用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學費不是問題, 點揀?
go

學費不是問題, 點揀?

醒目開學勳章

香港浸會大學附屬王錦輝
播道書院
香島中學
馬鞍山崇真中學
馬鞍山YMCA
鄧鏡波學校

學費不是問題, 點揀?

醒目開學勳章

我是認真問的。Please help!

我住九龍,入馬鞍山和將軍澳都幾遠,怕小朋友舟車勞頓,三間都是band 2b

香島話就band 1c但初中收番來的學生不知如何,會不會好「左」好「愛國」

鄧鏡波就band 2尾尾

Help...

回復 1# soso1227 的帖子

香港浸會大學附屬王錦輝 - 學校好新,未有成績 support..但學生都幾乖

播道書院 - 王錦輝差唔多
香島中學 - 親中,成績唔錯....
馬鞍山崇真中學 - 我唔熟
馬鞍山YMCA - 我唔熟
鄧鏡波學校 - 校風一半好,成績進步中

幾間中,應該香島壓力最大
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

我也想詢問 香港浸會大學附屬王錦輝
不知有沒有 家長的小朋友 在讀這一間
因為 香島中學 , ssp 的匯基 和 王錦輝
都有我兒子喜歡的科目 (體育作為選修) , 我兒子應該屬 band 2 成績

論成績 香島 好 d. 但又怕兒子讀得辛苦.王錦輝 卻 校舍大 ,  另外 ssp 匯基 沒有什麼資料 ??

原帖由 soso1227 於 11-7-11 22:17 發表
我是認真問的。Please help!

我住九龍,入馬鞍山和將軍澳都幾遠,怕小朋友舟車勞頓,三間都是band 2b

香島話就band 1c但初中收番來的學生不知如何,會不會好「左」好「愛國」

鄧鏡波就band 2尾尾

Help... ...

其實你對「愛國」... ("左" 唔係好明點解?)有反感, 你可可能要留意啦....佢地有升旗..(不過唔知係咪日日定只限大日子)....相對其他學校,對中國GE概念相對會多DD, 即是讀基督教學校當然會有聖經堂, 不過佢地無中國堂,多在讀報時討論....

但我果次簡介會所見, D同學仔乖, 老師都好NICE, 當時有位同學帶我地去參觀學校, 同佢傾左好多野, 感覺係好好....所以都準備左去叩門若果派唔番原校...

王錦輝 - IN 左又收左,最後無報, 因為聽講D小朋友晌學校D活動好多, 玩到唔停, 另一方面, 因較新, 未知教學成果如何...

ssp 的匯基 ..係咪東九龍果間?? 係就幾好GA, 成績BAND1, 個校長好NICE....當時因為小朋友點都要等派番原校...所以放棄左, 我+我先生都好喜歡E間...但讀書始終係小朋友, 讓佢自己來負責....

謝謝..hinhin_ma

匯基..我想問 不是東九龍果間??
係深水步 那間

原帖由 soso1227 於 11-7-11 20:07 發表
香港浸會大學附屬王錦輝
播道書院
香島中學
馬鞍山崇真中學
馬鞍山YMCA
鄧鏡波學校

學費不是問題, 點揀?

好似"馬鞍山崇真中學"同"馬鞍山YMCA"都係官津,學費唔駛比過喎.........

link

回復 6# lucia6119 的帖子

簽名被屏蔽

回復 4# lucia6119 的帖子

我諗唔好只係因為有 (體育作為選修)而選校,因為呢科比較冷門,讀左都唔知考出黎既成績好唔好!
每間學校都有佢既強項.........反而佢地既教法 & 語言就好唔同......
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........