用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 Hi ! 2011年入讀培道小一媽咪...請進^^
樓主: ptm
go

Hi ! 2011年入讀培道小一媽咪...請進^^

ptm 發表於 12-6-27 18:11
因學校附近打莊起樓,所以今年提早放暑假。

原來今年早左放, 我以為每年都系咁早添

OtwoKids 發表於 12-7-11 13:44
原來今年早左放, 我以為每年都系咁早添

舊年返到6月尾,

7月返1日.

沖廁 發表於 12-7-11 19:49
唔好意思借個位來求助

學校要8月尾先派書, 即係暑假冇得備課,  小女普通話&英文底唔好, 想善用暑假準備,  ...

其實唔知學校會唔會轉書的,

呀仔小一時中文用快樂學語文,小二轉了我愛學語文.

Mastering English Grammar for Primary Schools Book 1 不是教科書,
英文測考通常是溫工作紙的.

放鬆d,

升小一的暑假同佢寫下d中文字,注意筆劃。

多閱讀中英文故事書,

有閱讀習慣的孩子,上課會尊心d.

小一壓力不大,小一是蜜月期,

到小二在學校的英文課堂裏會做較多的TSA,

Mastering English Grammar 是一本易明不深的Grammar.

但學校的Grammar 工作紙比Longman Express的深.

2010年或之前入學的年級是用Longman Express的英文書.

喇沙小學都是用Longman Express的。

沖廁 發表於 12-7-19 00:55
我有2012-13的書單, 這幾本書是2012-13 p1用的
喇沙是用Longman Express, 但佢地主要是用wide range start ...
我不知道你有書單,抱歉!!!
你認為wide range starter難嗎?
每間學校都會出好多工作紙給學生,我只是形容工作紙的程度。

回復 沖廁 的帖子

有,一點點!我也需要買多一套運動衫今年.

回復 jovinng 的帖子

正確, 我兒子今年小六畢業,跟他的大部份同學一樣,乖巧/純/有禮!

回復 chiu0128mama 的帖子

那,...中學派得好嗎?他平日成績好嗎?

在校內成績B3,但派了第二志願B2中中,今年大部份同學都派得唔錯,OVER 一半入B1, 1至3志願的好像有89%

回復 chiu0128mama 的帖子

good!!!