用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) SPC家長請進2011-2012
樓主: hellomickey
go

SPC家長請進2011-2012 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小女都係
我現在用紙寫低要交什麽,要帶回什麽,要交去边!待她回校照着做。但效果一般,成功率50%。昨天則嘗試用多個環保袋載着要交要帶回的物品,初步成功...
其他家長有any suggestion?

yes, absolutely agree, really rush, no time for searching and thinking.  好多通告沒有講得好清楚,學校好像expect家長已經知道晒係什麼咁。

原帖由 hellomickey 於 11-9-4 18:16 發表
唉!俾個女怨呀!明明D通告寫明on or before5/9交...結果2/9沒交就俾老師話,個女仲嬲咗我...
我都想早D交,但通告又多,又想同女兒商量參加什麽活動,加上大仔学校又有一大叠通告,我又夜放工...我都睇到零晨2時幾...家陣 ...

我個女都係,成日唔見野.今日校章都跌埋.
請問大家知唔知如果2個校章都跌晒,可以去邊度買?

另外係咪第一個星期,俾小朋友熟習吓先,所以好少教書啊?

我當時好驚唔見校章, 所以買校章個袋都有留返, 裡面有字條寫著: 國龍體育用品有限公司, 旺角洗衣街169號地下,
tel. 23969823, 你可打去問下,

不過, 我想校務處也有的, 不如打電話返學校查詢.

我也很擔心女兒上學情況, 帶了簿返學校又唔見咗, 我比錢叫佢去校務處買, 點知錢又唔見!於是再比, 最後終於買到, 可以交簿比老師了, 真係每日都好驚!

原帖由 DeeDeeY 於 11-9-9 18:24 發表
我個女都係,成日唔見野.今日校章都跌埋.
請問大家知唔知如果2個校章都跌晒,可以去邊度買?

另外係咪第一個星期,俾小朋友熟習吓先,所以好少教書啊? ...

其實你哋不用擔心的,可以在校章背後貼上名貼,如果在學校唔見咗,可以在金魚缸內找尋,有自己的名牌就一定搵得番。學校校務處亦有得買...

原帖由 rinapang 於 11-9-10 20:45 發表
我當時好驚唔見校章, 所以買校章個袋都有留返, 裡面有字條寫著: 國龍體育用品有限公司, 旺角洗衣街169號地下,

我也很擔心女兒上學 ...

可以去校務處買.. 唔駛擔心...

原帖由 rinapang 於 11-9-10 20:45 發表

我也很擔心女兒上學 ...

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 2011/9/12 15:46 發表
其實你哋不用擔心的,可以在校章背後貼上名貼,如果在學校唔見咗,可以在金魚缸內找尋,有自己的名牌就一定搵得番。學校校務處亦有得買...

Good idea!即刻貼番個名先

醒目開學勳章

我最擔心是她上PE堂換衫,好彩順利過渡

Thanks for sharing and support!
原帖由 Pumpkin_mama 於 11-9-14 00:07 發表
可以去校務處買.. 唔駛擔心...

想問下隻蝴蝶結係唔係應該用針線聯死?

我冇丫.. 因為姐姐用bleach件衫..

原帖由 calcalcal 於 11-9-14 22:41 發表
想問下隻蝴蝶結係唔係應該用針線聯死?

醒目開學勳章

小女很快便適應了小學生活,她說很開心,甩漏嘢都少了 各位的小公主如何呀!

想問下大家有冇訂「小小英語街」?

Exam is coming but I didn't get the scope of exam.  Any experienced mum?

回復 zigzag 的帖子

Hello zigzag,

多謝你嘅分享同埋tips, 真係好有用, thank you v much arh.

考試嚟緊, 想問吓 English composition & 中文作文 係考d物? 要成個鐘?

thankyou.

The teacher has delivered the Syllabus for the examination before holiday

一年級應該係考看圖作句,具體就唔太清楚,因為考試卷只會上堂派俾洶
學生對卷,唔可以帶回家,作文卷更加唔會對卷。

P.1 English exam also covers Reading and Writing 1B, any ideas?

回復 somay 的帖子

I think there is a typing mistake, it should be 1A.
‹ 上一主題|下一主題