用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 0812bb媽咪入嚟傾吓計啦, 分享感受~!!!
go

0812bb媽咪入嚟傾吓計啦, 分享感受~!!!

小女係0812bb, 舊年報咗好多間學校, 全部都係waiting, 其實真係好難怪......每間學校都有成2xxx-3xxx人申請, 假如我係學校, 都會收d大bb, 因為睇返我個女目前, 同舊年考幼稚園真係相差好遠好遠, 不過我都對我個女引以為傲, 因為年紀少少"應該最細都係佢啦12月尾"對住d大個佢嘅姐姐哥哥較量, 仲未試過喊一句, 甚至連spk單獨入去面試都無問題.......雖然結果都係"w"....我今年會比佢做大女, 再去報考........但目標已定為一條龍~!!!希望大家都一齊努力啦....亞囡, 媽咪好愛你呀

我唔係0812 mommy, 不過都想為細b們(我家都有2件細b, 不過唔係12月咁細)打打氣, 尤其是近幾年出生率好高, 細b考kg越黎越難. 細b interview可以做到唔喊,仲可以自己interview已經好叻叻.  加油!

回復 2# an~gel 的帖子

阿仔都係0812尾,報咗五間,兩間唔收,兩間w,一間收,sc係其中一間w梗,到目前為止冇任何消息

尋日收到LH(LP)打嚟收我個女呀, 不過之前都收到SC(PN班)收我個女, 但係我心目中嘅一條龍學校都全軍覆沒"W"...如果你鍾意SC不如寫封信去讀PN班啦, 因為地區關係, 我諗我會放棄SC PN班啦~!!!因為LH(LP)喺我屋企隔離, 我唔想小朋友甘細個就坐甘耐車返學, 但龍校另計, 因為....如果入到龍校就一定會搬屋~!!!
係呢, 嚟緊你地會唔會做大仔/女再報, 我就一定會~!!!

原帖由 Angelawjb 於 12-7-2011 11:05 發表
阿仔都係0812尾,報咗五間,兩間唔收,兩間w,一間收,sc係其中一間w梗,到目前為止冇任何消息

回復 1# an~gel 的帖子

今年諗住做大仔,再in過,不過阿仔講嘢麻麻,我都有小小擔心

你有無比佢返2歲班呀~!!!返咗學講野簡直一日千里~!!!

原帖由 Angelawjb 於 12-7-2011 12:26 發表
今年諗住做大仔,再in過,不過阿仔講嘢麻麻,我都有小小擔心

原帖由 an~gel 於 11-7-12 04:59 發表
你有無比佢返2歲班呀~!!!返咗學講野簡直一日千里~!!!

今年四月插班pn,最攞命係公眾假期多,加埋返咗三個月都冇(病假加埋都有兩個禮拜),進步是有的,不過不大,我和c6覺得最大的變化就是以前阿仔好怕醜,么人都唔跟,宜家就cheap咗,係人都跟

大家好,,我囡囡上年都有考2011/12k1....sn收左佢pm班..不過我地兩個都唔想囡囡返pm班, 所以放棄左個位.
今年再黎過, target係一條龍學校.
最理想當然係培正, 不過講真..要小朋友自己一個入去in真係幾harsh..
我囡囡係08nov b. 今年係大b. 佢講野有冇得叻得呀.

我個女雖然係大b 0803, 但我都好明白細b 所遇的偏見, 因為我大仔同樣係細b, 雖然好彩過到kg 果關, 但依家到考小學, 所面對的問題更什   老實講好多時唔係細b唔掂, 只係學者門根深蒂固的入學最小年齡是"6"才是最好:;pppp:

你好, 照你咁講...即係到底做大b都係jetso過比佢細b上嗎....因我地今年再比佢考2012-13 k1呀.

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-12 23:27 發表
我個女雖然係大b 0803, 但我都好明白細b 所遇的偏見, 因為我大仔同樣係細b, 雖然好彩過到kg 果關, 但依家到考小學, 所面對的問題更什   老實講好多時唔係細b唔掂, 只係學者門根深蒂固的入學最小年齡是"6"才是 ...

klm402: 其實去考幼稚園嗰陣都會睇到有好大分別啦, 舊年我去GH面試, 最後嗰part係照住老師""拍拍手 ""跟住做個""叻叻""嘅手勢, 其他大b都好快跟住做到, 唯獨我個女仲坐咗喺度一舊飯甘 都唔知發生咩事......嗰一刻就已經知道學校取捨d咩學生啦~!!!

原帖由 an~gel 於 11-7-12 12:07 發表
尋日收到LH(LP)打嚟收我個女呀, 不過之前都收到SC(PN班)收我個女, 但係我心目中嘅一條龍學校都全軍覆沒"W"...如果你鍾意SC不如寫封信去讀PN班啦, 因為地區關係, 我諗我會放棄SC PN班啦~!!!因為LH(LP)喺我屋企隔離,  ...

乜SC而家連PN班都開埋?是否一定可升k1的?

醒目開學勳章

原帖由 仔仔錫錫你 於 11-7-12 23:27 發表
我個女雖然係大b 0803, 但我都好明白細b 所遇的偏見, 因為我大仔同樣係細b, 雖然好彩過到kg 果關, 但依家到考小學, 所面對的問題更什   老實講好多時唔係細b唔掂, 只係學者門根深蒂固的入學最小年齡是"6"才是 ...

你講野好中肯,唔會好似d mami唔明白我地細b苦況,
話哂一年時間or哂$$.
其實我唔係驚小朋友幼稚園跟唔上,係驚小一,本身細人一年,重要e+d小學係教深1年即係要追2年,點可能呀.
唔同真係一個月difference 12月係hell, 1月係heaven,
都係要媽媽自己觀察自己小朋友做大b適合or細b.

原帖由 Cutemom0808 於 11-7-13 11:54 發表

乜SC而家連PN班都開埋?是否一定可升k1的?

係, SC HH收0808或之前的waiting list讀K1
call 08年9-12月份出世的waiting list讀PN

我個都係08細b, 不過係11月, 樓主, 我同你一樣, 上年所有k1學劵學校, 都全軍覆没, 好唔開心. 好彩我有報lh(hl) pn, 收左. 所以今年會repeat pn.

不過, 我個仔係遲學講野的小朋友, 上年年尾俾佢插了班讀pn, 真係好好, 現在講好多野, 而且學了好多野e.g. shape, colour, 可以幫到佢今年再考k1.

所以唔好氣餒, 努力呀!

原帖由 bunbuncoco 於 11-7-13 12:00 發表

你講野好中肓,唔會好似d mami唔明白我地細b苦況,
話哂一年時間or哂$$.
其實我唔係驚小朋友幼稚園跟唔上,係驚小一,本身細人一年,重要e+d小學係教深1年即係要追2年,點可能呀. ...

其實我係0808尾B可唔可以都呻吓,因為8月同大B比又差一截,同細B比又唔可來年再報......

原帖由 LL222 於 11-7-13 12:04 發表

係, SC HH收0808或之前的waiting list讀K1
call 08年9-12月份出世的waiting list讀PN

估佢唔到,不過入到佢pn可以直入k1也不錯呢

醒目開學勳章

原帖由 Cutemom0808 於 11-7-13 12:08 發表

其實我係0808尾B可唔可以都呻吓,因為8月同大B比又差一截,同細B比又唔可來年再報......

其實0808都可以train up下會跟到,我都見好多8月分小朋友有好多好kg offers.

原帖由 Cutemom0808 於 11-7-13 12:10 發表

估佢唔到,不過入到佢pn可以直入k1也不錯呢

絕對正確既商業決定

我既係08年12月細B, 全軍覆沒, 後來有一間一條龍收左(寫求位信), 不過我黎緊都會再同囡囡報多年K1, 如果跟唔上可以讀多年。