用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2011年9月 P1(交流區)
樓主: ICbaby
go

2011年9月 P1(交流區) [複製鏈接]

回覆 2# otbb 的文章

otbb,

My girl is also in 1A.

回復 41# DiamondHill 的帖子

yo....my boy is also in 1A

原帖由 luiluimama 於 11-7-20 11:52 發表
yo....my boy is also in 1A

luiluimama

Nice to meet you here.  My daughter just told me she liked her PE lesson today with that up and down activity.  Actually, I don't know what she said.... HAHA

我仔1A。

PE是二人鈎手背對背一起起身,阿仔話好好玩!

原來係咁,我個女既中文表達能力好差呀,希望多點提下我。

醒目開學勳章

my boy is also in 1A.

好似好好玩咁喎, 我個仔仲衰, 問佢佢只會話"玩囉", 扮哂好秘密咁唔講我知, 而家終於可以喺你地果度知道佢地喺學校做咩啦

原帖由 DiamondHill 於 11-7-20 12:10 發表

luiluimama

Nice to meet you here.  My daughter just told me she liked her PE lesson today with that up and down activity.  Actually, I don't know what she said.... HAHA

原帖由 DiamondHill 於 11-7-20 11:29 發表
otbb,

My girl is also in 1A.

She is so happy to go to school.

Besides, she told me she played "123 紅綠燈".

報到! 囝囝暑期 1c 班.

日日都問佢上堂做什麼, 佢話同老師傾計. 第1日介紹自己, 第2同第3日傾計?好彩琴日中文科有工作紙派回家,唔係仲估估下咁多計傾!

我囝囝適應班是1B, 玩紅綠燈. 體育堂又做「上落臺階」.
亨受和孩子的每一秒鐘!

我的女兒也是1B適應班,今日玩了拋豆袋。她今日放學特別開心,因為她的中文工作紙取了甲一個人的成績,她說有些同學取了甲五個人的成績,我只是聽但我完全不知她說什麼。

暑期班真係幾開心!

多謝老師們願意在暑假期間,抽時間來教導小朋友!

我個仔都係1A班,但佢病咗成個禮拜,冇返到!好慘!
另外,佢被編排學cello,我打去學校問有關學樂器問題,冇人回覆,原來黃主任放咗假!最後都簽咗同意書學cello!希望學校有得租樂器,唔洗每次帶返學校學啦!

回復 1# yingming9 的帖子

我囡囡係1B班,學校日日都有中文學幾好呀!囡囡話返得好開心。佢都被編咗學大提琴,我仲未買琴呀!

我個仔學單簧管一年了, 今年考上學校的初管, 老師說他吹的時候, 手按得太用力了, 個管可能要整(變形了), 所以如果, 你個仔和我個仔一樣, 不小心, 不專注又活躍,最好不要買太好的, 因為大多數到三,四年級都得再換琴(高級數), 仔! 頂住啊, 換琴先搞攔它啊~o~

回復 55# yachen_tw 的帖子

吓﹗原來會變形架,我仔仔都是學單簧管,叫他小心d先,多謝你的分享,高級果支大概是幾多元呢?

好像要上萬的吧, 不記得, 現在這個就是學校推蕮的$3600

回復 53# yingming9 的帖子

簽名被屏蔽

我囡囡係d 組
佢都講好小野比我知
只係說英文堂老師你中國人, 但老師唔會講中文既,
叫佢地唔好講英文 !
小息出去玩lor.....

我想問下學校對襪係咪冇冬夏之分?
好似好厚咁,攪到囡囡對鞋小小頂子......其實著薄襪就ok架, 睇黎又要買過對黑鞋.....
仲有, 學校話要買食飯枱墊, 咁大張係咪係學校存放 ?  定係每天帶回學校 ?
‹ 上一主題|下一主題