用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香島會不會好「左」好「愛國」
樓主: soso1227
go

香島會不會好「左」好「愛國」 [複製鏈接]

原帖由 soso1227 於 11-7-12 17:57 發表
如果無政治立場,我認為此校地點、環境、校風都不錯,band 2 頭好選擇,band 1尾買保險可用。

唔好意思!  我認為做人無立場同做條鹹魚無分別.  既然有立場便會有政治立場,睇你揀邊一面啫,有乜問題?根本無話邊一面絕對啱晒.

最討厭啲人做牆頭草:  "牆頭草順風倒,無論刮風下雨,我自悄然飄搖。”

原帖由 soso1227 於 11-7-12 17:57 發表
唔好意思,九龍塘香島中學是我安排扣門,家人不知。

先筆試、再分別面試小朋友和家長,當日見學生幾純樸,老師好誠懇,最好仲係收左我囝囝! 但返家報喜卻引來部份家人反對,一方認為此校會灌輸愛國=愛黨思想,太政治化;  ...

其實佢同平時D學校無MUG唔同,只是個老背景較令人有混淆, 作為學校,相信你都好欣賞....其實點解唔試下以這角度去思考.......借此去了解中國, 始終香港係背靠中國, 早D了解總比後知後覺好, 認識下點解HK新一代會成日較中國來GE學生弱....而且各人有各自性格立場, 唔係話你入到去就會變成點樣GE人, 正如你去左一間基督教學校由幼稚園至中學畢業..你就一定係基督徒??

另外, 愛國=/=愛黨, E 個要明確清楚好D, 我都唔會叫個小朋友唔好愛黨, 由佢自己去分辨啦, 但是中國是中國人GE根來GA...

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-7-12 18:20 發表

唔好意思!  我認為做人無立場同做條鹹魚無分別.  既然有立場便會有政治立場,睇你揀邊一面啫,有乜問題?根本無話邊一面絕對啱晒.

最討厭啲人做牆頭草:  "牆頭草順風倒,無論刮風下雨,我自悄然飄搖。” ...

OK, 我改一改:如果無「激進」政治立場,比較適合

回覆 22# hinhin_ma 的文章

絕對agree
今日同囝囝天水圍香島考分班試,聼各家長評價此校都ok,好似話此校午膳由中一至中六都要留校午膳。

原帖由 TiTiTiTi 於 11-7-12 13:12 發表
愛國有咩唔好?
唔通愛日本、美國咩!

愛國不等於愛黨!

不錯,培養學生愛國有什么問題,愛國不等於愛黨。所有學校不就是都培養學生對學校有歸屬感嗎?那么培養學生愛國有問題嗎?
愛國才會想令國家進步,才能做社會棟梁。
你們也可以問問其他國家的人,甚至問問家傭,他們愛不愛國家?

(左)係指中國,(右)係指臺灣,香港有冇臺灣學校?

其实香島有咩間題? 有政冶課教學生親共嗎? 我想應該没有的。我兒子天主教小学的GS科也教他愛國愛港。

當日我也有帶兒子自行面試英文班, 因為想買一個保險, 始终是一間纯品的学校, one 尾two頭。 亞仔面試後告訴我那位Miss的英文很好的。

懂简筆字, 説普通話, 多一門專長, 也是好事。

我放棄香島英文班学位, 是大抽獎派去了Band one 英中, 如果派不到, 我的首選會是香島。

我帶兒子考香島, 我媽也有些意見, 因為以前那批文革時受過傷害、無歺温飽、無書讀的人也真是很惨。 但那是黨的問題,怎會跟學校扯上關係?

醒目開學勳章

原帖由 skytrain 於 11-7-12 21:32 發表
我帶兒子考香島, 我媽也有些意見, 因為以前那批文革時受過傷害、無歺温飽、無書讀的人也真是很惨。 但那是黨的問題,怎會跟學校扯上關係?...

That's why they are so sensitive.

年代不同了, 中国這幾十年不是进步了很多嗎?
之前有位家長説不喜歡有国内同學就讀, 我就刚刚相反,我叫个仔如果讀香島一定要揀个國内同学坐隔离。 因為我以前讀書接觸过国内同學, 真的很勤力(無論中学定大学), 坐佢隔離, 幫到自己唔小。 現在国内小三已教英文, 再不像從前中一才学a,b,c...有競爭才會有進步。

現在香島的英文程度应該是一般, 但其他科目也教得深的。希望佢哋慢慢提升, 成為一間有实力的band one 学校。

好似6月東方有報導, 有九位定十位全港優秀学生, 其中一位是來自香島的国內学生。千萬別看少别人, 正如孔子話:三人行,必有吾師焉....

醒目開學勳章

我相信無人會不愛國,但如何將愛國的觀念灌輸給下一代呢?

在奧運會頒獎那一刻,誰不以身為中國人而自豪?對六四、貪官侵呑救災捐款,我們都感痛心,是因為身為中國人才感到切膚之痛。幸好我們生於香港,有新聞自由、言論自由,個人發表意見後不會人間蒸發。很怕有一天會失去我們習慣了擁有的自由…

只要稍翻中史,文革、大躍進固然是民族悲劇,但蔣介石換金元券也令民不聊生。如今,令十三億人有飯食,令中國擺脫百年積弱,令中國在國際舞台舉足輕重,不得不佩服現時政府,但我不想硬被灌輸中國好的一面,而避談陰暗面。如果在學校要避談六四,我會

醒目開學勳章

原帖由 skytrain 於 11-7-12 21:57 發表
年代不同了, 中国這幾十年不是进步了很多嗎?
之前有位家長説不喜歡有国内同學就讀, 我就刚刚相反,我叫个仔如果讀香島一定要揀个國内同学坐隔离。 因為我以前讀書接觸过国内同學, 真的很勤力(無論中学定大学), 坐佢 ...

同意,國內人真是很主動、很努力,可能是人多,機會少,他們叻的一批人做事真是很給力,HK少爺兵完全無得比

愛國情操高尚, 誰敢說不.    我諗起星爺套"九品芝麻官", 我仲笑梗, 話說包龍星阿媽攞住把尚方中寶劍去衙門斬貪官, 閉就閉在擺烏龍, 該尚方寶劍原來為明朝崇禎皇帝, 因為包龍星阿爹忠君愛國所賜之物, 但是當時巳經是清朝, 以明朝的尚方寶劍斬清朝的貪官, 竟然變成大逆不道, 佢阿媽幾乎受罰被斬.    咁樣原來"愛國"又要加上一個"時限".   好唔好笑...

共富貴, 高呼愛國有幾難?...共患難, 無私愛國才見真章!

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-7-12 23:38 發表
共富貴, 高呼愛國有幾難?...共患難, 無私愛國才見真章! ...

Agree, only hate those 貪官 and bad politician.

回復 29# skytrain 的帖子

係香島,又真係唔會有人看不起別人,呢位傑出學生正正係小女既同學,記得當日四川大地震,全班同學,老師都為佢家人擔心,但佢仲好堅強,好努力.....
係香島有個文化,係互助,叻既會教d冇咁叻既同學,互相幫助.........

係香島,又真係見盡唔同階層既人,有窮人,有錢人........但大家唔會歧視大家.......

升唔升呢!唔係佢地最關注既問題,佢地真係想教好每一位入讀既學生....

例子
小兒都入左呢間,但係成績好差,加上佢係情緒上係有d問題,但d主任好好,係呀仔生日,考試前,親手寫生日card,鼓勵信,寄去屋企,鼓勵佢要盡力,呀仔收到信之後都眼濕濕,冇諗過訓導主任會知佢生日,唔介意佢成績差,關心佢,當時連我都想

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

又唔係避談六四,只係大家唔會主動講姐!
係學校唔會太講政治,好敏感呢!不過你講左都冇人罰你既 其實佢地每天都要讀報,返到屋企,我地一樣講好多野......同時會批評中共政治上既問題,中國民生問題......
讀書唔好太政治化

原帖由 soso1227 於 11-7-12 22:20 發表
我相信無人會不愛國,但如何將愛國的觀念灌輸給下一代呢?

在奧運會頒獎那一刻,誰不以身為中國人而自豪?對六四、貪官侵呑救災捐款,我們都感痛心,是因為身為中國人才感到切膚之痛。幸好我們生於香港,有新聞自由、言論自由,個人 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

咁有冇人讀緊將軍澳香島啊……好唔好???分享下…thx…

回覆 34# motherlau 的文章

聽落真係好好,因為傳統學校就係欠缺互相幫助,死驚你叻過佢……

原帖由 sisikoko 於 11-7-13 12:23 發表
聽落真係好好,因為傳統學校就係欠缺互相幫助,死驚你叻過佢……

你又唔好"一枝竹篙打一船人",  你睇到一個角落並不代表睇到全世界, 就算傳统名校也有很多互助精神嘅好例子,  家教都好重要, 唔好賴晒學校.

今日囝囝要返天水圍香島中一預習班,佢話比我聼要做值日生,要幫手掃班房,我覺得幾好,一個學習機會,唔使做個港童,乜都唔識,同埋喺學校同同學一齊做都做得開心。
想問問其他學校是否要做呢?

motherlau: I'm happy to know about kowloon tong HTMS. many people have a good comments in this school, therefore, I will apply this school for my son in the coming year. One more question wanted to ask you, is there any foreginer students studying in this school because my son's classmate is mix (Indian & Chinese), he could speak cantonese, english, mandarian(learn in Pri Sch). In sport, he was expert in swimming but he was in Band 2 merit now.
‹ 上一主題|下一主題