用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 0812bb媽咪入嚟傾吓計啦, 分享感受~!!!
樓主: an~gel
go

0812bb媽咪入嚟傾吓計啦, 分享感受~!!!

angel_laam: 你個女好犀利呀...真係恭喜你啦, 入到一條龍k1, 甘就唔洗再煩啦, 我嘅目標都係一條龍咋~!!!

原帖由 angel_laam 於 13-7-2011 13:11 發表
我既係08年12月細B, 全軍覆沒, 後來有一間一條龍收左(寫求位信), 不過我黎緊都會再同囡囡報多年K1, 如果跟唔上可以讀多年。

回復 17# Cutemom0808 的帖子

Cutemom0808: 係呀, SC PN可以直上K1, K2&K3仲保証去九龍塘添......但係佢而家新校無校車安排, 呢個真係好嚴重嘅問題, 所以好多家長都唔考慮~!

原帖由 klm402 於 11-7-13 09:15 發表
你好, 照你咁講...即係到底做大b都係jetso過比佢細b上嗎....因我地今年再比佢考2012-13 k1呀.

Je 唔jetso好難講,不過肯定吸收、表達、大小肌肉一定做大b比較好呢點係正常。以我大仔為例,雖然在校中有不錯的表現,但一去到要同年頭較醒目的b比較,都會比下去。

另想提提打算做細b的家長,在開學前要好好訓練小朋友小肌肉,否則到k2時可能會面對極其嚴峻考驗;呢點正是kv主要唔收細b原因。

回復 10# LL222 的帖子

我仔係0812尾bb,係sc嘅waiting,不過我冇收到pn嘅call..........

回復 24# Angelawjb 的帖子

如果你想讀SC PN班, 你就要快D打去學校問吓先啦~!

好同意你甘講 所以我都會比囡囡考多年, 起碼我覺得機會高D同埋(今年卒之輪到我個女"做大女"發威啦)~!!!

原帖由 仔仔錫錫你 於 13-7-2011 18:09 發表

Je 唔jetso好難講,不過肯定吸收、表達、大小肌肉一定做大b比較好呢點係正常。以我大仔為例,雖然在校中有不錯的表現,但一去到要同年頭較醒目的b比較,都會比下去。

另想提提打算做細b的家長,在開學前要好好訓練小朋友小肌 ...

路過入黎support下.......我個女是"中"b, 我同佢去interview時見到大佢少少的, 都可以好唔同......而且我在幼稚園"打滾"咗咁耐,其實佢地差一頭半個月都已經可以差好遠, 老師一眼就望得出架啦

不過我都覺得細b都有好多是好叻的, 奈何學校是"現實"的

**細b mami 加油呀!!**

請問是哪間?是否定女校?
原帖由 angel_laam 於 11-7-13 13:11 發表
我既係08年12月細B, 全軍覆沒, 後來有一間一條龍收左(寫求位信), 不過我黎緊都會再同囡囡報多年K1, 如果跟唔上可以讀多隔年。

原帖由 an~gel 於 11-7-13 13:26 發表
Cutemom0808: 係呀, SC PN可以直上K1, K2&K3仲保証去九龍塘添......但係佢而家新校無校車安排, 呢個真係好嚴重嘅問題, 所以好多家長都唔考慮~!

其實可考慮組Nanny bus呢,secure左SC K1個位都好呀

原帖由 bunbuncoco 於 11-7-13 12:13 發表

其實0808都可以train up下會跟到,我都見好多8月分小朋友有好多好kg offers.

8月尾同9月b能力咪差不多,但就冇得來多年了,而且唔係話train就train到呢

回復 6# an~gel 的帖子

算喇,我放棄咗了,我諗住讀九龍城浸信會全曰班了,an~gel你知道呢間掂唔掂架?

回復 31# Angelawjb 的帖子

真係唔好意思啦, 我真係唔知呢間好or唔好, 所以唔敢評論~!bk有無其他媽咪可以比d意見吖~???

問過Nanny bus啦, 其實都考慮返車程問題, 因我住TKO仲要入少少, 所以由屋企至學校, 計埋塞車時間起碼都要45MINS.....再計埋放學, 會唔會覺得甘細個小朋友, 日日都要坐甘耐車返學會好辛苦呢?(其實我都鍾意SC我個女讀返pn班做大女架)....不過屋企樓下又剛剛有另一間好好嘅收佢讀K1......相比之下選擇咗近嗰間囉~!!!

原帖由 Cutemom0808 於 14-7-2011 10:57 發表

其實可考慮組Nanny bus呢,secure左SC K1個位都好呀

lovelinda: 多謝你支持呀, 我都要恭喜你呀, 見到你另外一個post, 真係好開心呀.....希望小女有幸做到你個女嘅學妹啦wakakakakaka~!!!

原帖由 lovelinda 於 14-7-2011 10:37 發表
路過入黎support下.......我個女是"中"b, 我同佢去interview時見到大佢少少的, 都可以好唔同......而且我在幼稚園"打滾"咗咁耐,其實佢地差一頭半個月都已經可以差好遠, 老師一眼就望得出架啦

不過我都覺得 ...

回復 34# an~gel 的帖子

無錯, 就是因為自己的例子(我無諗過會有奇蹟, 而奇蹟仲可以發生在自己身上),所以我覺得凡事都有可能, 未到最後一刻都唔好放棄呀!!!

講件趣事你聽, 我以前有個家長, 她一心想要大b(就是因為呢個問題), 計到好盡, 點知阿b唔生性 , 要做早產b(仲要唔係早好多), 就是咁......就變咗12月細細b...... 慶幸個家長最後都能如願, 入到心儀學校, 不過代價係.........用多一年時間羅

回復 35# lovelinda 的帖子

lovelinda: 其實我個女本身都係大b嚟架, 不過因為某d原因, 所以要開刀生....就係甘啱做咗細細b啦...1222...所以有時真係整定, 不過都好...有多一次參賽機會~!!!唉....我都想有呢d奇蹟發生喺我身上呀, 想你必定為你囡囡做咗好多功夫

簽名被屏蔽

原帖由 an~gel 於 11-7-14 10:01 發表
如果你想讀SC PN班, 你就要快D打去學校問吓先啦~!

係羅, 快D打去問啦

原帖由 小幸子 於 11-7-14 15:36 發表
hello, 舊年我個囡apply2間都冇offer, 今年會認真地search info., 大家一齊努力!!

Apply 2間 only!!? 咁勇? 定係諗住repeat, 所以只考2間?

回復 36# an~gel 的帖子

真係...好多...