用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校:中西區和灣仔區-有什麼好學校呢? ...
樓主: lingling787
go

小一選校:中西區和灣仔區-有什麼好學校呢? [複製鏈接]

回復 21# Bluegene 的帖子

十五分都有家長入了 St. Peter ga...好似今年有家長排第五位都抽到。

12綱總共有16個選擇,減掉女校3間,佛教2間(因本人是天主教),大熱有3間,但已佔5個選擇,之後可做第二,三志願的選擇有:聖雅各,寶血,李賜豪,若都不中,就會有可能去到最後沒有數的三間了。

咁11同12網邊3間女校好?
:idea:

原帖由 lamcf68 於 11-7-15 11:17 發表
十五分都有家長入了 St. Peter ga...好似今年有家長排第五位都抽到。

15分入到st peter pm, 我都有聽過, 但係, 聞說st peter今年會轉做全日制, 不再分上午下午, 競爭一定更大.  15分入到st peter全日制, 未來可能係不可能.

真的很感謝各位的寶貴意見,我已經看了net11時般官和聖彼得,都很多人說這兩所學校的升中派位好。但我想知道它們1)功課量 2)教學模式 3)老師有愛心 4)會否很谷 5)多課外活動 6)普通話課(每星期多少)
這兩所學校和蘇小及真光(大坑)小學比較又怎樣呢?

回覆 2# shootingstar 的文章

出年小二轉-----合共六班小一(180 人)

原帖由 2wsx 於 11-7-15 21:24 發表
希望王國長老能給些意見

本人租住加老連山道附近,兩公婆都在附近的快餐店工作

選小學希望
1) 在附近學校上課,方便接送(我們一個返早,另一個就近晚,方便照顧孩子)
2) 希望學生放學後,可留在校內溫習(放工無定時)
3) 每月 ...

不如試下看聖雅各小學會否適合你。

醒目開學勳章 王國長老

聖雅各近年, 擺第2都未必入
原帖由 dandau 於 11-7-15 12:32 PM 發表
12綱總共有16個選擇,減掉女校3間,佛教2間(因本人是天主教),大熱有3間,但已佔5個選擇,之後可做第二,三志願的選擇有:聖雅各,寶血,李賜豪,若都不中,就會有可能去到最後沒有數的三間了。 ...

醒目開學勳章

原帖由 2wsx 於 11-7-15 21:24 發表
希望王國長老能給些意見

本人租住加老連山道附近,兩公婆都在附近的快餐店工作

小學希望
1) 在附近學校上課,方便接送(我們一個返早,另一個就近晚,方便照顧孩子)
2) 希望學生放學後,可留在校內溫習(放工無定時)
3) 每月孩子零用及飯錢最多祗得一千元
4) 不能負擔時尚手機或平板電腦
5) 父母均不懂英語
6) 希望學校老師有愛心
7)不希望孩子因為窮而被看扁

請問12 區有那一間小學較適合我呢?

2wsx ,
我唔係王國長老, 可以俾啲意見嗎?
好好彩, 你心儀嘅兩間學校我都有參觀同聽學校簡介會, 老實講, 的而且確令我大大改觀。
特別係你2選1嘅「官立嘉道理爵士小學」, 老師們嘅友善持平,確係一讚!

◆我也覺得你的首選「保良局金銀業貿易場張凝文學校」非常適合你小朋友。
1. 學校就响你隔離街, 唔使舟車勞頓,接送不用5分鍾。
2. 放學後嘅延展服務會因個別學校而異, 一般有課外活動及興趣班或功課輔導。
3. $1000的零用及飯錢應可慳到, 近屋企可帶飯或午飯時段由家長送飯or 回家午膳。
4. 在學校簡介會上, 從未聽過有要家長購買時尚手機或平板電腦以配合課程。
5. 在學校簡介會上, 從未聽過校方有要求家長要有英文聽寫能力, 才能入讀。
6. 保良局張凝文的校長及老師在簡介會, 對家長們的查詢都有耐性, 對學生的需要非常清楚。
7. 也請你不要看重小朋友會否因為窮而被看扁, 行為光明磊落、自重而不自卑、自強而不自大,有誰敢看扁, 對嗎? 另係校方會支援有需要家庭, 詳情請聯絡校長或社工。

◆除保良局金銀業貿易場張凝文學校外, 你另外的心儀選擇「官立嘉道理爵士小學」, 也非常切合你的要求。
1. 學校就响後面兩條街, 亦唔使舟車勞頓,接送只用5-10分鍾。
2. 課前/後設班主任課,照顧學生全人發展
3. $1000的零用及飯錢也可省回, 近屋企可帶飯或由家長安排午膳。
4. 官立學校不需要家長購買時尚手機或平板電腦以配合課程。
    (亦請告知12網有邊間小學要家長購買時尚手機或平板電腦, 等EK家長在選校時參考, thanks)
5. 相信你的小朋友在同學間的英語氣氛帶動下, 一定得益。
6. 絕對相信香港所有老師都係關愛學生, 為甚麼你有担心呢?
    (麻煩可以話俾我知邊間12網學校嘅老師無愛心嗎? )
7. 「學生資助辦事處」有各支援申請可協助有需要家庭, 詳情請聯絡校方或社工。
     再請你也不要看重小朋友會否因為窮而被看扁, 行為光明磊落、自重而不自卑、自強而不自大,有誰敢看扁!

以上意見只跟據2wsx 的個人意願而提供, 各EK家長只供參考。

醒目開學勳章

原帖由 w_y 於 11-7-15 10:45 發表
好同意樓上講. 即使進註名校區, 無運一樣大件事. 話之你11 定12網.

每個人心中自有把尺. 但好學校還是有些項目大多數人會認同, 例如: 校舍, 活動空間, 老師質素, 學習氣氛, 升中派位等. 世上無完美的學校. 相信大家都係用一般人的標準去俾意見. 如有獨特見解又唔明說, 大家真係當你靠害架! 當然, 首論直入英小, 家長真係有覺好訓, 都相當吸引, 但點解都唔係大部分家長首選, 甚至連阿二阿三都唔係呢? 真係要深思.

呢度算好啦, 大家講話都留一線.

Agree
自已為人父母, 想自己小朋友好之餘,也不存心希望其它小朋友派得唔好, 將心比己,過得人過得自己先光明磊落!

我無心踐踏名校優越感

橫眉冷對千夫指,我行我!

為什么人人減班 佢擴班?

醒目開學勳章 王國長老

假設你係認真考慮呢幾間學校, 我亦認真建議你o係放學時候去學校附近睇睇學校真正情況
其實係其中一間情況比較勁d, 因為好多印巴南亞裔人士, 對"教養小朋友"睇法同本地家長唔太一樣
而even有間12網好受歡迎既學校, d學生曳既情況簡直係令人側目, 我自己小朋友都唔係讀一間主張知規守禮既傳統學校, 我都覺得果d細路好曳: 曳既意思係會o係學校附近地方大聲喧嘩, 講d好難聽既說話例如叫d同學"食c啦你, 死開啦"之類, 我真係接受唔到一個小學生咁講野lor
我唔會認為一間學校要famous, 多人爭至叫好學校, Anpanmama既評語亦好值得參考, 不過always都係, 除左簡直會, open day之外, 有好多認識學校既方法, 都可以考慮

原帖由 2wsx 於 11-7-16 07:42 AM 發表
多謝你! Anpanmama

我很希望大家比的空間去討論一些平民學校,唔好一見就提出 "靠害","擾亂視聽"等反面野

我知道選名校是主流意見,難道討論一下非主流意見,就能改變主流意見嗎?

以我的條件,可以限隨主流嗎?
12 區祇有一位 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-18 10:37 發表
假設你係認真考慮呢幾間學校, 我亦認真建議你o係放學時候去學校附近睇睇學校真正情況
其實係其中一間情況比較勁d, 因為好多印巴南亞裔人士, 對"教養小朋友"睇法同本地家長唔太一樣
而even有間12網好受歡迎既學校, d ...

可以講多小小那間受歡迎但學生曳的學校嗎?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題