用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 Hi ! 2011年入讀培道小一媽咪...請進^^
樓主: ptm
go

Hi ! 2011年入讀培道小一媽咪...請進^^

原帖由 shirleychan2007 於 11-9-20 06:12 發表
各位媽咪, 你地好呀, 我個女今年啱啱轉過黎培小四年級, 大家交流下啦!

Hello!您好!

Hi ShirleyChan2007
你好呀, 返了3個星期學, 你囡囡習慣嗎?
多口問句, 為何會中途轉到這校, 你覺得這校比之前的有什麼優勝?

原帖由 shirleychan2007 於 11-9-20 14:12 發表
各位媽咪, 你地好呀, 我個女今年啱啱轉過黎培小四年級, 大家交流下啦!

ptm
你仔仔中文默書會全部默晒吧
唉, 我女好無記憶咁, 成日都唔記得點寫,
不過, 其實都需要默幾多, 對於我女來講, 都因難, 從來未默過書, 一下子要默出來, 都有點吃力

佢做完功課我就同佢默一次(日日如是)。

有時叫她試默, 佢就沒神沒氣的

原帖由 ptm 於 11-9-22 16:30 發表
佢做完功課我就同佢默一次(日日如是)。

hehe.....me too

ptm,
你有參觀學校嗎? 我成日聽亞女話要上天台上堂, 好似樂器都系, 天台有課室??

我淨係聽過阿仔說P.E堂會上天台做運動。
Otwokids我開了培道chat chat我們過去說

回復 6# OtwoKids 的帖子

各位媽媽, 大家好呀, 好開心有回覆呀! 開o左學一個月, 阿女都好ok呀, 好快適應到啦! 至於點解轉過黎, 我諗係我一手做落既錯, 因為當佢揀一年級個時, 我一心諗住佢順理成章跟家姐, (當時家姐讀緊四年班)(我亦係o係個間學校畢業), (o個間學校係: 天x嘉x撒學校), 所以根本唔駛諗一定收, 所以就俾佢入o左去, 點知呢間學校一轉o左一條龍之後, 就簡直唔係人咁品, 所有教育既理念無晒不特止, 佢地既遊戲方式係: 汰弱留強, 美其名會拔尖補底, 實際上係標籤你, 只要你稍為差d, 就會被標籤, 跟住就成日見家長, 問你點算, 言語間仲會叫你考慮下呢間學校啱唔啱佢!

回復 1# shirleychan2007 的帖子

跟住不停咁令你難受, 話你個女有幾差, 令到個女無晒自信, 就算你地幾努力, 佢都唔會睇到, 到最後你只有自動退出, (咁就中正佢下懷)!! 我自問由我個大女開始已經加入家教會幫手做委員, 一路直至細女入去, 再成立埋校友會, 無功都有有勞呀, 佢一樣不留情面地俾說話你聽, 聽得幾次, 我都心淡, 我唔想我同個女再係度受難, 更加唔想個女就咁就無o左個童年, (因為佢朝7晚7咁將所有時間放係功課同補習班上), 返到屋企仲係無得抖), 所以咪選擇離開囉!
開頭我都有d擔心, 因為阿女係o係不情願之下轉校, (佢唔捨得d同學仔), 但到依家已經一個月啦, 佢都算適應學校生活, 最大得著係佢每日放學返到屋企做完功課仲有時間睇電視, 以前唔好話睇電視, 睇廣告都無時間, 當然佢係以前間學校既level係深既, 所以過到黎, 佢都可以handle到, 一定無以前咁辛苦!
所以我係度奉勸各位家長, 一定要揀一間啱自己仔女既俾佢地, 而唔係將自己既喜好加諸佢地身上, 俾你入到所謂既名校, 但失去既係親子關係, 用眼淚換走一個童年, 我就覺得一d都唔值得囉!

聽你講都有一番辛酸 唔緊要啦,塞翁失馬... 最重要你囡囡現在讀得開心
你講得啱架, 我沒有免強囡囡跟哥哥間學校, 我覺得每個小朋友性格不同, 進度不同, 所以做父母就要小心揀一間適合既學校比佢地囉

敝了, 我唔識喎, 過邊度CHAT

回復 1# ptm 的帖子

歡迎, 歡迎, 大家交流下

大家好!我小朋友讀小一愛班.上星期五去完家長會,覺得D老師好有心機,做咗D記念品比家長,值得一讃.

想問下其他班家長,上次中默要默水字部嘅字,有無通知家長?我地班無通知就默,但我聽講其他班有通知,佔20分.其實個20分計唔計落成績表?如果計好似唔係咁公平,應該全級都通知.會唔會同學生講無同家長講?

係(Date:30/9)手冊到通知家長要額外默10個水字部生字,不過(好似)就算唔識,課文啱曬都100分,同英默一樣有extra範圍。

系呀, 老師和校長都好有heart, 每次聽校長的話,都好有得著, 比10 個好佢, 哈哈

至於默書, 可能額外的20%唔計考試分吧, 因為分數是分開比, 例如 97+8

原帖由 monster2003 於 11-10-17 12:00 發表
大家好!我小朋友讀小一愛班.上星期五去完家長會,覺得D老師好有心機,做咗D記念品比家長,值得一讃.

想問下其他班家長,上次中默要默水字部嘅字,有無通知家長?我地班無通知就默,但我聽講其他班有通知,佔20分.其實個20分 ...

如果只係叫默,而唔計平均分,都OK.可以鼓勵佢地讀多D.下次英默PART 2 好鬼多字,老師會唔會讀定自己背默,因今次PART 2 要計分.你地覺唔覺得今次好似深咗好多.

系呀, 今次英默真系深左好多呀, 我都擔心亞女入唔晒腦
唔單止英文深, 中文作業D重組句, 部份都好長, 好深

Hello! 我囡囡讀一貞班