用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 0812bb媽咪入嚟傾吓計啦, 分享感受~!!!
樓主: an~gel
go

0812bb媽咪入嚟傾吓計啦, 分享感受~!!! [複製鏈接]

原帖由 snowygary 於 11-7-14 10:53 發表
請問是哪間?是否定女校?

St. Clare's, 女校黎架, 其實我都好明白老師點解要大B, 我個女08年聖誕, 註冊時見到自己個囡同兩個08年1月大B比真係差好遠。做細B我都有D擔心囡囡追唔上, 如果追唔上我會同距讀多年K1唔會隔硬比距升, 升上去距都會唔開心。

回復 4# LL222 的帖子

唔啦,放棄咗了

我仔都係0812,今年考到唔出名k1,明年再戰心儀k1,大家不要覺得浪費了一年時間及金錢,做大仔係會叻過做細仔,會好有自信心,自信心係冇得在其他學校學到的,到小學時學術上成績會比較好些,所以大家爲小朋友將來有好表現,辛苦多少少時間遲一年入學係對小朋友有很多好處的。

原帖由 Abbylee12 於 11-7-14 17:36 發表
我仔都係0812,今年考到唔出名k1,明年再戰心儀k1,大家不要覺得浪費了一年時間及金錢,做大仔係會叻過做細仔,會好有自信心,自信心係冇得在其他學校學到的,到小學時學術上成績會比較好些,所以大家爲小朋友將來有好表現,辛苦多少 ...

我仔都係0812,今年已經考到一間好好既幼稚園K1,明年會再試 d 其他更好既幼稚園K1。雖然會用多左小小報名費同時間,但可以都有多d選擇,no harm。唯有細B先可以咁做。

原帖由 Angelawjb 於 11-7-14 18:16 發表
唔啦,放棄咗了

都冇乜所謂,SC HH冇校巴,唔係住HH都幾頭痕•
咁宜家讀邊間?

Me too! My son is small B. How to train up them,please give me some advise? I don't know to repeat K1!  At this moment, he don't know how to write the line and colouring, he only interested in playing cars.  How come?

回復 4# Abbylee12 的帖子

回復 4# Abbylee12 的帖子

大家一齊加油!做大B!明年一齊考到一間好學校!

大家好啊!

我都同大家身同感受,我個細b舊年考K1,衰到全部都唔收,有一間收左仲要係下午班!!

不過,真係唔明...點解有d人已經有好既學校收左,都仲要同我地未有學位既再掙?

照咁睇嚟我地08細b真係好慘...本身無學位,又要同08細b掙,又要同09果批掙...

I totally understanding the feeling coz my son is also a small B.  He's 0809, the oldest among the small B, but still I can tell the difference from those born earlier in 2008.  

However, he may be too big if repeating a year... not sure what to do... sigh...

唔緊要啦....我地今年一齊努力啦~!!!舊年面試完其實都真係好唔開心架, 因為泊埋d大b一齊面試, 真係相差好遠, 起碼我地d細b有2次機會面試吖, 如果係大b一次唔得就要byebye啦.....共勉之~!!!!

原帖由 Kikokikovenus 於 21-7-2011 01:38 發表
大家好啊!

我都同大家身同感受,我個細b舊年考K1,衰到全部都唔收,有一間收左仲要係下午班!!

不過,真係唔明...點解有d人已經有好既學校收左,都仲要同我地未有學位既再掙?

照咁睇嚟我地08細b真係好慘...本身無學位, ...

咁又係,你講得o岩!!
我地今年一齊再努力!!(其實真係個心好急,想D學校快D派表!)

原帖由 an~gel 於 11-7-21 09:52 發表
唔緊要啦....我地今年一齊努力啦~!!!舊年面試完其實都真係好唔開心架, 因為泊埋d大b一齊面試, 真係相差好遠, 起碼我地d細b有2次機會面試吖, 如果係大b一次唔得就要byebye啦.....共勉之~!!!!

...

我個囝囝都係0812B考區外4間全軍覆沒, 不過好彩考村校3間都收,!!! 我本來最心儀是SC, 囝囝都考得不差, 可惜結果是Waiting!!! 就連PN都無信比我地!!!an~gel如果你無寫信都比機會你囡囡, 已經証明你囡囡very good 啦!!!
今年大家再接再厲, 唔好氣餒!!! 我地真的算好彩可以有2次機會!!
Hi... an~gel 我係 Angus 媽咪冒昧問句唔知你個囡囡是不是我個仔畫班同學仔呢??

回覆 54# 1B孖 的文章

你好叻呀....我係呀...原來你係Angus媽咪...check PM吖~!

helo, 我女係0811, 舊年都係係咁意報咗2間(加上8,9月時坐緊月), so 一心一意都係比佢做大b, 今年真係要加油喇, 大家一齊努力呀!!

hi,媽媽們,我女都係0810尾細b呀,今年都會同佢再戰幾間出名同龍校,比起上年今年真係醒左好多,希望結果滿意啦

講真....所有自己仔女係心目中都係最叻0家, 唔係吹噓, 只係小朋友係屋企先會見到佢最真既一面. 好多野佢地唔係唔識, 係礙於性格可能怕羞同環境唔同, 所以表現先會有參差, 我囡囡雖然係0811月b, 不過我好欣賞佢舊年interview既表現, 對於一個細b黎講, 我覺得佢做得好好了, 其實細b有冇學校收, 其實某程度上都唔太同佢地既表現掛勾, 而係依家確有太多對手, 太多bb了, 上年sc 7千幾個application先好似得百幾個位, 學校又大多傾向簡大b呢個係事實. 所以, 唔好放棄.
講真, 我覺得做細b冇話咩蝕唔蝕底, 相反, 細b可選擇做細又可做大, 唔係更彈性大嗎.
再者, 依家只係起步, 人生好漫長呀.

原帖由 angel_laam 於 11-7-13 05:11 發表
我既係08年12月細B, 全軍覆沒, 後來有一間一條龍收左(寫求位信), 不過我黎緊都會再同囡囡報多年K1, 如果跟唔上可以讀多年。

好同意你咁講,就算有龍校收,始終小朋友仲係細,返左學校唔知會點,唔知跟唔跟到,又唔知間學校同小朋友夾唔夾。
作為家長都想小朋友好,黎緊我都會報多年K1。

請問如果repeat K1, 到考私小時,比學校知道,會否以為小朋友唔OK, 唔係咁鍾意!
‹ 上一主題|下一主題