的何老師,"何潔文"老師是一個好老師,上年我的女兒正是讀她的那一班,上年我送女返學,恰巧正面見到她正回校途中,禮貎上,我見到她想同她打招呼,她竟轉個頭來當作看不見

又另我的女兒沒有哮喘的,只是有點氣管敏感,每年一到清明,重陽可能會引發起有點氣促,他全年只有發作過一次,那次有其他學生家長見我女兒樣子很氣促,告訴她要不要看醫生或是什麼,她竟然答她,我女兒一年到晚都是這樣,不用理她   ,若是這樣的一個老師都說是好老師,那我不知什麼是好了........

前幾日睇到篇新聞,內容係講一個患有情緒病的爸爸,與太太因為一歲女兒不肯收拾玩具而發生爭勢,最終更拿刀劈人。

睇完後內心良久未能平伏,社會上一般打工仔,如果因工作壓力而得病已經好值得同情,但偏偏有d高層就特別知道你有病而會玩多你幾成,不停測試你有幾大忍耐力,睇你去到邊個位至會崩潰,其實真係有d心理變態。近日社會興以動物比喻人性,以上述的高層性格來喻,不似豬,不似狼,只值似狗。見到高層過自己的人,就狗縮狗縮;見到下級唔順眼,就雞蛋裡挑骨頭,一有小錯就立即開庭,狗審狗審。

做老師如果唔識回應高層的無理對待,一係自動離場,一係敢於反抗,千萬唔好將職場上的不愉快帶回家,令自己及家人受傷。寄語李老師,唔好再因為上司的無理要求而有輕生念頭,工作中得到的除了薪金外,應該還有一班能推心置腹的好同事;如果上司與同事都唔好,咁咪將心機放係家庭上,做個準時返工放工上班族算數。

我今次的留言應該都會遭到余副校同黃太發動的五毛黨攻擊,但係由得佢地0羅,道理係邊個度,等天判決。

作為家長,相信見文的也好好反思,猶記得某間官校接二連三有老師自殺,老師精神和身體不健康,孩子

每個人都應該要懂得尊重別人,做老師呢份職業已經都好大責任和壓力,我們作為家長更應尊重他們,但對於喜出望外所提及那兩位人仕係好多家長心目中他們根本不懂得(尊重)這兩個字,他們根本就是揸住雞毛當令箭,在學校打橫行,但無奈我們的兒女仍在這間學校讀書,所以只好敢怒不敢言

話咁快又一年,今年又同之前幾年一樣,又有一班老師要離開,年年係咁,校友會搞離做乜?猶記得去年余副校長回應班舊生同家長時話,校友會敍餐會一定會邀請福祿壽三個老師回來同學生見面,結果大家空歡喜一場!
不過算啦!可能佢偶像係梁振英,所以對承諾有與大眾不同的睇法!
今年咁多老師走,我忽發奇想:如果鍾主任的離開,能換回福祿壽其中一人,咁就算係校長為自己做過的錯誤補救。

咁系唔系這間學校越黎越差呀?聽完你地咁講真D有驚,囡囡9月份會讀九官,咁現在的校長係好唔好 ar...........:

[b]回復 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=34858736&ptid=2310043][color=Olive]YY9[/color] 的帖子[/url][/b]

無可否認,李校長係一個好重視學校的校長!在證實沉船意外死難者中有學校學生後,他立即要求老師在第二日上午七時回到學校,向老師宣佈有學生在意外中身亡,以及育局會如何跟進事件。最後,用十分認真語氣吩咐老師,要大家一早嚴厲訓示學生,一陣早會要表示應有的哀傷沉痛表情,因為會有記者到校拍攝!唉......咁重視出SHOW機會,咁重視學校形象,在教育局眼中,佢應該係一個完美無缺的好校長;在吳主任眼中,佢應該係一個完美無缺的好男人,但......我都唔知點講......好想喊!

sai1031    發表於 13-4-30 18:35

可遇不可求!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!