用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 Hi ! 2011年入讀培道小一媽咪...請進^^
樓主: ptm
go

Hi ! 2011年入讀培道小一媽咪...請進^^ [複製鏈接]

有時可能係普通話音同平時我地講(廣東話/中文)唔同,佢地未轉好台。比多啲時間啦,如果抄寫多啲,對佢有冇幫助吖?

不過老師教的普通話都很成功, 小女的讀音進步不少, 不錯

原帖由 jovinng 於 11-11-8 19:45 發表
有時可能係普通話音同平時我地講(廣東話/中文)唔同,佢地未轉好台。比多啲時間啦,如果抄寫多啲,對佢有冇幫助吖?

今次英文測驗好似無吔時間溫,明天仲要中默,要明天先開始溫英文,仲有數學.想問下你地知唔知英文rewrite sentences係吔?我唔明佢想點出,可否指點下.另外明天中默好似要默手部的字(extra),一同努力.

今次英文測驗得88分!唔知點解,硬係唔知點溫!好似好冇方向咁。點好

其實對比番上次的測驗個模式差唔多,妳可以同小朋友多啲佢哋做嘅作業。

Yes,將要做更多練習...haha

原帖由 eggegg 於 11-11-30 18:24 發表
其實對比番上次的測驗個模式差唔多,妳可以同小朋友多啲佢哋做嘅作業。

又派咗中文測驗卷喇!

得73分咋!佔大部份都衰係閱讀理解度!不知點算好!

quote]原帖由 eggegg 於 11-12-5 20:16 發表
又派咗中文測驗卷喇! [/quote]

激死我,我個囡有啲字喺閲讀理解度有得照抄都可以寫錯!

給他們多些时间!

大家不用擔心 培道的老師 都好有愛心的
如果小朋友 未適應 默書 測驗
分開 2 , 3 天幫小朋友 溫習吧
每天溫一小段 比較容易
我兒子以前也是這樣的

請問學校是否今年才用rwi 教法?  1 星期上多少lesson?  學校是否跟rwi 個敎法還是利用rwi 的原理去教44個原音或怎樣?若跟足rwi教法, 培道打算用多少年時間教晒成套課長, 因為rwi在外學是分5級, 約需時4-6年完成!  平時上rwi會再細分小姐學習嗎?
net teacher 是一星期一堂, right?  net teacher不是教rwi的, right?
請指教!謝謝!!

回復 yeewaibb 的帖子

我也想知道,..有沒有人能告诉我們.

魅力公主 醒目開學勳章

halo ~

我女K3, 黎緊9月升小, 佢考到培小, 但睇你地既留言, 普通話既要求都唔低, 但我女KG無普通話學, 又無係出面學過, 會唔會好吃力呀??? THX ~

另外, 想問培小係咪有得申請學費減免呢?? 唔該大家
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回復 wing 的帖子

最好去讀下初級先,咁就易pick up。但比較出面,中英數科都算淺!但我見小朋友讀得幾好,(雖然科科得80幾分,咁小)
另外,好似冇減免喎。可以致電去問下

魅力公主 醒目開學勳章

jovinng 發表於 12-1-5 13:51
回復 wing 的帖子

最好去讀下初級先,咁就易pick up。但比較出面,中英數科都算淺!但我見小朋友讀得幾 ...

好多謝你回覆, 近來你地好似靜咗, 係唔係開始忙LA ??  

我都好想俾佢出去學, 奈何屋企環境唔許何, 所以都未知係咪可以讀, 但我好鐘意呢間學校
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回復 wing 的帖子

係呀!又要返工,又要溫習(考試).....Take care..

回復 wing 的帖子

真的!現在無咁忙!上星期3日大考........今天已經知道小朋友英文科9字頭但中文科不合格(我小朋友讀英文幼稚園,至於中文測和考我已經好比心機同佢溫>.<),所以想讀培道既小朋友真的要做2手準備(由其中文普通話和英文),至於數學就不是特別難。所以我都好佩服有番工媽咪!(因本人覺得培道默、測和考不停,但好在很早比範圍給小朋友溫習)。

ptm 發表於 12-1-9 20:14
回復 wing 的帖子

真的!現在無咁忙!上星期3日大考........今天已經知道小朋友英文科9字頭但中文科不合格 ...
妳小朋友嗰班已經知道晒啲分數喇! 我囡嗰班只喺講咗數學咋,攪到我好心急!

回復 eggegg 的帖子

唉!!!!!!!!!!!谷極!都係得80幾分!點算,要儉討下
‹ 上一主題|下一主題