用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Ritalin 份量???
go

Ritalin 份量??? [複製鏈接]

我仔 6 歲半,食緊 1/4 粒葯,每朝及中午飯後各食一次,但好似冇咩反應咁,係咪份量小左 d 呢 ? 你地 d 小朋友幾多歲 &   食緊咩份量呀 ?
   0    0    0    0

係政府醫生?1/4 好似好少喎~ 係咪關你仔體重事呢?

我仔6歲,早、午各半粒

原帖由 manicheung 於 11-7-12 12:17 發表
我仔 6 歲半,食緊 1/4 粒葯,每朝及中午飯後各食一次,但好似冇咩反應咁,係咪份量小左 d 呢 ? 你地 d 小朋友幾多歲 &   食緊咩份量呀 ?

我仔就黎80磅,唔知關唔關重量事呢,我黎緊覆診再同醫生商量吓d份量問題先,thank you

咦,咁應該唔關體重事喎~ 我仲估你仔太輕,所以藥o既份量都唔可以重添...

我仔就60磅,醫生都話早、午各半粒份量都唔多喎~

原帖由 manicheung 於 11-7-13 17:46 發表
我仔就黎80磅,唔知關唔關重量事呢,我黎緊覆診再同醫生商量吓d份量問題先,thank you

原帖由 annaanna 於 11-7-14 09:32 發表
咦,咁應該唔關體重事喎~ 我仲估你仔太輕,所以藥o既份量都唔可以重添...

我仔就60磅,醫生都話早、午各半粒份量都唔多喎~

我而家心思思想偷偷比半粒佢食,試下反應係點,但又好似好過份咁,等到9月見醫生又擔心佢開學時比老師罰到飛起都未放學......都唔知點好

係唔係政府醫院覆診?點解唔試下改早個覆診日期呢?自己改份量唔係咁好喎~

原帖由 manicheung 於 11-7-14 20:36 發表

我而家心思思想偷偷比半粒佢食,試下反應係點,但又好似好過份咁,等到9月見醫生又擔心佢開學時比老師罰到飛起都未放學......都唔知點好

如果問題我聽過.... 好似可以打電話番去... 要求按排提早覆診....見醫生 , 試下打去問下啦....
原帖由 manicheung 於 11-7-14 20:36 發表

係喎我都冇諗過打返去改期得唔得添,聽日打去問問先,多謝你地提醒我呀

我仔仔7歲多, 42lbs, 只是每天早上食Ritalin 10mg半粒, 我都唔覺有咩作用, 只是遊戲治療, EQ小組搭救

原帖由 依嵐媽媽 於 11-7-25 23:31 發表
我仔仔7歲多, 42lbs, 只是每天早上食Ritalin 10mg半粒, 我都唔覺有咩作用, 只是遊戲治療, EQ小組搭救

依嵐媽媽,你仔仔係邊度上遊戲治療呀?幾錢一堂?可否pm資料給我?thanks!!

回復 1# hoiyan 的帖子

其實我都係參加小童群益會課程, $350/6堂 因為係親子課程, 所以6堂後要靠自己 我亦有參加其他機構既Play Therapy, e.g. 教會...不過, 他們都`鼓勵你學完做家居訓練

42lbs 太輕喇...

1粒只有4個鐘藥力, 1日1次唔夠ga...

不如問清楚醫生~

原帖由 依嵐媽媽 於 11-7-25 23:31 發表

小兒9歲剛開始食Ritalin, 分3次食, 每次各5mg
‹ 上一主題|下一主題